Aubergines zijn een populaire groente die vaak in de mediterrane en Aziatische keuken wordt gebruikt. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook zeer gezond voor ons lichaam. In dit artikel zullen we een aantal van de gezonde voordelen van aubergines behandelen, zodat je kunt zien waarom deze knapperige en smaakvolle groente een goede keuze is voor je dagelijkse voeding.

Let wel, de aubergine op zich is gezond en kent veel voordelen. Voeg je hieraan veel suikers of vetstoffen toe, dan maak je er een ongezonde maaltijd van.

Wat is er gezond aan aubergine?

Aubergines bevatten calcium, foliumzuur, magnesium en ijzer. Hieronder een aantal redenen waarom aubergine gezond is en kan bijdragen aan de gezondheid:

 • Foliumzuur is nodig voor het produceren van rode bloedcellen en het onderhouden van het zenuwstelsel
 • Magnesium helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het behoud van sterke botten en tanden
 • Ijzer is nodig om zuurstof te transporteren naar spieren en organen
 • Aubergines zijn rijk aan vezels, wat bijdraagt aan goede darmgezondheid, een verzadigd gevoel geeft en bloedsuikerspiegel stabiel houdt
 • Vezels helpen om cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen
 • Aubergines bevatten een hoge hoeveelheid water, wat helpt bij de spijsvertering en voorkomt dat de darmen te droog worden
 • Aubergines zijn een goede bron van kalium, wat helpt om de bloeddruk te reguleren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen
 • Kalium kan ook helpen om spieren te ontspannen, wat kan helpen om de darmen normaal te laten functioneren

Is aubergine goed voor je darmen?

Aubergines bevatten veel antioxidanten, waaronder lycopeen en nasunine en kunnen helpen bij:

 • Lycopeen kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en het risico op sommige soorten kanker te verkleinen
 • Nasunine kan helpen om de gezondheid van de darmen te behouden door ontstekingen te voorkomen
 • Aubergines bevatten veel vezels, water en antioxidanten, wat kan helpen om de darmgezondheid te behouden en het risico op ontstekingen te verminderen
 • Aubergines bevatten ook veel antioxidanten en water, wat kan helpen om ontstekingen te voorkomen
 • Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat kan leiden tot chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten
 • Aubergines zijn geschikt voor mensen die lijden aan ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, zoals colitis ulcerosa of ziekte van Crohn

8 redenen om aubergine toe te voegen aan je dieet

 1. Aubergines bevatten veel vezels, wat kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de spijsvertering te verbeteren.
 2. Ze bevatten veel antioxidanten, waaronder nasunin, een stof die kan helpen om de gezondheid van de hersenen te behouden.
 3. Aubergines bevatten vitamine B1, wat kan helpen bij het omzetten van koolhydraten in energie en het verminderen van vermoeidheid.
 4. Ze bevatten vitamine C, wat kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het beschermen tegen vrije radicalen.
 5. Aubergines bevatten kalium, wat kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
 6. Ze bevatten foliumzuur, wat belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat het kan helpen om aangeboren afwijkingen te voorkomen.
 7. Aubergines bevatten mangaan, wat kan helpen bij het behoud van gezonde botten.
 8. Ook bevatten aubergines choline, wat kan helpen bij het behoud van een gezonde lever en het verminderen van het risico op leverziekten.

Is gegrilde aubergine gezond?

Aubergine van de grill

Als je ervan houdt om te grillen, is gegrilde aubergine ook een gezonde optie. Gegrilde aubergine bevat nog steeds alle belangrijke vitamines en mineralen, en de vezels zijn ook nog steeds aanwezig.

Bovendien kan het grillen van aubergine ervoor zorgen dat sommige van de gezonde stoffen, zoals lycopeen, beter worden opgenomen door het lichaam.

Lycopeen is een stof die kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en het risico op sommige soorten kanker te verkleinen.

Dit maakt gegrilde aubergine een goede keuze als je tijdens een BBQ voldoende vezels wilt binnenkrijgen, vooral als je veel vlees eet.

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmfunctie en kunnen ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Het toevoegen van aubergine aan je BBQ-maaltijd kan ervoor zorgen dat je minder vlees eet, wat weer bijdraagt aan een gezonder eetpatroon.

Ook weer een gezonde voordeel van een aubergine!

Is aubergine een vleesvervanger?

Een ander gezonde voordeel van aubergines zijn dat ze ook een geweldige vleesvervanger voor vegetariërs of mensen die willen afvallen.

Ze bevatten slechts 25 calorieën per 100 gram en zijn daarmee een van de minst calorierijke groenten. Bovendien zijn aubergines rijk aan vezels en vitamine C, wat ze tot een ideale vleesvervanger maakt, vooral als je ze combineert met een eiwitrijk product.

Aubergines zijn ook een goede bron van plantaardige eiwitten, wat ze tot een geweldige optie maakt voor vegetariërs of veganisten die op zoek zijn naar manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het onderhoud van spieren en andere weefsels in het lichaam. Ze helpen ook bij het behoud van een gezonde huid, haar en nagels.

Aubergines zijn ook een goede bron van kalium, wat helpt om de bloeddruk te reguleren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Ze bevatten ook vitamine B6, wat helpt bij het reguleren van het metabolisme en het behoud van een gezonde huid.

Bereidingstips

Aubergines zijn een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid.

 • Ze zijn bijvoorbeeld geschikt om te grillen of te roosteren op de barbecue, of om te bakken of te roosteren in de oven.
 • Ze zijn ook lekker als ze worden gebakken of geroosterd en met knoflookolie worden gegarneerd.
 • Omdat aubergines sponsachtig zijn, absorberen ze marinades goed. Dit maakt ze tot een geweldige optie voor vegetariërs op de barbecue.
 • Ze zijn ook lekker om te eten als ze geschild zijn, hoewel ze in dat geval iets minder voedzaam zijn omdat de meeste polyfenolen zich dicht bij de schil bevinden.
 • Omdat de fenolen een beetje bitter zijn, smaken aubergines anders als ze geschild zijn.
 • Aubergines zijn ook lekker in pastagerechten, hoewel ze soms wat vocht opnemen als ze worden gecombineerd met tomatensaus.
 • Als je ze wilt gebruiken in een salade, kun je ze het beste afkoelen na het grillen of roosteren en ze mengen met slabladeren.

Er zijn talloze manieren om aubergines te bereiden, dus geef ze een kans en ontdek welke bereidingswijze het lekkerste is voor jou!

Conclusie

Aubergines zijn een uitstekende keuze als het gaat om gezonde voeding. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, vezels en antioxidanten, wat ze tot een geweldige optie maakt voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde en gevarieerde voeding. Of je nu op zoek bent naar een vleesvervanger, wilt afvallen of gewoon wilt profiteren van de gezonde voordelen van aubergines, ze zijn een uitstekende keuze voor iedereen die gezonder wil leven. Probeer ze eens in verschillende gerechten en ontdek hoe lekker en gezond aubergines kunnen zijn!

Laat een reactie achter