Het beste bbq vlees, een onmisbaar ingrediënt voor elke grillmeester, staat centraal in dit artikel.

Met de groeiende populariteit van barbecuen en de tuin als verlengstuk van ons huis, is het kiezen van het juiste vlees voor jouw buitenkeuken, bbq, kamado, of braai van het grootste belang.

In dit artikel leg ik je meer uit over het beste bbq vlees, hoeveel vlees per persoon en geef ik je wat bbq recepten om thuis te proberen.

Wat voor vlees op de barbecue?

Voor het grootste deel verschillen de stukken vlees om te barbecueën sterk van wat jouw voorkeur heeft. Traditioneel zijn rund- en varkensvlees het meest gebruikelijk, maar gevogelte (kip en kalkoen) wordt steeds vaker bereid en lam en geit zijn niet ieders favorieten, maar zeker de moeite waard om eens op je bbq klaar te maken.

Ondanks dat we steeds vaker grote stukken vlees op de barbecue bereiden, zijn de favoriete stukken bbq vlees van de meeste mensen gewoon de klassieke stukken.

Denk hierbij aan:

De braadworst

De braadworst of zoals onze oosterburen noemen; bratwurst is een worst gemaakt met varkens-, rund of kalfsvlees. Braadworst zie je ook steeds meer gemaakt met gevogelte.

De hamburger

De hamburger is een allemansvriend vriend. Niet weg te denken uit de horeca en zo denken we er ook over als we de bbq aansteken. Smakelijk en te maken naar ieders eigen wens, met brood of zonder brood of met gegrilde groenten van de barbecue.

Saté stokjes

Saté, wie is er niet mee groot geworden. Met een lekkere dikke klodder sate-saus en happen maar. Deze stokjes zijn net als een braadworst ook in verschillende soorten vlees beschikbaar.

barbecue spare ribs
Spareribs

Spareribs

Spareribs zie je ook in de meeste restaurants wel terug en dus ook tijdens een bbq een geliefd stuk vlees. Zorg dat je de spareribs altijd bij de specialist koopt en niet in een supermarkt. Het verschil proef je echt terug, zeker wanneer je een goede cola marinade toepast voor dit stukje bbq vlees.

Kip drumstick

Voor mij geen bbq zonder kip en hoe lekker is het wanneer je kunt genieten van een drumstick dat genoeg tijd heeft gehad in een makkelijke kip marinade. Wel eerst even de drumstick voorgaren in een een pan met water (eventueel smaakmakers), zo voorkom je dat je rauwe kip serveert en is de drumstick eerder gaar om gegeten te worden.

De shaslick

Zo oud als dat de bbq is, is ook de shaslick nog steeds een gewild stukje bbq vlees. Waarom? Omdat je alles tegelijk kunt eten, de groenten een uitje en het vlees!

Serveer tip: serveer de shaslick op een broodje met saus, wel even het stokje naderhand verwijderen.

Speklapjes

Wie denkt grootmoeders tijd heeft het mis want ook een goed gemarineerde speklap kan fantastisch zijn tijdens de barbecue. En ook hier denk aan een mooie marinade om het vlees nog meer smaak te geven.

Meer informatie over: BBQ boodschappenlijst

Karbonade

Heerlijk, de karbonade en dat vinden de meeste mensen ook nog steeds. Een bbq klassieker en, mits gekocht bij een goed verkooppunt, het verschil kan maken voor een uitstekende bbq.

Steak

Steak of biefstuk, veel mensen vinden dit fantastisch, ik eet liever een goed stuk entrecote. Maar een biefstuk met kruidenboter is voor de meeste mensen het ultieme stukje bbq vlees.

Vis / schaaldieren

Als je aan vis op de bbq denkt denk ik aan zalm ingepakt in folie met knapperige groenten of garnalen in een pittige marinade. Maar wat ik erg kan waarderen zijn sardientjes van de grill, net zoals ze in Marokko doen en eten met een citroentje en wat rode ui.

BBQ vlees strip loin
Entrecote

Het beste bbq vlees

Wat is het beste bbq vlees? Zoveel mensen zoveel wensen en zoveel diëten. Als ik mag kiezen dan ga ik voor een goed stuk picanha, en eet dit met een zelfgemaakte authentieke chimmichuri. Als je dit proeft weet je wat een goed stuk bbq vlees is.

Het fijne van dit soort grotere stukken bbq vlees is dat een flink stuk strip steak of entrecote zoals je hem vaak tegenkomt, genoeg is om meerdere mensen te voeden. Tenzij je natuurlijk hele grote eters hebt 😉

Fantastische stukken bbq vlees die je echt eens wilt proberen zijn:

De Ranch steak

Dit stuk vlees wordt gesneden uit de voorvoet van het rund en eet je rosé. Betaalbaar, weinig vet en veelzijdig. Goed om te grillen of braden.

Flat Iron Steak

Dit stuk vlees ken je waarschijnlijk als sukade, dat veelal gebruikt wordt in stoofpotjes als suddervlees. Maar uitstekend gegeten kan worden tijdens een bbq. Uiterst mals, goed gemarmerd, smaakvol en geweldig om te grillen.

Tenderloin Steak

Het meest malse stuk bbq vlees ken je ook wel als runderhaas. Dit is de meest malse steak, mager maar sappig, met een fijne boterachtige textuur.

Lees ook dit artikel over Yakiniku & BBQ

Rauwe strip loin
Strip loin

Strip Steak

Mals, mager en perfect om te grillen. Wij kennen dit stuk vlees als de entrecote. Dat ik trouwens ook regelmatig bereid tijdens een bbq en ook weer eet met authentieke chimichurri.

Informatie: lekker voor bij bbq vlees zijn gegrilde aardappelen

Gehakt

Veelzijdigheid en de rijke smaak maken het ideaal voor hamburgers, taco’s of wraps. En dus geschikt als bbq vlees. Zorg wel dat je voor half-om-half gehakt gaat en niet alleen mager, het wordt dan snel droog tenzij je het gehakt in veel vet bakt.

picanha
Picanha

Picanha

In Brazilië is de picanha het meest gegeten stuk bbq vlees en is het vlees achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart.

Tri-Tip Steak

Dit stuk vlees komt uit de lies van het rund en is licht dooraderd en heeft veel smaak. Het wordt ook wel als alternatief voor de picanha gezien.

Flank Steak

Dit stuk bbq vlees komt uit de vang van een rund en kennen we in Nederland als de vinkenlap of bavette. Ideaal voor de op grill, beetje zout, beetje peper, genieten maar. Mager en zonder botten met veel intense rundvleessmaak. Het beste wanneer gemarineerd en gegrild of dun gesneden en geroerbakt.

Meer informatie over Bavette, wat is het, hoe bereiden.

t-bone steak voor op de bbq
T-bone steak

Porterhouse Steak

Ook wel bekend als T-bone steak. Fantastische smaak en vaak groot genoeg voor twee personen. Kruid eenvoudig deze sublieme combinatie van Strip en Ossenhaas voor op de grill of oven.

Ribeye Steak

Een van de meest populaire en malse stukken met marmering die smaak toevoegt. Gewoon kruiden en grillen.

Leer alles over hoe je vlees het beste kunt snijden

Hoeveel bbq vlees per persoon

Je wilt je gasten niet hongerig naar huis sturen maar hoeveel bbq vlees eet een persoon? Dat begint met het kijken naar de gasten die je krijgt. Zijn het veelal vrouwen, dan eten die waarschijnlijk minder vlees. Komt het voetbalteam je bbq onveilig maken, zorg dan dat je genoeg vlees hebt liggen.

Maar als je weet dat een gemiddelde Nederlander voor 400 gram vlees eet tijdens een bbq dan kun je een berekening maken met jouw gasten in het achterhoofd. Tijdens een barbecue eet een persoon ongeveer tussen de 500 en 600 gram voedsel maar daar zitten de stokbroodjes, salades en groenten ook bij.

Je kunt dan ongeveer denken aan drie stukken vlees om aan de 400 gram te komen, maar koop altijd wat extra en bewaar dit in de koelkast om achter de hand te houden. Als je het overhoudt, dan kun je het invriezen en voor andere maaltijden gebruiken.

Meer tips om te koken voor grote groepen mensen.

FAQ (4)

  • Waar kun je het beste BBQ vlees kopen?
  • Wat doe je op de barbecue?
  • Kan elk vlees op de BBQ?
  • Wat is het lekkerste stukje vlees?

Conclusie

Bbq vlees komt in alle soorten, maten en smaken. Naast de favoriete stukken voor op de bbq zoals de hamburger, shaslick, speklapje of spareribs zien we ook steeds grotere stukken vlees. De meeste stukken bbq vlees hebben maar kort nodig als je ze medium eet of worden over langere tijd gerookt totdat ze mals geworden zijn. Kijk naar wie je gasten zijn en rekenen op 400 gram bbq vlees per persoon. Welk stuk vlees je ook kiest, koop je vlees bij een keurslager of partij dat je vertrouwd en geen vlees koopt dat vol zit met conserveringsmiddelen.

Laat een reactie achter