Wat is soto of saoto soep?
Is er verschil tussen soto en saoto? Soto of saoto soep in het Surinaams-Nederlands, is een traditioneel Indonesische hartige soep die voornamelijk bestaat uit bouillon, al dan niet getrokken met vlees en groenten.
Veel traditionele soepen worden Soto genoemd. Soto wordt beschouwd als de nationale schotel van de Indonesische archipel waaronder ook Singapore en Maleisie. De oorsprong van de naam Soto was waarschijnlijk een Chinese soep “Caudo”.
Deze soep was erg populair in Semarang onder de Chinese immigranten tijdens het koloniale VOC-tijdperk in de 17e eeuw. De hedendaagse Javaanse Saoto soep wordt geserveerd in een breed scala van variaties.
In de periode van augustus 1890 tot december 1939 kwamen de Javaanse immigranten naar Suriname. Zij introduceerde in Suriname de Soto, waar het Saoto wordt gespeld en vele andere overheerlijke gerechten. Deze soep is nu een deel van de nationale keuken van Suriname.
Saoto is tegenwoordig ook in Nederland makkelijk verkrijgbaar in de vele warungs en afhaal restaurants. Maar het is lekkerder om deze zelf te maken. Ook de ingrediënten die hiervoor nodig zijn zijn makkelijk verkrijgbaar.
De gelijkenissen van soto en saoto
Nagenoeg bevatten de soepen dezelfde ingrediënten. Bouillon van kip en de boemboe gemaakt van knoflook, sjalot, citroengras, laos, salamblad en korianderzaad. Ook gebruikt men dezelfde topping, taugé en een gekookt eitje.
De verschillen tussen soto en saoto
De verschillen zitten hem in de geelwortel. Deze wortel geeft de gele kleur aan de soep. Kemirnoten vind je alleen terug in de soto soep. Soto wordt geserveerd met longtong en gekookte aardappelen en saoto soep vaak met rijst, aardappelchips en gebakken uitjes. Vaak wordt er in de saoto soep recepten gewerkt met maggieblokjes en pimentkorrels.
Ingrediënten van de saoto soep
Gebruik voor de bouillon kip en/of rundvlees, maar andere variaties zijn ook goed mogelijk. Deze vegetarische variant is ook erg lekker.
De soep eet je met rijst. Andere ingrediënten van saoto zijn, rijstvermicelli, taugé en gekookt ei.
Enkele heerlijke saoto-kruiden zijn, laos, gember, kurkuma, selderij, piment korrels, zout en peper.
De kleur en dikte van de saoto kan verschillen, afhankelijk van welk recept.
Saoto is er in een lichte, heldere bouillon hebben maar ook erg lekker is de gele heldere bouillon (kurkuma), of een romige kokosmelk bouillon.