Dit recept voor vegan bananenbrood is makkelijk te maken, waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis.

Vegan bananenbrood met havermout en noten; simpel en lekker voor elk moment van de dag. Lekker als ontbijt, tussendoortje of als dessert met een bolletje vanille ijs.

Dit is het enige vegan bananenbrood recept dat je nodig hebt. Hij is luchtig en smeuïg van binnen doordat ik 50/50 havermout en amandelmeel heb gebruikt.

In dit bakenbrood recept gebruik ik hazelnoten omdat ik die nog over had van een ander baksel maar wees zo vrij om naar eigen smaak noten toe te voegen of weg te laten.

Ingrediënten voor het vegan bananenbrood

In dit bananenbrood recept worden geen eieren gebruikt voor de binding maar gebruik ik gewoon de banaan als bindmiddel.

Verder gaat er in dit bananenbrood recept:

Overrijpe bananen. Je bananen wil je het liefst overrijp hebben. Veel bruine vlekken betekend hoog in smaak vanwege de suikers. Gebruik je bananen die niet rijp genoeg zijn, dan heeft dit niet alleen invloed op de bananensmaak, maar geeft je brood een drogere textuur.

Suiker. In dit recept gebruik ik kokosbloesemsuiker. Deze suiker is niet geraffineerd en heeft voedingsstoffen zoals mineralen als magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B-vitamines. Let wel op de hoeveelheid dat je toevoegt, want het blijft suiker en je gebruikt al rijpe bananen.

Vanille-extract. Je kunt een vanille stokje bepruiken of extract.

Meel. Ik gebruik in dit recept 50/50 amandelmeel en volkoren havermout. Je kunt je gerolde havermout dat je gebruikt voor in je overnight oats, trouwens ook gewoon in een blender doen en je eigen meel maken.

Kaneel. Je kunt dit weglaten en bijvoorbeeld speculaaskruiden gebruiken.

Zout. Voeg wat zout toe, je proeft het verschil. Ik gebruik koosjer zout, hier heb je niet veel van nodig.

Noten. Ik gebruik hazelnoten, maar je kunt ook een ander noten gebruiken, zoals pecannoten of hazelnoten, maar ook chocolade, gember of gedroogd fruit.

Vegan bananenbrood met havermout glutenvrij

Hoe maak je vegan bananenbrood

Dit recept voor vegan bananenbrood is makkelijk te maken, waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis. Wat betreft keukenapparatuur om het beslag te bereiden, heb je alleen een grote mengkom, mes en een lepel of garde nodig.

Hieronder vind je de uitleg voor het maken van het lekkerste vegan bananenbrood.

Oven. Verwarm je oven voor op 175 C en leg een stuk bakpapier in je cakevorm.

Bananen. In een grote kom prak je de rijpe bananen fijn met een vork.

Noten. Hak je (Hazel)noten tot de gewenste grote met een mes. Hou wat noten achter ter decoratie van je bananenbrood.

Ingrediënten. Voeg de suiker, kaneel, zout, baking soda toe aan de banaan en roer alles goed door.

Meel. Voeg nu je noten, amandelmeel en havermout beetje bij beetje toe aan het beslag en roer door totdat je een mooi vegan bananenbrood beslag hebt.

Cakevorm. Giet je beslag nu in de met bakpapier beklede cakevorm en verdeel het beslag goed over de vorm.

Decoreren. Voeg wat noten over de bovenkant van je bananenbrood ter decoratie.

Oven. Voeg je bananenbrood toe aan de voorverwarmde oven en bak je brood 50 minuten op 175 C.

Gebakken. Check na 50 minuten of je brood gaar is door er met een sateprikker in het brood te prikken. Komt de sateprikker vegan er nat uit, dan moet je brood nog 5 of 10 minuten langer bakken. Komt de sateprikker er droog uit, dan is je brood gaar.
Laat het brood een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je het brood op een koelrek verder laat afkoelen voordat je het aansnijdt.

Veganistisch bananenbrood bewaren

Dit veganistische bananenbrood zal waarschijnlijk niet lang overleven zo lekker, maar als je restjes hebt, kun je het bewaren voor later.

Aanrecht: Wikkel je vegan bananenbrood in folie of verpak je bananenbrood in een luchtdichte trommel en bewaar het op het aanrecht. Zo kun je er makkelijk 4 dagen van eten.

Koelkast: Om bananenbrood in de koelkast te bewaren, plaats je het gewoon in een luchtdichte bak of wikkel je het in plasticfolie.

Diepvriezer: Je kunt sneetjes of hele bananenbroden invriezen. Plaats de in folie verpakte porties vervolgens in diepvriesveilige zip-lock-zakken en vries ze maximaal 4 maanden in. Om te ontdooien, leg je het gewoon een nacht in de koelkast of aanrecht.

Leer hier hoe Bananenbrood bewaren, invriezen en ontdooien.

Andere bananenbrood recepten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Bekleed je bakvorm met bakpapier
  3. In een grote kom prak je de bananen fijn
  4. Voeg zout, kaneel, baking soda toe aan je bananen en roer door
  5. Hak je noten fijn met een koksmes, hou wat noten achter voor decoratie
  6. Voeg je noten, amandelmeel en havermeel langzaam toe aan je beslag en roer goed door
  7. Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en verdeel het beslag goed
  8. Decoreer de het brood met de resterende noten
  9. Voeg je cakevorm toe aan de voorverwarmde oven en bak 50 minuten
  10. Check met houten prikker of de cake gaar is, zo niet dan nog verder bakken en checken
  11. Laat de bananenbrood in de vorm een paar minuten afkoelen waarna je de cake uit zijn vorm haalt en verder laat afkoelen voordat je het aansnijdt

Laat een reactie achter