Hapjes voor de borrelplank maken is gezellig en lekker op elk moment. Of dat het weekend is, tijdens een verjaardag, Oud & Nieuw of als avondeten. Maar een borrelplank maken of samenstellen kan soms nog wel een uitdaging zijn. Want welke borrelhapjes komen er op de plank, wat mag niet ontbreken en wat drinken we tijdens de borrel?

Als je je goed voorbereid kun je zelf ook genieten tijdens de borrel, niet geheel onbelangrijk toch 😉

In dit artikel bespreek ik de beste tips om te koken voor een grote groep, inclusief 27 recepten.

In deze 5 tips leg ik je uit hoe jij de perfecte borrelhapjes op tafel zet, wat een tapasplank is en wat je nodig hebt voor een Italiaanse borrelplank.

1. Wie komen er borrelen?

Stel jezelf eerst de vraag wie komen er langs? Noteer de namen en ken je de mensen goed, dan weet je vaak al wat ze wel of niet lekker vinden.

Want als je weet dat meerendeel geen liefhebber is van vlees, zorg dan dat de basis groenten is. Vul wat aan met vis en een beetje vlees voor die personen die dat wel lekker vinden.

Zo zorg je dat je geen eten weg hoeft te gooien.

2. Kies het juiste thema voor de borrel

Denk aan Halloween, Oktoberfest, Mexicaans, Spaans of Frans. Naast dat de meeste mensen een themafeest leuk vindt, is het super handig om volgens deze methode de borrelplank te maken.

Je kunt je nu focussen op de gerechtjes, dips, smeersels en de drankjes die bij het thema passen. En daardoor veel minder stress.

Hoe leuk is het om de gasten uit te nodigen en naar het thema gekleed te komen op jouw borrel. Het feest is al begonnen zodra je jouw gasten uitnodigt.

Of wat denk je van een borrelplank na de wijnproeverij? Direct door met de gezelligheid 😉

Borrelplank
Een borrelplank met gedroogd fruit, vlees, kaas, dadels, toast en vers fruit

Maak de perfecte borrelhapjes

In dit artikel Borrelhapjes maken, 19 borrel recepten geef ik eenvoudige, makkelijk thuis te maken, recepten voor borrelhapjes. Hartig, zoet, koud of warm, voor elk feest een hapje.

3. Wat doe je op een borrelplank?

Als je werkt volgens een thema weet je ongeveer welke hapjes je moet gaan maken of inkopen.

Een tip is om te kijken welke mensen er komen zoals bij punt 1 en dan te bedenken hoe je de borrelplank of meerdere planken wilt gaan opmaken.

Misschien is het handiger om een vegan, vlees en kaasplank en visplank apart te maken. Of misschien kom je er achter dat jij en je gasten meer van charcuterie zijn of dat er meer behoefte is aan warme gerechtjes.

Het leuk van een borrelplank is dat je warme en koude hapjes kunt combineren net als de dips en smeersels. Hieronder een paar ideeën voor op je borrelplank:

Kaas

Deze tip die ik kreeg van Bolle Hendrik uit Tuitjenhorn; zorg voor variatie van smaak en structuur als je voor een kaasplank kiest:

  • Kies uit elke ‘kaasfamilie’ één soort kaas
  • Leg de kaas neer van zacht naar pittig en geef elk kaas een eigen kaasmesje
  • Haal de kazen vroeg genoeg uit de koelkast zodat ze op temperatuur zijn als ze gegeten worden

Bekijk het artikel over wat zijn goede smeltkazen.

Brood

Kaas kun je heel goed zonder brood of cracker eten, maar natuurlijk bepaal jij dit zelf. Ook in deze hapjes kun je variëren:

Vlees

Net als kaas is vlees een belangrijk onderdeel van de borrelplank. En ook hier kun je naar wens heerlijk mee variëren. Ga voor diversiteit zoals droge en vettere worst en voor de Hollandse borrelplank de grillworst of smeerworst:

  • Parmaham
  • Prosciutto di Parma
  • San Daniele
  • Coppa di Parma
  • Bresaola
  • rillette
  • Ardennerham
  • Salami
  • Chorizo
  • Fuet
Charcuterie plank
Charcuterie plank

Warme hapjes

Iedereen houdt van warme borrelhapjes. De juiste afwisseling tussen warme en koude hapjes is het geheim van een goede borrelplank. Hierbij kun je denken aan:

Groenten, fruit en noten

Naast dat groente en fruit gezond zijn en er feestelijk uitzien, is het een welkome afwisseling. Het neutraliseert namelijk even de smaakpapillen na alle kazen en worsten. Denk dan aan:

  • druiven
  • paprika
  • komkommer
  • augurken
  • meloen
  • olijven
  • wortel
  • vijgen
  • peer
  • dadels
  • tomaatjes
  • bleekselderij
  • stoofpeertjes
  • amandelen
  • walnoten
  • pinda’s
  • notenmix
  • gedroogd fruit

Vegan snacks en borrelhapjes

Deze vegan snacks en borrelhapjes zijn heerlijke gezonde en ongezonde hapjes. Wat denk je van:

  • bieterballen (jawel van bieten)
  • bitterballen van oesterzwammen (van Gro Together)
  • bloemkoolbites
  • gegrilde zoete puntpaprika
  • vegan nachos
  • soepje (gazpacho)
  • rösti
  • Mezze (kleine oosterse gerechtjes)
  • vegan bonen burger

Bekijk deze vegetarische borrelplank

Dips en smeersels

Dips en smeerseltjes kunnen natuurlijk niet ontbreken. Hierbij kun je denken aan:

Borrelplank met fruit
Met een paar mooie producten kun je al een heerlijke borrelplank hapjes samenstellen.

Exclusieve borrelplank gerechten

Wil je echt je gasten eens verrassen, probeer dan eens onze borrelplank recepten die chef-kok Rick Sassen heeft bedacht, speciaal voor Smaakvol NH. Zoals de eerste foto bovenaan dit artikel laat zien.

4. Kies de juiste drankjes

Bij het maken van een borrelplank wil je natuurlijk ook de juiste drankjes serveren. En dan is het werken volgens een thema weer handig.

Want de Corona biertjes zijn goed tijdens het Mexicaanse of een Vaarwel Covid-19 party en de Duitse biertjes en wijnen tijdens het Oktoberfeest thema.

Vergeet ook niet in welk seizoen je de borrel geeft, want misschien borrel je buiten in je nieuwe tuin en is er meer behoefte aan gluhwein, whiskey of port. Lekker rondom een haardvuur.

5. Maak een mooie borrelplank op

Nu is het de bedoeling dat je de borrelplank hapjes mooi op gaat maken. Kies mooie houten planken in verschillende vormen. Sponsor je lokale ondernemer door bijvoorbeeld een leuk lokaal plankje te kopen. Het Alkmaars bedrijf Alkmaars plankje is zo een mooi voorbeeld.

Wil je opvallen en eens wat anders, voeg sommige smeersels op de plank in plaats van in bakjes. Maak er een lekkere robuuste plank van of gewoon netjes en geordend, aan jou de keus.

Net zoals in de horeca, serveer je de warme gerechten en dranken als eerst uit. Mijn advies is om de borrelplanken met de koude gerechten eerste klaar te zetten met daar tussen de warme gerechten.

Zorg er voor dat je een warmhouder gebruikt als je het nodig vindt.

Pas wel op dat deze warmtebronnen niet te dicht bij de koude gerechtjes als kaasjes, vlees en vis staat.

Dit kan voedselvergiftiging veroorzaken als het nog een lange avond gaat worden en niet alles direct opgegeten wordt.

Buiten borrelen
Maak van je bbq een heerlijke borrel.

Wat leg je op een borrelplank?

Als eerste bedenk je of je zelf de keuken in duikt of dat je borrelhapjes kant-en-klaar koopt.

Maak een lijst met kaas, vlees, en vis en bekijk dan of je voor brood kiest waar je alles op kunt eten.

Probeer voor een frisse tegenhanger van de vette kazen en worsten te denken aan olijven, augurken en fruit.

Besluit je zelf de borrelplank te gaan maken dan hebben je hierboven genoeg lekkere gerechten om uit te kiezen.

Hoe stel je een borrelplank samen?

Mijn advies, maak het je makkelijk en kies een thema. Niets zo erg als dat je teveel gerechten hebt die niet goed bijenkaar passen of dat je gasten niet waarderen kunnen.

Maak die lijst van je gasten en informeer eventueel wat ze echt niet lekker vinden.

Lees meer over hoe koken voor grote groepen

Borrelplank maken als avondeten?

Waarom wachten op een feestje, maak gewoon een borrelplank als avondeten. Maar zorg dan dat je ook de hele avond kunt genieten van al het lekkers.

Maak een mooi Frans georiënteerd charcuterie bord met verse baguette, heerlijke paté en zelfgemaakte rillette.

Daarnaast is een borrelplank als avondeten de ideale manier om gezellig met je kinderen te eten. Ze kunnen zelf kiezen wat ze op hun bord doen en zo nieuwe smaken ontdekken.

Wat is een tapasplank?

Is er verschil tussen een tapasplank en een borrelplank?

Tapas zijn Spaanse hapjes en er bestaan wel meer dan honderd soorten.

Het verschil tussen tapas en een borrelplank is dat tapas meer culinair georiënteerd zijn dan simpelweg wat kaas, worst, en wat selderijstengels op tafel zetten.

Maar laat je niet afschrikken want ook tapas kun je thuis zelf maken.

Van origine is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat je tijdens je alcoholhoudend drankje eet.

Met name in Andalusië en in het binnenland van Spanje krijg je gratis een tapa als je een drankje bestelt.

Tapas, verschillen per regio. In bijvoorbeeld Baskenland, gaat het om “pintxos”, kleine stukjes brood belegd met vis, vlees, vegetarisch of een combinatie.

Op weer andere plekken zie je de bekende gefrituurde inktvisringen, garnalen in knoflook, kaas, serrano-ham, olijven, tortilla en natuurlijk de Spaanse gehaktballetjes, de albondigas.

Tapas borrelplank
Een tapas borrelplank

Welke hapjes zitten er op een Italiaanse borrelplank?

Nergens ter wereld zijn er zoveel pizzeria’s als in Nederland en dat wil wat zeggen. Wij Nederlanders zijn gek op Italiaans eten. Maar wat gaat er op een Italiaanse borrelplank en wat zijn de Italiaanse borrelplank hapjes?

Als je weet dat in warmere landen vaak later gegeten wordt dan in Nederland, snap je dat zowel de Spanjaarden als de Italianen hun honger moeten stillen.

De Spanjaarden doen dit met tapas en de Italianen doen dit met l’aperitivo om de ergste honger te stillen.

Deze producten wil jij aan je Italiaanse borrelplank toevoegen:

Kaas

Wat er niet mag ontbreken is kaas zoals een Parmigiano Reggiano, Provolone, Taleggio en hou je van wat pit dan is de gorgonzola wat voor jou.

Worst

Als je een Italiaanse borrelplank maakt, ren dan niet direct de supermarkt in maar kijk voor een Italiaanse traiteur of delicatessenwinkel. Vraag dan naar spianata romana, finocchiona of laat je gewoon informeren door de winkelier.

Ham

Ik ben er gek op, gedroogde ham. Voor je Italiaanse borrelplank kun je denken aan Bresaola, Prosciutto di Parma, Parmaham, San Daniele en Coppa di Parma. Ondanks dat je deze ham in de supermarkten kunt vinden, ook hier geldt, laat je informeren door de verkoper in de delicatessenwinkel.

Olijven

Taggiasca olijven zijn roodbruin, bijna paars gekleurd en hebben een zachte, vlezige textuur en een beetje zurig. Perfect voor bij de Italiaanse ham en worsten.

Pesto

Wat is een Italiaanse borrelplank zonder pesto? Dit groene goedje is fantastisch lekker als je het zelf maakt. Eenvoudig maar echt de moeite waard. Op een cracker of vers brood en genieten maar!

Maak zelf broccolipesto

Toast en brood

getoast brood zoals bruschetta, crackers en natuurlijk een focaccia mag niet ontbreken. Maak hem lekker zelf 😉

Italiaanse borrelplank
Een Italiaanse borrelplank.

Wat drink je tijdens een Italiaanse aperitivo?

Om de zoutige hapjes wat meer in balans te krijgen drinken de Italianen licht alcoholisch en bittere drankjes.

Denk aan Campari soda, bitterzoete Campari op ijs en natuurlijk de Aperol Spritz.

Maar een glas frisse, witte wijn werkt ook fantastisch goed 😉

Laat een reactie achter