De lekkerste oliebollen maken doe je thuis, met of zonder gist.

Oliebollen maken om het nieuwe jaar in te luiden. Met dit eenvoudige recept maak jij een heerlijke oliebollenmix met of zonder gist.

Tegenwoordig zijn oliebollen het hele jaar wel te verkrijgen bij een oliebollenkraam en zelfs tijdens de meeste kermissen.  

Maar zelf oliebollen maken en bakken blijft toch het lekkerst. In dit artikel leg ik je uit hoe je eenvoudig je eigen homemade oliebollenmix maakt. Voeg er rozijnen en appel aan toe of bak jouw oliebollen zonder krenten of andere toevoegingen.

Je kunt ze tegenwoordig in verschillende manieren bakken. Je kunt oliebollen zoals oma deed, frituren in het vet of bakken in de oven of airfyer. 

Oliebollen ingrediënten

De ingrediënten voor oliebollenmix met gist:

  • Melk
  • Bloem
  • Gist
  • Bruine suiker
  • Ei
  • zout
  • Zonnebloemolie
  • Eventueel rozijnen of appel

Hoe bak je oliebollen (met gist)

Oliebollen zonder gist

Voorbereiding

Voeg de suiker en gist toe aan de melk en roer door en wel de rozijnen 10-15 minuten in water.

Het oliebollen beslag maken

In een grote kom zeef je de bloem waarna je een flinke mespunt zout toevoegt.
Voeg nu de melk toe aan de bloem waarna je met en handmixer met deeghaken het beslag mixt. Breek het eitje erbij voeg de rozijnen toe en schep alles goed door zodat de rozijnen goed verdeeld zijn door het deeg.

Oliebollen beslag laten rijzen

Zet de kom, bedekt met een vochtige doek, weg op kamertemperatuur en laat minimaal een uur rijzen. Je zal zien dat het deeg dubbel zo veel is geworden.

Oliebollen bakken in de frituur

Heb je een frituurpan, zet hem op 180 graden of giet anders in een grote pan de zonnebloemolie en verwarm het tot 180 graden. Pak de ijslepel en maak deze onder de kraan nat. Schep een flinke lepel deeg en leg deze voorzichtig in het hete vet. De oliebol zal wat uitzetten en bovendrijven. Om te zorgen dat ze gelijkmatig bruin bakt keer je ze regelmatig om. Let op dat je niet te veel deeg in het vet legt want dan kan het een potje worden. Bak ze binnen een minuut of 6,7 gaar en goudbruin. Schep de oliebollen uit het vet met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Heb je een mooie bord vol, strooi er wat poedersuiker of kaneelsuiker over heen en serveer direct aan je gasten.

Oliebollenbeslag zonder gist

Oliebollen maken

Ingrediënten oliebollenmix zonder gist:

  • Eieren
  • Suiker
  • Bloem
  • Zout
  • Bakpoeder
  • melk
  • Optioneel appels

Kaneelsuiker

  • Suiker
  • Kaneel

Bakken

Zonnebloemolie om in te bakken

Oliebollen maken zonder gist

Oliebollendeeg

Klop de melk, zout, eieren, en suiker los. Zeef de bloem erboven, voeg de bakpoeder toe en roer alles tot een mooi glad beslag.

Appels (optioneel)

Was en rasp de appels op een grove rasp met schil tot je het klokhuis over hebt. Verwerk de appels direct door het beslag dan verkleuren ze niet.

Oliebollen bakken in zonnebloemolie

Verwarm de zonnebloemolie tot 180 graden. Met 2 natte eetlepels of een ijslepel schep je steeds dezelfde hoeveelheid van het beslag in de olie. Bak de oliebollen in ongeveer 6 á 7 minuten afhankelijk van de grote, goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan uit het vet en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Tip, bak er eerst 1 om te kijken of de temperatuur en tijd goed is.

Kaneelsuiker

Maak de kaneelsuiker door 3 eetlepels suiker met de kaneel te mengen in een kommetje. Bestrooi ze flink met kaneelsuiker en serveer de oliebollen zonder gist lauw-warm.

Bekijk hoe je zelf flammkuchen deeg maakt zonder gist

Notities en tips voor oliebollen maken

Reukloos huis

Heb je een schuur, bak je oliebollen dan daar in de frituur want het kan wat naar frituur gaan ruiken.

Natte lepels

Maak je lepels of ijslepel nat met water zodat het deeg niet blijft plakken.

Mooie gelijke oliebollen

Zeker weten of het vet zijn werk goed doet, bak eerst 1 oliebol, hou de tijd in de gaten en proef hem. Is hij naar wens dan kun je de rest ook in dezelfde tijd afbakken en heb je gelijke mooie bollen.

Oliebollen calorieën

Een oliebol van 100 gram heeft ongeveer 200 tot 250 kilocalorieën. Zitten er rozijnen in het deeg of voeg je hier nog veel poedersuiker of kaneelsuiker aan toe dan worden de calorieën meer.

Waar komt de oliebol vandaan?

De oliebol komt uit de lage landen, zoals dat vroeger heette. Wat nu België is hoorde in de middeleeuwen ook bij Nederland.

Veel gestelde vragen (4)

  • Hoe maak je oliebollen in de airfryer?
  • Hoe warm je oliebollen op?
  • Hoe bewaar je oliebollen?
  • Kun je oliebollen invriezen?

Laat een reactie achter