Een vegetarische doordeweekse pastaschotel die je in een handomdraai op tafel zet en zelfs kinderen enthousiast maakt

De ovenschotel met orzo, tomaten, pecorino, mozzarella en spinazie is een heerlijk smaakvol en eenvoudig gerecht. De truc is om de tomaten te bakken in de oven met extra vergine olijfolie en een snuf zout.

Orzo is een pastasoort dat zich uitstekend laat gebruiken voor dit soort smaakvolle Italiaanse gerechten.

Voeg hieraan toe wat pittige Italiaanse kaas en je hebt een ovenschotel recept waar vriend en familie de vingers bij op eet!

Ovenschotel met orzo

Een vegetarische doordeweekse pastaschotel die je in een handomdraai op tafel zet en zelfs kinderen enthousiast maakt. Let wel op hoeveel pepervlokken je toevoegt als kinderen mee eten!

Ingrediënten ovenschotel met orzo, tomaten, pecorino, mozzarella en spinazie

Orzo

Orzo is de ideale pasta voor dit ovengerecht. De Italiaanse kaas zal door het hele gerecht te proeven zijn

Olijfolie

Gebruik altijd extra vergine olijfolie.

Rijpe tomaten

Rijpe tomaten zijn het geheim en deze roosteren in de oven dé truc om nog meer umami smaak in het gerecht te krijgen.

Italiaanse kruiden

Je kunt kiezen voor gedroogde Italiaanse kruiden uit een potje of kiezen voor verse.

Kaas

In deze ovenschotel met orzo en tomaten kies ik voor Pecorino Romano vanwege zijn pit. De mozzarella kies ik omdat deze lekker smelt en zorgt voor een krokante laag. Maar wees zo vrij om een andere kaas te kiezen.

Meer informatie over goede smeltkazen.

Babyspinazie

Door de babyspinazie krijg je de juiste groenten binnen en maakt deze orzo ovenschotel gezond af. Ik kies er voor om de spinazie rauw toe te voegen op een warm ovengerecht. Ik gebruik ze ook in deze Griekse orzo salade.

Rode pepervlokken

Ik hou er van, maar kijk of jij het toe wilt voegen. Rode pepervlokken zijn optioneel.

Zout en peper

Waar zijn we zonder zout en vers gemalen zwarte peper. Daarmee maken we de orzo ovenschotel compleet.

Veel Gestelde Vragen (1)

  • Welke kaas kan ik gebruiken

Bereidingswijze

Bereidingswijze orzo ovenschotel
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat
  3. Besprenkel de tomaten met olijfolie en wat zout
  4. Zet de bakplaat met tomaten in de voorverwarmde oven en bak de tomaten 20 minuten zodat ze verschrompelen en al hun smaak hebben gegeven
  5. Verwijder de tomaten en zet apart
  6. Kook de orzo al dente, zoals op de verpakking staat aangegeven
  7. Giet het water af voeg de orzo toe aan een met olijfolie ingevette ovenschaal
  8. Leg de in de oven gebakken tomaten tussen de gekookte orzo in de ovenschaal en roer door
  9. Roer nu ook een handje Italiaanse kruiden een snuf zout en rode pepervlokken door de orzo en tomaten
  10. Rasp de Pecorino kaas en roer deze ook door de pasta
  11. Breek de mozzarella in stukken en voeg deze bovenop de orzo en maak af met wat Pecorino kaas
  12. Zet de ovenschotel met orzo tomaten, Pecorino en mozzarella in de voorverwarmde oven
  13. Bak het geheel zonder deksel of aluminiumfolie nu voor 15/20 minuten of totdat de kaas gesmolten is
  14. Haal de ovenschotel uit de de oven en schep de borden op
  15. Rasp nog wat Pecorino kaas over het warme orzo gerecht en maak af met wat blaadjes babyspinazie en wat peper

Laat een reactie achter