"Het is een eerlijk stuk vlees uit de vrije natuur en fantastisch lekker als je weet hoe je het moet bereiden."
Een rillettes is te vergelijken met paté, smeerbaar. Het vlees wordt langzaam en lang gegaard waarna bedekt met het braadvet. Dit gerecht wordt geserveerd met stokbrood en kun je eten tijdens de borrel met een goed glas rode wijn of als onderdeel van een diner.
De poldergans, is uitermate geschikt voor het gerecht, rillettes van wilde gans.
In tegenstelling tot hun tamme verwanten is het vlees van de wilde gans mager. De wilde gans valt onder schade wild, dat inhoudt dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om schade aan landbouw of ter bescherming van het vliegverkeer en er op gans gejaagd kan worden.
Helaas zijn er weinig mensen die ganzenvlees kennen waardoor het geen populair stukje gevogelte is. En daar probeert Gerard Walters, eigenaar van Gerards Kokerij, verandering in te brengen.
Want zo zegt Gerard; “Het is een eerlijk stuk vlees uit de vrije natuur en fantastisch lekker als je weet hoe je het moet bereiden. Daar komt bij dat de wilde gans ook nog biologisch én een streekproduct is.”
Pas op, want je blijft van deze rillettes van gans eten! Probeer ook gelijk dit recept met loempia van ganzenvlees. Rillette is een gerecht dat je veel ziet bij charcuterie of een borrelplank.
Bereidingswijze
-
Neem de 12 ganzenbouten en strooi er goed peper en zout overheen
-
Bak de ganzenbouten aan in een koekenpan
-
Doe de ganzenbouten in een ruime pan met dikke bodem. Giet de 2 a 3 liter ganzenvet in de pan en voeg de 20 jeneverbessen en de 8 laurierbladeren toe
-
Stoof alles in ongeveer 6 of 7 uur gaar. Wanneer de ganzen wat ouder zijn kan het 2 uur langer duren. Als het gaar is, laat het dan afkoelen
-
Pluk het vlees van het bot. Verwijder het vel, de pezen en het bot. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Gebruik voor de rillettes de helft van het ganzenvlees
-
Meng het vlees met het ganzenvlees tot het en smeuïg geheel
-
Hak de koriander fijn. Breng het geheel op smaak met de koriander en de Chili Explosion
-
Doe de rillettes in kleine weckpotjes of potjes. Strijk de bovenste laag rilletje glad en voeg nog wat ganzenvet toe, voordat je het potje afsluit. Laat het verder afkoelen tot de volgende dag
-
Haal het bovenste laagje ganzenvet eraf
-
Smeer de rillettes op een warm stokbroodje of toastjes samen met wat Amsterdams zuur als garnituur
4 reacties
Ineke
Hoe lang kun je dit vervolgens bewaren? Want ik heb het idee dat dit heel veel potjes zijn.
Gideon
Hallo Ineke, als je langer wilt bewaren dan kun je beter de rilette wecken. Dan kun je de rilette wel een jaar lang koud wegzetten.
Alberto Rocchi
Hello Inneke, Hoe lang wecken😋
Gideon
Hallo Alberto bedankt voor je vraag. In deze tabel https://weckenonline.eu/inmaaktijdentabel/ kun je meer informatie vinden over de tijden en hoelang. Veel plezier