Wat is een economische recessie?

Het is een koude winteravond in 2024. De straten zijn stil, de lichten van de stad zijn gedimd en de eens zo bruisende restaurants zijn nu stil.

De economische recessie heeft zijn tol geëist en de restaurant industrie is hard getroffen.

Maar in het hart van de stad, blijft een klein restaurant, ‘De Vrolijke Chef’, standvastig en veerkrachtig, ondanks de economische storm.

Het runnen van een restaurant tijdens een economische recessie is als het navigeren door een storm op zee.

De golven zijn hoog, de wind is sterk en het zicht is beperkt.

Maar net als een ervaren zeeman, moet de restauranteigenaar koers houden, aanpassingen maken waar nodig en vasthouden aan de hoop op rustiger water.

Het moet nog 2024 worden, maar we leven in onzekere tijden waar veel ondernemers met vragen zitten.

In dit artikel zullen we daarom enkele strategieën en tips bespreken die je kunnen helpen jouw restaurant voor te bereiden op een economische recessie.

We zullen het hebben over het belang van open-minded en flexibel zijn, het simpel houden van je menu, het worden van een hybride restaurant, het uitblinken in off-premises, het creëren van een cultuur van arbeidsproductiviteit, het omarmen van technologie en het heruitvinden van je toeleveringsketen.

Elk van deze onderwerpen zal in detail worden besproken, met praktische tips en adviezen om je te helpen jouw bedrijf te beschermen tegen economische neergang.

1. Open-minded en flexibel zijn

In tijden van economische recessie is het belangrijk dat je, als restauranteigenaar, open-minded en flexibel bent.

Dit betekent dat je bereid moet zijn om je bedrijfsmodel aan te passen, nieuwe ideeën te proberen en je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Het eerste wat je moet doen, is je emoties scheiden van je besluitvorming. Dit kan moeilijk zijn, vooral als je restaurant je passie en droom is.

Maar in moeilijke tijden moet je rationeel en objectief zijn. Je moet beslissingen nemen op basis van feiten en gegevens, niet op basis van je gevoelens.

Dit kan betekenen dat je soms moeilijke beslissingen moet nemen, zoals het snijden in kosten, het veranderen van je menu of het aanpassen van je openingstijden.
Maar onthoud dat deze beslissingen zijn gemaakt om je restaurant te helpen overleven en uiteindelijk te gedijen.

Flexibiliteit is ook cruciaal in de restaurant industrie, vooral tijdens een recessie. Kijk bijvoorbeeld naar ‘De Vrolijke Chef’.

Toen de recessie toesloeg, realiseerden ze zich dat ze hun bedrijfsmodel moesten aanpassen.

Ze begonnen met het aanbieden van afhaalmaaltijden en leveringen, organiseerden speciale thema-avonden om klanten aan te trekken en werkten samen met lokale boeren om verse en betaalbare ingrediënten te krijgen.

Door flexibel te zijn en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, waren ze in staat om te overleven en zelfs te groeien tijdens de recessie.

Dus, wees open-minded, scheid je emoties van je besluitvorming en wees flexibel. Dit zijn de eerste stappen om je restaurant voor te bereiden op een economische recessie.

2. Het menu simpel houden en de LTO’s strak

Een andere strategie om je restaurant voor te bereiden op een economische recessie is door je menu simpel te houden.

Een uitgebreid menu kan aantrekkelijk lijken omdat het voor elk wat wils biedt, maar het kan ook leiden tot hogere kosten en verspilling.

Door je menu te vereenvoudigen, kun je je kosten verlagen, je efficiëntie verhogen en je winstmarges verbeteren.

Een eenvoudig menu betekent minder ingrediënten om in te slaan, minder voedselverspilling en minder tijd en moeite om elk gerecht te bereiden.

Het stelt je ook in staat om je te concentreren op een kleiner aantal gerechten en deze tot in de perfectie te bereiden, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid.

Daarnaast zijn beperkte tijd aanbiedingen (LTO’s) een effectieve manier om klanten naar je restaurant te trekken tijdens een recessie.

Wat zijn een LTO’s?

LTO’s zijn speciale aanbiedingen of promoties die voor een beperkte tijd beschikbaar zijn. Ze creëren een gevoel van urgentie en exclusiviteit, wat klanten kan aantrekken en hen kan aanzetten tot aankoop.

Bijvoorbeeld, je kunt een speciale ‘recessie-buster’ maaltijd aanbieden tegen een gereduceerde prijs, of een ‘happy hour’ organiseren met speciale kortingen op drankjes en voorgerechten.

Het belangrijkste is om je LTO’s aantrekkelijk en waardevol te maken voor je klanten, en ze goed te promoten via je website, sociale media en andere marketingkanalen.

Dus, houd je menu simpel en maak slim gebruik van LTO’s.

Deze strategieën kunnen je helpen om je kosten te verlagen, je klanten tevreden te houden en je restaurant te laten bloeien, zelfs tijdens een economische recessie.

Omarm technologie

3. Word een hybride

Een andere effectieve strategie om je restaurant te beschermen tegen een economische recessie is door een hybride te worden.

Dit betekent dat je je bedrijfsmodel diversifieert om meerdere inkomstenstromen te creëren.

Door niet alleen op één type service of product te vertrouwen, kun je het risico spreiden en je bedrijf veerkrachtiger maken tegen economische schommelingen.

In de restaurant industrie kan diversificatie vele vormen aannemen.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het aanbieden van afhaal- en bezorgdiensten, catering voor evenementen, of zelfs het verkopen van je eigen merkproducten, zoals sauzen, kruidenmixen of gebak.

Voorbeelden van: Bedrijven die diversificeren

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van succesvolle hybride restaurants.

‘De Vrolijke Chef’, het restaurant dat we eerder noemden, is een geweldig voorbeeld.

Toen de recessie toesloeg, begonnen ze met het aanbieden van afhaalmaaltijden en leveringen, wat een nieuwe inkomstenstroom creëerde.

Ze begonnen ook met het organiseren van kooklessen en wijnproeverijen, wat niet alleen extra inkomsten genereerde, maar ook hielp om een sterke band met hun klanten op te bouwen.

Een ander voorbeeld is het verkopen van je eigen merk koffiebonen en gebak of chocolade.

Dit zorgde niet alleen voor extra inkomsten, maar versterkte ook het merk en helpt een loyale klantenkring op te bouwen.

Dus, overweeg om een hybride te worden en je bedrijfsmodel te diversifiëren.

Het kan je helpen om je restaurant veerkrachtiger en succesvoller te maken, zelfs in tijden van economische recessie.

4. Uitblinken in off-premises

In tijden van economische recessie, wanneer mensen misschien minder geneigd zijn om uit eten te gaan, wordt het belang van take-away en bezorging nog groter.

Het aanbieden van deze diensten kan je helpen om je inkomsten op peil te houden, zelfs als het aantal klanten dat in je restaurant eet, afneemt.

Maar het is niet genoeg om simpelweg een take-away of bezorgservice aan te bieden.

Je moet er ook in uitblinken.

Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je eten net zo goed smaakt als het thuis wordt gegeten als wanneer het in je restaurant wordt geserveerd.

Je moet ook zorgen voor snelle en betrouwbare levering, en een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke bestel ervaring.

Hier zijn enkele tips om je off-premises operaties te optimaliseren:

 1. Investeer in goede verpakkingen: Je verpakking moet niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel. Het moet je eten warm houden, voorkomen dat het morsen of beschadigen tijdens het transport, en gemakkelijk te openen en te eten zijn voor je klanten.
 2. Bied een eenvoudige en naadloze bestelervaring: Of je nu een online bestelsysteem op je website hebt, of je klanten laat bestellen via een app of telefoon, zorg ervoor dat het bestelproces eenvoudig en probleemloos is.
 3. Zorg voor snelle en betrouwbare levering: Klanten verwachten dat hun eten snel en in perfecte staat wordt geleverd. Overweeg om samen te werken met een betrouwbare bezorgservice, of als je je eigen bezorgteam hebt, zorg dan dat ze goed getraind en uitgerust zijn.

Door uit te blinken in off-premises, kun je je restaurant niet alleen helpen overleven tijdens een economische recessie, maar ook je klantenbestand uitbreiden en je merk te versterken.

Betekenis

“Off-premises” wordt in het Nederlands vaak vertaald als “buiten de zaak” of “buiten het etablissement”. Het verwijst naar diensten of activiteiten die buiten het fysieke restaurant plaatsvinden, zoals afhaal- en bezorgdiensten.

Meer informatie over: Lokale SEO voor restaurants

5. Creëer een cultuur van arbeidsproductiviteit

Arbeidsproductiviteit is een cruciale factor voor het succes van elk bedrijf, en dit is vooral waar in de restaurant industrie.

Tijdens een economische recessie, wanneer elke euro telt, kan het verhogen van de productiviteit van je team je helpen om kosten te besparen, de efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten overleven.

Arbeidsproductiviteit gaat niet alleen over harder werken, maar vooral over slimmer werken.

Het gaat erom een omgeving te creëren waarin je teamleden hun volledige potentieel kunnen bereiken en hun taken efficiënt en effectief kunnen uitvoeren.

Hier zijn enkele tips om de productiviteit in je team te bevorderen:

 1. Bied de juiste tools en training: Zorg ervoor dat je teamleden de tools en training hebben die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Dit kan variëren van keukenapparatuur en software tot training in klantenservice en voedselveiligheid.
 2. Stel duidelijke doelen en verwachtingen: Je teamleden moeten precies weten wat er van hen wordt verwacht en welke doelen ze moeten bereiken. Dit geeft hen een duidelijke richting en helpt hen om zich te concentreren op wat echt belangrijk is.
 3. Creëer een positieve werkomgeving: Een positieve werkomgeving bevordert de motivatie, betrokkenheid en productiviteit. Dit kan betekenen dat je zorgt voor een veilige en comfortabele fysieke omgeving, maar ook dat je een cultuur van respect, erkenning en teamwerk bevordert.

Door een cultuur van arbeidsproductiviteit te creëren, kun je je restaurant niet alleen helpen om een economische recessie te overleven, maar ook de tevredenheid en het welzijn van je team verbeteren, wat op de lange termijn zal bijdragen aan het succes van je bedrijf.

6. Omarm technologie

In de moderne wereld speelt technologie een cruciale rol in bijna elk aspect van ons leven, en de restaurant industrie is daarop geen uitzondering.

Het omarmen van technologie kan je helpen om je bedrijfsvoering te stroomlijnen, je klantenservice te verbeteren en je restaurant te laten overleven en bloeien, zelfs tijdens een economische recessie.

Er zijn vele soorten technologie die nuttig kunnen zijn voor restaurants. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Bestelsystemen: Online bestelsystemen kunnen het voor klanten gemakkelijker maken om eten te bestellen voor afhaal of bezorging. Ze kunnen ook helpen om de efficiëntie te verbeteren en fouten te verminderen.
 2. Betaalsystemen: Moderne betaalsystemen kunnen het voor klanten gemakkelijker maken om te betalen, of het nu gaat om contactloze betalingen in het restaurant of online betalingen voor afhaal- of bezorgd bestellingen.
 3. Beheersoftware: Restaurant Beheersoftware kan je helpen om je inventaris bij te houden, je verkoop te volgen, je roosters te beheren, en nog veel meer.
 4. Marketingtools: Digitale marketing tools, zoals sociale media, e-mailmarketing en SEO, kunnen je helpen om je restaurant te promoten, nieuwe klanten aan te trekken en een relatie op te bouwen met je bestaande klanten.

Smaakvol NH is zo een marketing tool die jou kan helpen aan meer bekendheid en gasten in je zaak.

Het omarmen van technologie kan in het begin misschien intimiderend zijn, vooral als je niet erg technisch onderlegd bent.

Maar onthoud dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Begin klein, leer gaandeweg, en aarzel niet om hulp te vragen als je die nodig hebt.

Door technologie te omarmen, kun je je restaurant niet alleen helpen om een economische recessie te overleven, maar ook je bedrijf moderniseren en je klanten een betere ervaring bieden.

Meer informatie over: Restaurant SEO

7. Toeleveringsketen heruitvinden

De toeleveringsketen van je restaurant – de reis die je ingrediënten maken van de boerderij naar de vork van je klant – is een cruciaal onderdeel van je bedrijfsvoering.

Tijdens een economische recessie, wanneer kostenbesparingen en efficiëntie van het grootste belang zijn, wordt een efficiënte toeleveringsketen nog belangrijker.

Een efficiënte toeleveringsketen kan je helpen om kosten te besparen, verspilling te verminderen, de kwaliteit van je eten te waarborgen en zelfs je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Maar hoe kun je je toeleveringsketen heruitvinden om deze efficiënter te maken?

Hier zijn enkele tips:

 1. Werk samen met lokale leveranciers: Lokale leveranciers kunnen vaak versere en goedkopere ingrediënten leveren dan verre leveranciers. Bovendien kan het werken met lokale leveranciers je helpen om je gemeenschap te ondersteunen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.
 2. Optimaliseer je voorraadbeheer: Goed voorraadbeheer kan je helpen om verspilling te verminderen, kosten te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd de ingrediënten hebt die je nodig hebt. Overweeg om technologie te gebruiken, zoals voorraadbeheer software, om je te helpen bij het beheren van je voorraad.
 3. Onderhandel met je leveranciers: Probeer te onderhandelen over betere prijzen, betalingsvoorwaarden of leveringsvoorwaarden met je leveranciers. Elke kleine besparing kan een groot verschil maken tijdens een economische recessie.

Door je toeleveringsketen te heruitvinden, kun je je restaurant helpen om te overleven en te bloeien tijdens een economische recessie. Het kan wat tijd en moeite kosten, maar de voordelen zijn het meer dan waard.

Conclusie

Het runnen van een restaurant tijdens een economische recessie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en een beetje creativiteit, is het mogelijk om niet alleen te overleven, maar ook te bloeien.

Elk van de beschreven strategieën kan je helpen om je restaurant voor te bereiden op een economische recessie en je bedrijf te beschermen tegen economische neergang. Maar onthoud, het gaat niet alleen om het overleven van de recessie, maar ook om het voorbereiden van je restaurant op succes in de toekomst.

Dus, moedig ik je aan, als restauranteigenaar, om deze strategieën te implementeren. Het zal misschien niet makkelijk zijn, en het zal tijd en moeite kosten, maar ik geloof dat je het kunt. En ik geloof dat, met hard werken, creativiteit en doorzettingsvermogen, je restaurant niet alleen de storm van de recessie kan doorstaan, maar ook kan uitkomen als een sterker, veerkrachtiger en succesvoller bedrijf.

Laat een reactie achter