Met kool kun je flink combineren: rodekool, bloemkool, boerenkool, maar ook paksoi, spruitjes en broccoli behoren tot de familie. Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitaminen en mineralen en bieden nog meer gezonde stoffen voor de gezondheid. Koolsoorten staan bol van de vitamine C.

Denk jij dat je sinaasappels moet eten voor vitamine C? Spruiten bevatten dubbel zoveel van de vitamine per 100 gram. Lees snel verder om erachter te komen wat kool zo gezond maakt.

Supergroente

Bij superfoods denken veel mensen aan exotische fruit- en groentesoorten. Kool is echter ook een echte superfood, omdat deze groente een hoger gehalte bevat aan vitaminen en antioxidanten en daardoor beter beschermen tegen verschillende ziekten.

Ook oranje fruit en groente bladgroenten zijn echte superfoods. Rodekool en paarse spruiten bevatten de antioxidanten anthocyanen. Deze helpen jouw lichaam bij het beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast helpt het eten van kool je bij het afvallen.

Paksoi is rijk aan bètacaroteen, een bioactieve stof die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Ten slotte bevatten haast alle koolsoorten glucosinolaten. Deze stoffen zijn giftig voor insecten en larven en beschermen de kool zo tegen deze vervelende beestjes.

Voor de mens zijn ze juist goed en ze beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen.

Rode Kool
Bok choi is een koolsoort

Gesneden kool is gezonder

Kool maakt extra glucosinolaten aan wanneer je de kool snijdt. Dit komt waarschijnlijk doordat de aanmaak een verdedigingsmechanisme is tegen vraat.

De aanmaak van deze beschermende stoffen kost tijd, gemiddeld is de hoeveelheid glucosinolaten verdubbeld na 48 uur. Je kunt kool dus gerust twee dagen voor gebruik schoonmaken en snijden.

Kool eet je het best gekookt omdat de meeste koolsoorten moeilijker te verteren zijn dan andere groenten.

Hierdoor kan je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van (rauwe) kool. Zuurkool, bloemkool, Chinese kool en broccoli geven deze klachten niet.

Marijke van der Molen is redacteur bij het sport-platform Fitforbeach.NL en raadt sporters aan de lunch eens te vervangen door een volledige gezonde maaltijd, zoals bijvoorbeeld een gezonde maaltijdsalade.

Door bijvoorbeeld gekookte broccoli te eten met een kipfiletje of vegaburger krijg je niet alleen meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen dan wanneer je zou kiezen voor een boterhammetje, maar je bent ook nog eens langer verzadigd.

Wist je trouwens dat je de steel van de broccoli ook gewoon kunt eten?

Lekker recept met kool

Roergebakken paksoi met rode peper, knoflook en gember

Met dit pittige (bij)gerecht eet je extra groenten en krijg je gigantisch veel vitaminen en mineralen binnen. Je kunt zowel normale paksoi als babypaksoi gebruiken.

Bij normale paksoi haal je de bladeren van elkaar en snij je deze in de lengte door. Bij babypaksoi hoef je de kropjes alleen in de lengte doormidden te snijden.

Ingrediënten:

  • Paksoi
  • Rode peper
  • Gember
  • Knoflook
  • Sojasaus

Aan de slag:

  1. Verhit olie in de wok tot deze heel heet is.
  2. Voeg peper, gember en knoflook toe, roerbak dit 10 seconden en voeg de paksoi toe.
  3. Bak totdat de bladeren bijna helemaal zacht zijn.
  4. Voeg wat sojasaus toe, roer de saus door de paksoi en serveer het gerecht direct.

Laat een reactie achter