Hoe maak je de lekkerste spareribs? Hier vind je het recept voor cola gemarineerde spareribs en een uitgebreide uitleg voor het bereiden van spareribs in de oven, barbecue en op de Big Green Egg.
Spareribs cola marinade? Je denkt bij een gerecht met spareribs niet direct aan cola, maar dat maakt het ingrediënt cola juist zo leuk voor dit gerechten. Ga voor die sticky spareribs met cola op de bbq.
Denk niet dat spareribs alleen lekker zijn van bbq, want de ribs uit de oven zijn ook heerlijk! Steeds vaker gebruik ik de Big Green Egg ook in de herfst of winter. Check dit Thais spareribs recept ook eens!
Omdat de spareribs cola marinade lekkerder zijn als ze langzaam garen, zal je hier eerst voor moeten zorgen. Dit kan zowel in de oven, als op de barbecue en Egg. Daarna kun je ze afmaken waarin jij wilt voor dat lekkere krokante korstje.
Afhankelijk van de temperatuur en de dikte van de ribs kunnen ze in 1,5 uur klaar zijn.
Je denkt bij een gerecht niet direct aan cola. Maar zoals de BBQ Pit Boys in de video hierboven laten zien is cola een prima ingrediënt voor deze spareribs cola marinade.
Cola spareribs in de oven: verwarm de oven op 200 graden en smeer de ribs nogmaals in met de cola marina en bak ze zonder folie in 30 minuten af.
Cola spareribs op de BBQ: Verhit de BBQ op ca. 220 graden en kwast de spareribs nogmaals in met de cola marinade. Grill de spareribs ca. 20 minuten op de barbecue tot ze een mooi bruin en licht krokant korstje hebben.
Op de Big Green Egg: De big Green Egg is perfect om je ribs eerst 90 minuten op 120 graden te roken. Daarna breng de de temperatuur omhoog naar 160 graden en laat je ze 90 minuten verder garen.
Vervolgens bestrijk je de spareribs nogmaals met de heerlijke cola marinade om ze nog 30 minuten af te garen.
Breng nu de temperatuur naar 190 °C. Leg de ribs met de bolle kant omhoog op het rooster en bestrijk ze nogmaals met de BBQ-saus. Laat de spareribs voor 15 minuten garen voor een heerlijke knapperige korst.
Tip: koop mooie spareribs bij een lokale slager of als streekproduct direct bij de boer.
Bereidingswijze
-
Verwijder het vlies van de spareribs
-
Snij de uien fijn
-
Voeg de kruiden toe in de kom
-
Voeg de chili saus toe
-
Voeg de cola toe
-
Roer de ingrediënten door en voeg de spareribs toe. Laat een aantal uur tot een dag marineren
-
Steek de bbq aan en laat op temperatuur komen. Het is de bedoeling dat je de spareribs langzaam laat garen. Dus neem de tijd
-
Vet het rooster in en leg de spareribs op de bbq
-
Laat de spareribs ± 2 tot 3 uur garen op de bbq
-
Kijk af en toe of de spareribs goed garen
-
Laat de gare spareribs 10 minuten rusten in aluminiumfolie
-
Snij de sappige spareribs en geniet
-
Verwijder het vlies van de spareribs
-
Snij de uien fijn
-
Voeg de kruiden toe in de kom
-
Voeg de chili saus toe
-
Voeg de cola toe
-
Roer de ingrediënten door en voeg de spareribs toe. Laat een aantal uur tot een dag marineren
-
Leg de spareribs op een bakplaat of ovenschaal, net waarop de goed passen. Zijn ze te groot snij de in de juiste formaten
-
Smeer de spareribs nogmaals goed in met de cola marinade
-
Verwarm de oven op 150 graden
-
Om de ribs voor te garen voeg je een beetje water toe aan de ovenschaal en dek je deze af met aluminiumfolie
-
Zet de ribs in de oven gaar ze 2 uur
-
De spareribs zijn nu voorgegaard. Kies nu of je ze verder bakt in de oven, bbq of Egg
-
Zet de temperatuur nu op 200 graden en smeer de spareribs nogmaals in met de cola marinade
-
Bak ze zonder de aluminiumfolie in 30 minuten gaar in de oven voor een lekker krokant en knapperig korstje
-
Verwijder het vlies van de spareribs
-
Snij de uien fijn
-
Voeg de kruiden toe in de kom
-
Voeg de chili saus toe
-
Voeg de cola toe
-
Roer de ingrediënten door en voeg de spareribs toe. Laat een aantal uur tot een dag marineren
-
Rook je spareribs nu eerst in 90 minuten op 120 graden
-
Breng de de temperatuur omhoog naar 160 graden en laat je ze 90 minuten verder garen
-
Breng nu de temperatuur naar 190 °C.
-
Leg de ribs met de bolle kant omhoog op het rooster en bestrijk ze nogmaals met de BBQ-saus.
-
Laat de spareribs voor 15 minuten garen voor een heerlijke knapperige korst