Gember, de een zweert erbij, de ander vervloekt de gele wortel. Maar als je weet hoe gezond gember is, zal elke tegenstander deze bijzondere wortel gaan gebruiken.

Gemberwortel wordt niet alleen gebruikt in gerechten maar ook al voor vele jaren gebruikt als medicijn en in thee.

In dit artikel zetten we niet alleen de voordelen op een rij, maar leggen ook uit of je gember kunt gebruiken tijdens je zwangerschap, of je gember moet schillen en waar je mee op moet passen bij gebruik.

Maar de eerste vraag; is gember gezond?

Is gember gezond?

Ja, gember is zeker gezond. 3000 jaar geleden had men al door dat gember een positief effect heeft op de spijsvertering. Het bescherm het maag- en darmvlies en verbetert de opname van vitamine en mineralen. Deze knol helpt jouw immuunsysteem, zorgt voor een goede darmfunctie en stoelgang. Daarnaast zorgt het er voor je bloedsuikergehalte op pijl te houden en is goed voor je hart, bloedvaten en luchtwegen. En dit komt allemaal door de werkzame stoffen zingeron, gingerol en shogaol die in de gember zitten.

Wat is gember?

Gember, of Zingiber officinale, zoals hij in het Latijns heet, is een bloemplant uit de familie Zingiberaceae (Wikipedia). Kardemom, kurkuma en laos zijn verwant aan deze knol. En van de wortelknol wordt gemberpoeder gemaakt. Gemberwortel kun je gewoon bij de supermarkt kopen en verwerken in je gemberthee of door Aziatische gerechten.

Welke hoeveelheid gember gebruiken?

Dat gember gezond is mag duidelijk zijn maar hoeveel van dit gele goedje moet je gebruiken om te zorgen dat het effect heeft?

Dosering gebruik van gember voor intern gebruik:
0,5 gram tot 1 gram gemberpoeder per dag
10 tot 20 druppels gemberolie voor de maaltijd
Gemberthee: 1 g van gember. Dat kunnen plakjes verse gember zijn en 150 ml kokend water. 3 kopjes per dag is voldoende

Voor extern gebruik:
Wrijf de gemberolie op de pijnlijke plek op je lichaam
Last van keelpijn? Los 1 theelepel gemberpoeder op in lauw water en gorgel voor 30 seconden tot 1 minuut.

Vitamines en mineralen in gemberwortel

De vitaminen in gember:

 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Vitamine C

Vitamine B1 en B2 helpen je bij de energievoorziening van je lichaam.
B1 ondersteunt de hartspier en het zenuwstelsel.
B6 is belangrijk voor de stofwisseling en vitamine C is zoals je weet goed voor de weerstand.

Belangrijke mineralen in gember:

 • Calcium
 • Fosfor
 • Natrium,
 • Kalium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Koper
 • Zink

Calcium en fosfor zijn goed het gebit en je botten. Natrium en kalium helpen je bij je vochtbalans en bloeddruk. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Magnesium is goed voor de spieren en koper en zink ondersteunen de stofwisseling.

Is gember gezond tijdens zwangerschap?

Gedurende je zwangerschap kun je de meeste kruiden gewoon eten. Gember kan je tijdens je zwangerschap juist helpen bij twee van de meest voorkomende kwalen als misselijkheid en overgeven.

Uit onderzoek kwam naar voren dat 1000-1500 mg gember in capsules per dag, helpt tegen deze zwangerschapskwalen (Bron). Deze hoeveelheden gelden ook voor gemberthee tijdens je zwangerschap.

Gember gezond

Waar is gember allemaal goed voor?

1. Gember kan helpen om het risico op chronische ziekten te verlagen.

Omdat gember ontstekingen kan helpen tegen gaan kan het helpen bij hartziekten en het verlagen van hoge cholesterol. Uit onderzoek is ook gebleken dat gemberwortel kan helpen tegen vetafzetting in de slagaders. Wel moet gezegd worden dat het dan om dagelijks gebruik van gemberpoeder gaat en niet om een kopje gemberthee per dag.

2. Gember verbetert de spijsvertering

Dit knolletje wordt al eeuwenlang gebruikt om de spijsvertering te verbeteren. Omdat gember een anti-misselijkheids- en een anti-winderigheidwerking heeft helpt het ook tegen gasvorming en bij een betere stoelgang. Er is een studie die aantoont dat als mensen met chronische indigestie gembercapsules namen na het eten, hun maag vier minuten sneller leeg was dan wanneer ze geen gember namen na het eten.

3. Verlicht misselijkheid en reisziekte

Diverse studies tonen aan dat gember goed werkt om reisziekte te voorkomen en spijsverteringsstoornissen tegen te gaan. Het stimuleert de afscheiding van gal en verschillende spijsverteringsenzymen zodat het voedsel sneller verteert.

4. Gember kan gewrichts- en spierpijn helpen verlichten

Heb je veel spierpijn na het sporten? Studie toont aan dat 2 gram gember per dag, gedurende 11 dagen goed werkt tegen spierpijn als je aan krachttraining doet. Gember kan effectief zijn in het verminderen van de dagelijkse ontwikkeling van spierpijn. Dit zou komen door de ontstekingsremmende eigenschappen van gember.

5. Voor een gezonde huid

De doorbloeding van de huid wordt bevorderd door de antioxidanten in gemberwortel. Dit zorgt ervoor dat je huid mooi en elastisch blijft, een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Door de zuiverende en ontstekingsremmende werking van gember kunnen mensen die last hebben van acne baat hebben om de huid te kalmeren. Bekijk deze lijst met beautyproducten die je in de keuken kunt vinden.

6. Vermindert pijn bij artrose

Het kraakbeen verandert in een gewricht bij mensen met artrose. Mensen hebben last van pijn en stijfheid in het gewricht, meestal bij het opstaan. Artrose komt vooral voor in de heup, knie of duim. Uit onderzoek bij deelnemers met artrose aan de knieën, bleek gember de pijn te verminderen en hadden ze minder pijnstillers nodig.

7. Gemberwortel kan infecties helpen bestrijden

Ben je verkouden of grieperig, gember kan je verlichting geven. Onderzoek toont aan dat gemberextract en de gemberoliën antimicrobiële effecten hebben tegen die vervelende ziekteverwekkers. En gemberthee zou helpen bij het bestrijden van het RS-virus, dat problemen geeft bij de ademhaling.

8. Het stopt schimmelinfecties

Gember is het meest effectief bij het doden van schimmels. Schimmels kunnen vreselijk irriteren en gember zorgt ervoor dat deze ziekteverwekkende verdwijnen. Gember kun je goed gebruiken tegen infecties aan het tandvlees zoals gingivitis en parodontitis.

9. Reguleert de bloedsuikerspiegel

Met een te hoge bloedsuikerwaarden kun je last krijgen van hoofdpijn, veel dorst en vaker plassen. Is de bloedsuikerspiegel voor langere tijd te hoog, dan kan er beschadiging aan de bloedvaten en zenuwen ontstaan.
Gember helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en bijwerkingen voorkomen. Het eten van gember kan de bloedsuikerspiegel met 12% verbeteren en de bloedsuikerspiegel op de lange termijn met 10%.

10. Het helpt tegen migraine

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gember extracten gebruikten tegen migraine net zo tevreden waren als bij het gebruik van reguliere medicijnen tegen migraine. Groot voordeel van gember extract was dat er geen bijwerkingen zijn.

11. Gember vermindert menstruatiepijn

Ook hier is uit onderzoek naar voren gekomen dat gemberpoeder supplementen net zo goed de menstruatiepijn verlicht als de pijnstillers Ibuprofen.

12. Is gember gezond om af te vallen?

Zoals bij nummer 9 uitgelegd wordt dat gember een positieve invloed heeft op het laten dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Gemberwortel zorgt er dus voor dat je vetverbranding wel goed gaat en je buikvet verbrand en je dus afvalt. Lees hier verder hoe je gezond kunt afvallen.

Gemberthee

Wat gebeurt er met je als je te veel gember binnenkrijgt?

Zoals alles in het leven is te veel nooit goed. Neem je gember in grote hoeveelheden dan kan dit bloedverdunnend werken. Er zijn echter ook onderzoeken dat dit tegenspreekt. Het is daarom verstandig altijd eerst je huisarts te vragen als je gember wilt gebruiken naast je bloedverdunners. Daarnaast kun je van te veel gember maagklachten maar ook huidproblemen krijgen.

Moet je gemberwortel schillen voor thee?

Je hoeft de gemberwortel niet te schillen als je er thee mee wilt zetten. De schil van de gember heeft ook smaak en zolang de schil schoon is kun je deze eraan laten.

Wat is beter verse gember of poeder?

Omdat gemberpoeder verhit en gedroogd is zorgt de poeder ervoor dat de bestanddelen nog beter werken. Hierdoor is het vele malen sterker dan verse gember en heeft meer componenten en nutriënten die goed voor je zijn. Ik gebruik zowel gemberpoeder als verse gember in gerechten en alleen verse gember in thee.

Hoe gember verwerken in eten en drinken?

Een gezonde dosis gember is een mooie aanvulling op een gezonde levensstijl. Je kunt gember aan je dagelijkse eetpatroon toevoegen door gember te:

 • wokken
 • verwerken in marinades
 • schillen
 • raspen
 • persen in een shotje
 • konfijten

Maar natuurlijk kun je deze superfood ook in je glas water of thee te gebruiken, als shotje, aan je curry, sapje, smoothie of soep.

Laat een reactie achter