Thaise droge bird's eye pepers zijn het hoofdingrediënt van de currypasta.

Een Thaise rode currypasta maken doe je eenvoudig thuis in een stenen vijzel en stamper. Je wilt daarna nooit meer anders. Zeker er zijn Thaise rode curry pasta’s in de supermarkt maar als je homemade rode curry pasta maakt smaakt alles veel beter.

De basis van deze currypasta is naar authentiek Thais recept en kan aangepast worden naar wens. Dit recept kun je gebruiken in verschillende gerechten zoals spareribs, fried rice of bijvoorbeeld viskoekjes.

Hoe maak je authentieke Thaise rode currypasta

Echt authentieke Thaise rode curry pasta vereist serieus handwerk. Je maakt de pasta door de ingrediënten in een vijzel te malen en hier ben je minimaal 30 minuten mee bezig.

Je kunt dan zeggen, ik stop het wel in een blender. Maar geloof mij Thaise rode currypasta uit een blender is totaal iets anders dan uit een vijzel.

De blender krijgt namelijk de ingrediënten niet zo fijn én heel belangrijk, de vijzel hakt of snijd niet maar drukt alle oliën en dus smaken uit de ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat je curry pasta veel meer smaak krijgt.

Rode currypasta ingredienten

Bekijk ook hoe je de Thaise groene currypasta maakt

Dus mouwen opstropen en vijzelen maar!

Pro tip: gebruiken een stenen vijzel en houd de stamper los in de hand en laat de stenen stamper het werk doen. Door rondjes te maken in de vijzel met de stenen stamper los in de hand, zijn de 30 minuten zo voorbij en heb jij de beste Thaise rode currypasta zelf gemaakt.

Welke ingrediënten gaan er in Thaise rode currypasta

Alle ingrediënten zijn redelijk eenvoudig te verkrijgen bij een toko of sommige supermarkten.

Thaise droge bird’s eye pepers zijn het hoofdingrediënt van de rode currypasta. Voeg je veel pepers toe dan wordt het een pittige pasta, voeg je minder toe dan valt t allemaal wel mee. Dit heb je zelf in de hand.
Plaats de chili’s voor 5 minuten in lauw water zodat ze vocht opnemen en makkelijke te verwerken zijn in de stenen vijzel. Verse chili’s zijn pittiger dan droge maar droge hebben een aardsere smaak en die wil je krijgen met deze Thaise rode currypasta.

Knoflook

Knoflook mag ook niet missen in deze authentieke Thaise rode curry pasta.

Sjalot

Sjalotten hebben een pittigere smaak dan een gewone bruine ui en dat heeft dit recept nodig.

Citroengras

Citroengras met een dikke stengel is meestal voldoende. Pel de taaie groene buitenste lagen en snijd de binnenkant in plakjes.

Korianderwortels

Korianderwortels / stengels geven de authentieke Thaise rode currypasta geweldige koriander smaak. Dit bereik je niet alleen met korianderblaadjes.

Galangal (Laos wortel)

Galangal lijkt op gember en dat komt omdat hij wel verwant is, maar is meer citrusachtig en harder. Het is eigenlijk best moeilijk om te snijden maar eenmaal gesneden en in de vijzel, krijg je fantastische geuren.

Kurkuma

Kurkuma is als specerij herkenbaar aan zijn mild bittere smaak en gele kleur. Hij wordt ook wel Indiase geelwortel genoemd. Kurkuma en laos zijn verwant aan gember.

Komijnzaad

Komijnzaad is te herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt.

Korianderzaad

Korianderzaden geven een milde, zoete, kruidige warme smaak.

Garnalenpasta

Garnalenpasta is het resultaat van de gecontroleerde fermentatie van vermalen garnalen, ook wel bekend als Trassi en een belangrijk onderdeel van de Thaise rode currypasta.

Zout en peper

Zout en peper om smaak toe te voegen aan de rode curry.

Stenen vijzel en stamper

Thaise rode currypasta zelf maken met de vijzel

Zoals bij alle Thaise curry’s, zit het geheim van de currypasta in de manier van het maken, met de vijzel. Dit is waar alle specerijen en kruiden samen worden gestampt om magische smaken te creëren. De pasta is namelijk waar zowat alle smaak zich bevindt. Doordat je deze curry pasta kookt met vlees, vis of schaaldieren krijgen ze ook de intense smaken.

Pepers wellen

Begin met de rode pepers te wellen in water voor ongeveer 5 – 10 minuten. Dit zorgt ervoor dat de pepers makkelijker te vergruizen zijn in de vijzel. Om te zorgen dat de korianderzaden en de komijn hun smaken goed overbrengen roerbak je ze even kort in een pan. Hierdoor komen de aroma’s vrij.

Curry pasta ingrediënten

In principe kun je nu alle ingrediënten voor de Thaise rode currypasta fijnsnijden zodat ze in de stenen vijzel passen. Niet alle ingrediënten zullen allemaal direct in de vijzel passen dus voeg beetje bij beetje toe zodat alles verwerkt is.

Thaise rode currypasta maken

Als je Thaise currypasta met de hand stampt met een stenen vijzel en stamper, krijg je de lekkerste Thaise curry ooit. De reden is dat het een langzaam proces is en alle oliën van de kruiden de tijd hebben om volledig vrij te komen en hun intense aroma’s vrij te geven.

Heb je geen stenen vijzel maar wel een keukenmachine of blender, dan kun je het hierin ook doen.

Alles in de vijzel en stampen maar

Wanneer je de ingrediënten, behalve de garnalenpasta, in de vijzel hebt voeg je een snuf zout toe en start met stampen. Wanneer je geen rode peperzaden meer ziet, weet je dat de rode curry pasta klaar is. Daarna voeg je de garnalenpasta toe en zorg je dat deze helemaal opgenomen wordt in de pasta.

De Thaise rode currypasta is nu klaar om gebruikt te worden in bijvoorbeeld deze Thai Chili Pork Ribs.

Veel gestelde vragen (3)

  • Wat is de beste currypasta?
  • Wat is het verschil tussen rode en gele curry?
  • Is rode curry pasta pittig?

Bereidingswijze

  1. Wellen de rode pepers in water voor ongeveer 5 - 10 minuten
  2. Roerbak de korianderzaden en de komijn even kort in een pan
  3. Snij alle ingrediënten voor de currypasta fijn zodat ze in de stenen vijzel passen
  4. Voeg de ingrediënten, behalve de garnalenpasta toe aan de vijzel plus een snuf zout en begin met stampen 1x 15 minuten
  5. Voeg beetje bij beetje de rest van de ingrediënten toe aan de vijzel stamp voor 1x 15 minuten
  6. Voeg na 2x 15 minuten stampen de garnalenpasta toe en verwerk dit door de pasta
  7. Je pasta is nu heel fijn, ruikt heerlijk en klaar voor gebruik in een recept

Laat een reactie achter