We bereiden orzo als risotto, ook wel orzotto genoemd, waar we de orzo laten garen door er steeds beetje bij beetje wat bouillon toe te voegen.

Orzo met spinaziepesto is een eenvoudig pastagerecht. Met de romige kaas en de fantastische smaak van de spinazie die de pesto echt naar een ander niveau weet te brengen, is dit recept perfect voor een snelle maaltijd of een verfijnd voorgerecht. Deze pasta is in minder dan 30 minuten klaar, ideaal voor drukke dagen of een ontspannen avond.

Orzo met spinaziepesto

Wist je dat deze kleine pastasoort in Europa bekendstaat als orzo en in Italië als risoni? In Italië staat het bekend als babyvoeding en voeding voor mensen die moeten aansterken. Tegenwoordig maakt men er ook dit snelle, smaakvolle éénpansgerechten met risoni en spinazie pesto. We bereiden orzo als risotto, ook wel orzotto genoemd, waar we de orzo laten garen door er steeds beetje bij beetje wat bouillon toe te voegen. Geduld moet je hebben maar dan heb je ook echt een fantastisch pastagerecht! Ik heb ook een tip in het recept waarmee je sneller orzo gaar kookt. De spinazie blancheren we eerst om er daarna pesto van te maken.

De ingrediënten van de orzo met spinaziepesto
Ingrediënten: Spinazie, orzo, pijnboompitjes, ui, bouillon en kaas

Ingrediënten (2 personen)

  • 175 g orzo (ook bekend als risoni)
  • 200 g verse spinazie, gewassen
  • 100 g robiola of een andere romige kaas
  • ±750 ml groentebouillon
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 30 g pijnboompitten, licht geroosterd
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze orzo met spinaziepesto

  1. Spinaziepesto maken
    Blancheer de spinazie kort in kokend water en laat uitlekken. Doe de spinazie in een keukenmachine samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout. Pureer tot een gladde pesto.
  2. Orzo bereiden
    Verhit de resterende olijfolie in een grote pan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de orzo toe en bak kort mee voor een licht geroosterde smaak. Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de orzo garen zoals bij risotto, al roerend.
    TIP: Als je sneller gare orzo wilt kook dan de orzo in ruim kokende bouillon. Voeg de gekookte orzo dan toe bij punt 9. Vanaf hier voeg je de spinazie pesto toe en ga je verder met het recept.
  3. Romige afwerking
    Wanneer de orzo bijna gaar is, roer je de spinaziepesto en robiola erdoor. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de kaas volledig is opgenomen en de saus romig is. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveren
    Verdeel de orzo over diepe borden en garneer met de geroosterde pijnboompitten, een extra scheutje olijfolie en eventueel wat extra Parmezaanse kaas.
Snijd de uien fijn
1. Snij de ui fijn
Rooster de pijnboompitjes
2. Rooster de pijnboompitjes
Blancheer de spinazie in een pan
3. Blancheer de spinazie in een pan
Droog de geblancheerde spinazie op keukenpapier
4. Droog de geblancheerde spinazie op keukenpapier
Voeg de spinazie, nootjes, kaas en loijfolie toe en mix tot pesto
5. Voeg de spinazie, nootjes, kaas en olijfolie toe
Maak de spinaziepesto fijn
6. Maak de spinazie pesto fijn
Bak de uien glazig
5. Bak de uien glazig
Voeg de orzo toe en bak kort mee
6. Voeg de orzo toe en bak kort mee
Giet de bouillon beetje bij beetje toe
7. Giet de bouillon beetje bij beetje toe
Blijf roeren en bouillon toevoegen totdat de orzo gaar is
8. Blijf roeren en bouillon toevoegen totdat de orzo gaar is
Giet de spinaziepesto toe aan de gekookte orzo
9. Giet de spinaziepesto toe aan de gekookte orzo
Voeg de kaas toe en roer door
10. Voeg de kaas toe en roer door
Kook alles nog een paar minuten door
11. Kook alles nog een paar minuten door
Orzo met spinaziepesto
12. Schep in een diep bord en maak af met parmezaanse kaas

Variatie en serveer tips

  • Groenten: Vervang spinazie door broccoli, basilicum, courgette of boerenkool voor een andere twist.
  • Noten: Maak pesto met walnoten of amandelen in plaats van pijnboompitten.
  • Vegan optie: Vervang de robiola door een plantaardige roomkaas en de Parmezaanse kaas door edelgistvlokken.
  • Glutenvrij: Kies voor glutenvrije orzo of een alternatieve pastasoort.
  • Deze orzo met spinazie pesto smaakt heerlijk met een Italiaanse salade met mozzarella en tomaat en een glas witte wijn.

Orzo gebruiken

Ben je benieuwd hoe je het meeste uit orzo kunt halen? Bekijk dan onze handige gidsen:

Met deze tips haal je alles uit dit veelzijdige ingrediënt!

Heb jij dit recept gemaakt of heb jij vragen, laat een reactie hieronder achter!

Bereidingswijze

Orzo met Spinaziepesto
  1. Blancheer de spinazie kort in kokend water en laat uitlekken. Doe de spinazie in een keukenmachine samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout. Pureer tot een gladde pesto.
  2. Verhit de resterende olijfolie in een grote pan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de orzo toe en bak kort mee voor een licht geroosterde smaak. Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de orzo garen zoals bij risotto, al roerend.
  3. Wanneer de orzo bijna gaar is, roer je de spinaziepesto en robiola erdoor. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de kaas volledig is opgenomen en de saus romig is. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de orzo over diepe borden en garneer met de geroosterde pijnboompitten, een extra scheutje olijfolie en eventueel wat extra Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter