Welke kaas is het beste voor nacho’s? Want zonder kaas geen nacho’s of nachoschotel.

In mijn zoektocht naar beste kaas voor nacho’s ben ik er wel een aantal interessante tegen gekomen.

Als je net als ik, het leuk vindt om te experimenteren en nieuwe gerechten en ingrediënten te leren kennen, dan weet je dat je eigenlijk nooit uitgeproeft bent wat kaas betreft.

Daarom dit artikel over welke kaas het beste is voor nacho’s?

Ik ben heel erg benieuwd of jouw favoriete smeltkaas voor over je nacho’s hier tussen staat.

Zo niet laat het mij dan weten in een reactie onderaan de pagina, dan probeer ik jouw kaas graag uit!

Welke kaas smelt goed?

Heeft de kaas veel calcium dan zal hij moeite hebben met smelten. Denk dan aan feta en Limburger deze zijn niet erg geschikt om te smelten maar eerder geneigd om te zweten.

  • Een belangrijke factor bij de smeltbaarheid van kaas is het vochtgehalte. Hoe vochtiger en vetter de kaas des te beter zal hij smelten.
  • Ondanks dat jonge, vochtige en vette kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5 het beste smelten, hebben ze niet altijd een duidelijke smaak.
  • Buiten dat jonge Goudse kaas en cheddar het beste over je nacho’s smelten, heb ik toch een aantal andere kazen voor je op een rij gezet om te proberen.

Al deze kazen die we hier bespreken zijn ook goed te gebruiken in bladerdeeg hapjes met kaas.

Welke kaas is het beste voor nacho’s:

1. Cheddar

Cheddar
Cheddar kaas.

Niet voor niets staat cheddar op nummer 1 wat betreft nacho kaas. Deze kaas smelt als de beste. Een jonge, ongerijpte cheddar, heeft de juiste smeltbaarheid omdat deze kaas een hoog vochtgehalte heeft. Cheddar, samen met de ingrediënten in je nachos met gehakt, brengt het gerecht bij elkaar. Hou je van pit, probeer eens een wat scherpere cheddar, je kaaswinkel kan je hierover meer vertellen.

2. Pittige Noord-Hollandse

Ik hou van pit en zo ook met mijn keuze van kaas. Ik ben gek op blauwe kaas en Gorgonzola. Maar als je het hebt over romige pittige smeltkaas, dan is de Pittige Noord-Hollandse de juiste keus. Vol van smaak met een pittige bite. De grond in Noord-Holland is van nature een beetje ziltig en dit zorgt dat de weidemelk romig is, en dat proef je terug.

3. Monterey Jack

Jack, zoals deze kaas soms ook wel een genoemd wordt is een Californische witte, halfharde kaas van koemelk gemaakt. Deze kaas staat bekend om zijn milde smaak en lichte zoetheid. Hij is bij de betere kaaswinkel of online te verkrijgen.

4. Pepper Jack

Pepper Jack kaas
Pittige pepper Jack kaas.

Peper jack is zoals je al geraden hebt het pittige broertje van Jack. Dit is ook een smeuïg kaasje uit Amerika en tegenwoordig ook te verkrijgen in Nederland, dus noteer deze kaas als goede kaas voor nacho’s met pit! Tip: maak zelf nacho’s chips van tortilla wraps.

5. Brie

Meestal vind je brie op een toastje tijdens een verjaardagsfeestje maar wist je dat deze kaas prima smelt en dus geschikt is voor over je nacho’s! Er zijn verschillende soorten brie, de ene wat pittiger dan de ander maar zeker het proberen waard.

6. Mozzarella

Heerlijke nacho’s met lange slierten mozzarella en prachtige smaken die bij elkaar komen. Mozzarella is ook weer een voorbeeld van een romig kaasje. Ga dus altijd voor volvette kaas en niet de ‘slankie kazen’ uit de supermarkt.

7. Provolone

De Provolone is een verse koelmelk kaas, oorspronkelijk uit de zuidelijke regio van Italië. De smelt eigenschappen van deze kaas zijn perfect en de romige smaak maakt hem een goede vervanger voor bijvoorbeeld mozzarella. Probeer de Provolone eens over je nacho’s of maak er een nacho kaassaus van.

8. Emmentaler

Emmentaler
Emmentaler kaas.

Dit is een half harde Zwitserse kaas gemaakt van koemelk. Ondanks dat er ook Nederlandse emmentaler kazen gemaakt worden is de Zwitserse echt wel een andere kaas. De Zwitserse kaas is romig, fris een beetje bitter en zout. Dit is een goed smeltkaas en wordt daarom veel gebruikt in warme gerechten, ideaal voor over je nachoschotel.

9. Blauwschimmelkaas

Blauwe schimmel kaas
Blauwschimmel kaas.

Hier hou je van of niet. Blauwe kaas heeft complexe smaken en ik vind dit erg interessant. Maar inderdaad, niet iedereen kan deze kaas waarderen. Shropshire blue is een smaakvol voorbeeld van een blauwe kaas uit Engeland. Vol van smaak, licht kruidig en hartige zoetheid. Hij verschilt niet heel erg van de Blue Stilton. Heerlijk bij je nachoschotel met steak en blauwe kaas.

10. Goudse kaas

Niet voor niets staat deze kaas op de 3e plek van meest gegeten kazen ter wereld! De Goudse kaas wordt ook verhandeld tijdens de Alkmaarse Kaasmarkt. Er zijn meerdere soorten en deze verschillen in rijpingstijd. Hoe langer de rijpingstijd hoe minder vocht de kaas heeft. Jonge Goudse kaas is dus een goede kaas voor over je nacho’s. Trouwens

11. Gruyère

Over gruyère wordt gezegd; dat dit geen kaas is voor beginners omdat hij een overweldigend complexe smaak heeft. In het begin heeft hij fruitige tonen en naarmate je er meer van eet, veranderd hij naar nootachtig. Maak van jouw makkelijke nacho’s een culinair hoogstandje en combineer de gruyère met cheddar of de emmentaler.

12. Camembert

Camembert kaas
Camembert

In Nederland de bekendste witschimmelkaas die je terugvindt op een cracker tijdens een verjaardag. Maar wist je dat deze camembert behoort tot een van de beste smeltkazen! Dit brengt een hele andere dimensie aan dat verjaardagsfeestje zonder crackers maar met nacho’s 😉 Ondanks dat camembert en brie op elkaar lijken zijn ze verschillend doordat aan brie room wordt toegevoegd aan de melk.

13. Fontina

Dit is een heerlijk zacht kaasje uit Italië en gemaakt van koelmelk. Hij staat bekend om een goede smeltbare kaas en dus geschikt ook voor nacho kaassaus. De smaak is romig met nootachtige tinten. Deze Fontina is goed te combineren met Amsterdammer kaas, gruyère en emmentaler.

14. Amsterdammer kaas

Deze kaas is voor de liefhebbers. Deze jong belegen vol vette 50+ kaas is zeker ook een van de beste kaas voor nacho’s. Een boterzachte romige kaas van koemelk en goed te gebruiken om te smelten dus.

15. Gorgonzola

Gorgonzola is blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië die al eeuwen lang vervaardigd wordt. Deze kaas krijgt van mij een eigen plek ondanks dat het een blauwe kaas is die we hebben besproken op nummer 9. Deze kaas is lekker op van alles en dus ook zeker het proberen waard op je nacho’s.

Meer informatie over: Nachos recepten en bereidingswijzen

Conclusie

Hou je van nacho’s, dan hou je van kaas. De beste kaas voor jouw nacho’s kun je achterhalen door te gaan proberen en proeven. Nu weet je dat volvette en jonge kaas het beste smelt in de oven en dus altijd goed voor over je nacho’s.

Het enige wat rest is een van de bovenstaande kazen te kiezen die jij het beste vind voor over je nacho’s.

Ik ben benieuwd welke kaas jouw favoriet is!

Laat een reactie achter