Geschiedenis van bakkeljauw

Bakkeljauw, ook bekend als bacalhau in het Portugees of bacalao in het Spaans. Het is een traditioneel ingrediënt in veel Caribische en Zuid-Amerikaanse keukens, vooral in Suriname.

Het is in feite gezouten en gedroogde kabeljauw. Door het zouten en drogen wordt de vis geconserveerd, waardoor deze lang houdbaar blijft zonder koeling. Deze techniek werd ontwikkeld door de Indianen aan de Oostkust van Canada.

Drogende-klipvis wordt gebruikt om bakkeljauw van te maken.
Drogende-klipvis zoals het ook wordt genoemd.

Bereiding

De smaak van bakkeljauw is uniek en intens; het heeft een zoute, visachtige smaak die goed combineert met verschillende ingrediënten.

Voordat het gebruikt wordt in gerechten, moet bakkeljauw meestal eerst geweekt worden in water. Op deze manier verwijder je een deel van het zout en om de vis weer te hydrateren.

Dit proces kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van hoe zout de vis is en de gewenste hoeveelheid zout in het gerecht.

Hoe gebruik je bakkeljauw?

Bakkeljauw is een veelzijdig ingrediënt dat in een veel soorten gerechten wordt gebruikt.

Het voegt een unieke, zoute, en visachtige smaak toe aan;

  • Stoofschotels
  • Soepen
  • Salades
  • Als bijgerecht

In de Surinaamse keuken is het een bijzonder geliefd ingrediënt en wordt het zelfs speciaal voor Smaakvol NH in de Surinaamse pizza bakkeljauw verwerkt, wat zorgt voor een interessante en smaakvolle twist.

Regionale variaties

De toepassing van Bakkeljauw varieert sterk in verschillende Caribische en Zuid-Amerikaanse keukens. Elk gebied heeft zijn eigen interpretatie en bereidingswijze voor dit ingrediënt. Hierdoor ontstaat een rijke diversiteit aan smaken en gerechten met deze gezouten vis, die de culinaire tradities en culturele weergeven.

Laat een reactie achter