Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel gegeten wordt.

Dit ratatouille recept geserveerd pasta is bijna een vegetarisch gerecht als je de ricotta weg laat.

Ratatouille is een groentestoof uit de Franse Provence. Veel landen hebben hun eigen versie van een groente stoof.

Deze versie met pasta wordt nog lekkerder door de courgette-rolletjes die je vult met een heerlijk kruidige ricotta.

Wat is ratatouille?

Ratatouille is een klassiek Franse stoofschotel gemaakt van verschillende groenten, zoals aubergine, courgette, paprika en tomaat. Het is een gezonde en smakelijke manier om verschillende groenten te combineren in één gerecht en is geschikt voor vegetariërs.

Hoe maak je deze groente stoof?

Er zijn verschillende manieren om het te maken, zoals op het fornuis of in de oven. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en smaak, kun je experimenteren met verschillende kruiden en smaakmakers om de smaak van je ratatouille naar wens aan te passen. Hieronder het recept:

Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 3 kleine courgettes
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1/2 teentje knoflook geperst
  • 60 gram geroosterde pijnboompitjes
  • 1/2 bosje verse basilicum
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 aubergine
  • 2 rode puntpaprika
  • 1 blikje tomatenpulp van Mutti
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1/2 el oregano
  • 1 dl zoete witte wijn

Methode:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Plaats de courgette-rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in 25 minuten heet worden
  3. Intussen warm je de ratatouille op tot heet en kook je de penne volgens gebruiksaanwijzing gaar
  4. Roer de gare penne door de hete ratatouille

Invriezen

Ratatouille invriezen is goed te doen. Doe de afgekoelde groente stoof in een luchtdichte container of vrieszak en zet het in de vriezer. Wanneer je het wilt opwarmen, haal het uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur. Verwarm het daarna op laag vuur in een pan of in de oven.

Bereidingswijze

Courgettes
  1. Schaaf met een kaasschaaf die vrij dik schaaft plakken van de courgette
  2. Bak de courgette-linten in een koekenpan zacht aan beide kanten en spreid ze uit op een werkblad
  3. Snijd het halve bosje basilicum (alleen de blaadjes) fijn en roer in een kom samen met de Parmezaanse kaas en de ricotta door elkaar
  4. Voeg knoflook, zout en peper en geroosterde pijnboompitten toe en proef of je de vulling goed op smaak vindt
  5. Verdeel de vulling in een bergje aan het begin (onderkant)van iedere courgette-lint en rol op tot rolletje
  6. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet even weg tot gebruik
  7. Maak je ze minimaal een paar uur van tevoren? zet ze dan tijdelijk even in een ovenschaal en zet afgedekt in de koelkast
Voorbereiding ratatouille in tomatensaus
  1. Snipper het uitje, snijd de aubergine in blokjes zo ook de rode puntpaprika’s
  2. Fruit bovenstaand geheel al roerende in de olijfolie op hoog vuur, gedurende tien minuten
  3. Voeg er dan de tomatenpuree aan toe en bak deze even mee
  4. Doe er het blik tomatenpulp bij, de zoete witte wijn en de oregano en laat twintig minuten met deksel op de pan stoven op zacht vuur
  5. Wanneer je de ratatouille een dag van tevoren maakt, laat dan snel afkoelen en zet afgedekt in de koelkast
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Plaats de courgette-rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in 25 minuten heet worden
  3. Intussen warm je de ratatouille op tot heet en kook je de penne volgens gebruiksaanwijzing gaar
  4. Roer de gare genen door de hete ratatouille
Serveren
  1. Verwarm vier diepe borden voor door er kokend water in te gieten. Droog af voor gebruik
  2. Verdeel de penne met ratatouille in tomatensaus over de borden, en steek in ieder bord vier courgette-rolletjes tussen de penne

Laat een reactie achter