Eet pasta als een Italiaan, ontdek de verfijnde kunst van het pasta eten zoals alleen Italianen dat kunnen.

Van de juiste manier om je vork te hanteren tot de subtiele etiquette van kaas gebruik, deze tips nemen je mee op een culinaire reis door Italië.

Leer hoe je pasta eet en hoe de volgorde van een traditionele Italiaanse maaltijd verschilt van wat je gewend bent, en ontdek de geheimen achter de perfecte saus-pasta combinatie.

Eet pasta als een Italiaan:

1. Eet rustig en geniet

In Italië is het eten van pasta niet alleen een maaltijd, het is een ervaring. Italianen nemen de tijd om van hun pasta te genieten, vaak in een ontspannen en sociale sfeer. Snel eten doen ze niet; ze hechten waarde aan het rustig genieten en het voeren van gesprekken tijdens de maaltijd. Deze manier van pasta eten laat zien hoe belangrijk pasta is en dat het een centraal onderdeel is van de Italiaanse cultuur en levensstijl.

2. Gebruik een lepel of je bord om je pasta te draaien

Pasta draaien met vork en lepel
Pasta draaien met vork en lepel.
Pasta draaien met vork op het bord
Pasta draaien met vork op het bord.

Italianen eten bijna al hun pasta op een bord, niet in kommen. Ze prikken hun vork op de bodem van het bord en draaien of ze gebruiken een lepel om de pasta hierop naar hun mond te brengen. Je pasta snijden is een grote NO, NO!

3. Strooi niet te veel geraspte kaas

De nummer één regel in Italië is: als de pastasaus vis of zeevruchten bevat, is kaas NIET toegestaan. Deze soorten gerechten worden meestal gegarneerd met in olijfolie gebakken broodkruimels. Als je gerecht al kaas bevat, vraag dan niet om meer, vooral als het verse kaas is zoals mozzarella. Sommigen zeggen dat het in Italië als een zonde wordt beschouwd om meer kaas te vragen. Het is een soort belediging voor de chef, omdat te veel kaas de smaken van het gerecht zal maskeren.

4. Pasta is niet het hoofdgerecht

Eet pasta als een Italiaan door te beginnen met antipasti.
Antipasti van verschillende kleine gerechtjes.

Pasta wordt gegeten als een eerste gang, helemaal solo, zonder gehaktballen. Italianen eten hun maaltijden in een totaal andere volgorde dan Nederlanders. Je salade komt na je pasta in Italië.

  1. Eerst begin je met de antipasti of voorgerechten zoals gerookte vleeswaren, kaas, ingelegde groenten en brood. Denk aan een Italiaanse borrelplank.
  2. Vervolgens komt de primi, de gang waar we allemaal op hebben gewacht: pasta. Maar je bent niet bij Happy Italy, dus vergeet die emmers met spaghetti waar je aan gewend bent. Verwacht kleine porties omdat je nog meer gangen te gaan hebt.
  3. De secondi is je vleesgerecht, een contorno en/of schotel met groenten wordt er meestal bij geserveerd.
  4. Ten slotte, de dolce, oftewel desserts.

5. Voeg niet zomaar elke saus toe op je pasta

Romige kip Alfredo met broccoli en pasta, Eet pasta als een Italiaan
Elke pastasoort heeft een saus.

Pasta en saus moeten doordacht gecombineerd worden. Bijvoorbeeld, je zou een lichte saus willen voor langere noedels zoals spaghetti en linguine. Een dikke saus zou gewoon van de noedel vallen. Tortellini moet worden geserveerd met bouillon, hetzelfde voor engelenhaar pasta. Er bestaat niet zoiets als Alfredo saus. Die potten die je in de supermarkt ziet, zijn allemaal bedacht om snel te eten. Maar je kunt pasta alfredo zeker wel in Italië bestellen en thuis zelf Kip Alfredo maken.

Het alfredo-deel wordt beschouwd als een dressing omdat het tegelijkertijd met de pasta wordt gemaakt;

  1. Koks smelten meestal boter in een pan, mengen het met vers gekookte pasta op laag vuur.
  2. Dan gaat de room erin. Terwijl het kookt, worden de boter en room door de pasta opgenomen.
  3. Daarna het wordt bestrooid met een beetje Parmezaanse kaas.

Je hebt misschien nog een lange weg te gaan voordat je alle 600 verschillende soorten pasta uit je hoofd kent, maar je bent een beetje dichter bij het genieten van een maaltijd als een echte Italiaan.

Buon appetito!

Leer pasta opwarmen voor het beste resultaat.

Conclusie

Pasta eten als een Italiaan gaat veel verder dan alleen het kiezen van de juiste vork en het vermijden van een lepel. Het is een diepgewortelde culturele ervaring, verweven met tradities, regionale nuances, en een diep respect voor de ingrediënten en bereidingswijzen. Van het zorgvuldig kiezen van de juiste saus voor elke pastasoort tot het bewust genieten van elke hap in een ontspannen sfeer, Italiaanse pasta-etiquette is een kunstvorm op zich. Dus de volgende keer dat je een bord pasta voor je hebt, denk dan even terug aan deze lessen en geniet van je maaltijd zoals een echte Italiaan dat zou doen.

Hoe eet jij jouw pasta, laat het hieronder weten in een reactie, ik ben benieuwd.

Laat een reactie achter