Deze wortelcake is glutenvrij, lactose vrij en vrij van geraffineerde suikers
Deze gezonde vegan wortelcake met walnoten is niet alleen vegan maar ook nog eens een gezonde variant van de carrot cake zoals hij ook genoemd wordt.
Doordat ik hem maak met weinig zoetstoffen, amandelmelk, glutenvrije volkoren haver en amandelmeel, maakt deze wortelcake dus vegan én glutenvrij.
Sommige noemen dit ook wel een wortel haver bananenbrood. Het is vooral een smaakvolle suikervrije worteltaart.
Dit vegan recept voor gezonde wortelcake is geweldig als vegan ontbijt of als gezonde snack tussendoor!
Gezonde wortelcake
Wanneer is iets gezond? Als je zo min mogelijk suikers toevoegt en glas je met zoveel mogelijk natuurlijke onbewerkte ingrediënten werkt is iets in mijn optiek gezond.
Er zit banaan in de cake en dus een vorm van zoetstof. Ik gebruik geen frosting, ook al heb je gezonde varianten met yoghurt. Ik merk dat ik een plak wortelcake of bananenbrood gewoon zo lekker vind bij mijn kopje koffie.
Ingrediënten gezonde carrot cake
Voor de wortelcake gebruik ik een mix van:
- Volkoren havermeel
- Amandelmeel
- Agavesiroop
- Amandelmelk
- Noten boter
- Bananen gepureerd
- Geraspte wortel
- Handje gehakte walnoten (optioneel)
Tip: Heb je geen volkoren havermeel bij de hand maar wel havervlokken? Voeg de vlokken toe aan een blender of keukenmachine en mix tot je meel hebt. Niet alleen handig maar ook nog eens goedkopper dan havermeel kopen in de supermarkt.
Hoe maak je gezonde vegan carrot cake
Ik hou van koken en bakken, maar als het even kan wil ik wel zo weinig mogelijk handelingen doen en toch een heerlijk gerecht of baksel op tafel te zetten. Niet alleen handig en overzichtelijk, je hebt ook minder afwas.
Daarom bereiden we, net als dit vegan bananenbrood recept, het deeg van de wortelcake in een grote kom.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
- Rasp de wortels en prak de banaan, voeg dit toe aan de kom met ingrediënten.
- Roer alles goed door totdat je een mooi stevig deeg hebt en zet apart.
- Hak de walnoten fijn en schep deze door het deeg totdat alle walnoten mooi verdeeld zijn. Houd eventueel wat walnoten over om de wortel cake te decoreren.
- Voeg het deeg toe aan een met bakpapier beklede cakevorm en decoreer eventueel met de overgebleven walnoten de cake.
- Plaats de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven en zet de timer op 50 minuten.
- Na 50 minuten prik je met een houten pikker in de cake en kijk je of de cake droog is. Komt de prikker er nat uit, bak de cake dan steeds verder met 10 minuten. Pas wel op dat de bovenkant niet te donker wordt.
- Haal de cakevorm uit de oven en laat de cake in de vorm een beetje afkoelen.
Bekijk ook deze cake recepten
- Glutenvrij bananenbrood met gekonfijte gember
- Vegan bananenbrood met havermout
- Hoe maak je bananenbrood?
Veel gestelde vragen
Welke bloem voor worteltaart
Voor een worteltaart of cake gebruik je het liefst volkoren havermeel. Blijf weg van witte bloem waar geen voedingstoffen meer inzitten. Je kunt ook amandelmeel, speltmeel, boekweitmeel of andere soorten meel gebruiken.
Hoe bewaar je een wortelcake
Een wortelcake met de bovenstaande ingrediënten is tot 3 a 4 dagen te bewaren buiten de koelkast op een bord afgedekt met folie. Bewaar een wortelcake wel zonder frosting.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 180 graden
-
Meng alle droge ingrediënten in een grote kom
-
Rasp de wortels en prak de banaan, voeg dit toe aan de kom met ingrediënten
-
Roer alles goed door totdat je een mooi stevig deeg hebt en zet apart
-
Hak de walnoten fijn en schep deze door het deeg totdat alle walnoten mooi verdeeld zijn. Houd eventueel wat walnoten over om de wortel cake te decoreren
-
Voeg het deeg toe aan een met bakpapier beklede cakevorm en decoreer eventueel met de overgebleven walnoten de cake
-
Plaats de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven en zet de timer op 50 minuten
-
Na 50 minuten prik je met een houten pikker in de cake en kijk je of de cake droog is. Komt de prikker er nat uit, bak de cake dan steeds verder met 10 minuten. Pas wel op dat de bovenkant niet te donker wordt
-
Haal de cakevorm uit de oven en laat de cake in de vorm een beetje afkoelen