Hoe je het vlees snijdt is minstens zo belangrijk als hoe je het bakt.

Met dit recept kun je riblap bakken als biefstuk en zo een betaalbaar en verrassend mooi stuk vlees op tafel zetten tijdens het avondeten. Riblappen, vaak gebruikt voor stoofgerechten, is ook perfect om kort te bakken. Het resultaat? Een malse, smaakvolle steak waar je echt van zult genieten. In de kookvideo laat ik je het stap-voor-stap zien of lees hieronder mee in het recept.

Wat is het verschil tussen biefstuk en riblap?

Biefstuk is meestal een mager stuk vlees dat snel te bereiden is. Riblap daarentegen bevat meer vet en bindweefsel, waardoor het vaak gestoofd wordt. Door riblap als steak kort en heet te bakken, kun je dit veelzijdige stukje vlees omtoveren tot een steak met heel veel smaak.

Meer informatie over wat zijn riblappen?

Het verschil tussen riblappen

Riblap van 2 cm dik is het lekkerst van de Lidl
Riblap van 2 cm dik is het lekkerst van de Lidl

Natuurlijk is vlees bij een goede slager het beste, maar wat ik wil laten zien is dat je ook van mindere kwaliteit vlees uit de supermarkt, een mooi en betaalbaar stuk vlees op tafel kunt zetten. Wat ik heb gemerkt is dat de ene riblap de andere niet is. Wat ik hiermee wil aangeven is dat ik twee soorten heb getest met dezelfde bereidingswijzen. De riblap in de video is van de Lidl en de dikkere geteste is van de Vomar. Niet alleen de prijs van de riblappen was een verschil maar ook de uitkomst na het bakken. De riblap van (Lidl) ±2 centimeter en goed geaderd zoals hierboven te zien is, werd veel smaakvoller en zachter van smaak dan de dikkere riblap.

Ingrediënten (voor 2 personen)

In dit recept gebruik ik alleen zout en peper, omdat riblap van zichzelf al een volle, rijke smaak heeft die niet veel extra’s nodig heeft. Maar voel je vrij om knoflook en verse kruiden toe te voegen als extra smaakmaker.

  • 1 stuk riblap (circa 300 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram roomboter
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook doormidden (optioneel)
  • Takje verse rozemarijn of tijm (optioneel)

Bereidingswijze riblap bakken als biefstuk

  1. Voorbereiden: Laat de riblappen op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper.
  2. Pan verwarmen: Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Check de pan of deze heet genoeg is door er een paar druppels water aan toe te voegen. Blijven de druppeltjes dansen in de pan, dan is de pan goed heet. Voeg nu de helft van de roomboter toe, een scheutje olijfolie en laat goed heet worden.
  3. Bakken: Leg de riblap in de pan en bak ze 2 minuten per kant, en nadat je het vlees de eerste keer draait voeg je de andere helft van de roomboter toe zodat een mooie korst ontstaat. Gebruik een tang om het vlees niet te beschadigen.
  4. Afmaken met kruiden (optioneel): Voeg de andere helft roomboter toe samen met de knoflook en eventueel wat verse kruiden. Schep de gesmolten boter over het vlees (arroseren) en bak nog 1 minuut per kant.
  5. Rusttijd: Haal de riblap uit de pan en laat ze 5 tot 8 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.
1. riblap besprenkelen met peper aan beide kanten
Riblap besprenkelen met peper aan beide kanten
2. Smelt de boter en olie in een hete pan en leg de riblap in het vet
Smelt de boter en olie en leg de riblap in het vet
3. Laat het vlees 5 minuten rusten afgedekt met aluminiumfolie
Laat het vlees 5 minuten afgedekt rusten
4. Snij de riblap tegen de draad in dunne plakken, serveer met zout
Snij de riblap tegen de draad in dunne plakken

Het geheim van mals vlees: snijd tegen de draad in

Wil je riblap bereiden als steak en écht mals en sappig serveren? Dan is hoe je het vlees snijdt minstens zo belangrijk als hoe je het bakt. Vlees heeft van nature vezels, ook wel de ‘draad’ genoemd. Snijd je met de draad mee, dan blijven de vezels lang en wordt het vlees taai. Snijd je echter tegen de draad in, dan maak je de vezels korter, waardoor het vlees zachter en gemakkelijker te kauwen is.

Hoe herken je de draad?

Kijk goed naar het vlees: de vezels lopen meestal in één richting. Snijd dwars op deze lijn, in dunne plakjes. Dit is vooral belangrijk bij riblap, omdat het van zichzelf meer bindweefsel bevat. Een verkeerde snijrichting kan zelfs een perfect gebakken riblap stevig en moeilijk te eten maken.

Met de juiste snijtechniek haal je het maximale uit je riblappen bakken als biefstuk en maak jij echt wel indruk aan tafel!

Tips voor serveren

Chimichurri saus over steak
Serveer de riblap steak met chimichurri saus
  • Giet het vleessap dat je overhoudt nadat je het vlees 5 minuten hebt laten rusten terug in de pan met een klontje boter en kook dit iets in. Giet de jus na het snijden direct over het vlees.
  • Serveer de riblap als biefstuk met friet, salade en een huisgemaakte knoflook kruidenboter.
  • Liever de biefstuk-ervaring van Loetje? Combineer het met een jus van roomboter.
  • Voor een frisse twist kun je het vlees serveren met geroosterde groenten of een chimichurri-saus.

Heb jij dit recept gemaakt of heb je tips, laat het weten in een reactie hieronder.

Bereidingswijze

Riblap bakken als biefstuk
  1. Laat de riblappen op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de helft van de roomboter toe, een scheutje olijfolie en laat goed heet worden
  3. Leg de riblap in de pan en bak ze 2 minuten per kant, en nadat je het vlees de eerste keer draait voeg je de andere helft van de roomboter toe zodat een mooie korst ontstaat. Gebruik een tang om het vlees niet te beschadigen
  4. Optioneel: Voeg de andere helft roomboter toe samen met de knoflook en eventueel wat verse kruiden. Schep de gesmolten boter over het vlees (arroseren) en bak nog 1 minuut per kant
  5. Haal de riblap uit de pan en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft
  6. Giet het vleessap dat je overhoudt nadat je het vlees 5 minuten hebt laten rusten terug in de pan met een eetlepel boter en kook dit iets in. Giet de jus na het snijden direct over het vlees, eet smakelijk!

Laat een reactie achter