In Suriname zijn er twee soorten “bami’s”: chow mein of ook wel tjauw min (Chinees) en bami (Javaans). Voor de Surinaamse Tjauw min gebruik je dunne slierten en bami is dikker. Dit is een en zeer populair gerecht in de Surinaamse keuken.

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit nagenoeg alle werelddelen.

De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaanse (India), Afrikaanse, Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse.

Wat is tjauw min?

Tjauw min is de Chinese term voor een geroerbakt noedelgerecht waarvan er verschillende varianten zijn. De uitspraak Chow Mein komt uit het Taishan dialect van het Chinees.

De Surinaamse Tjauw min wordt bereid met een eigen samenstelling van kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en het heeft een eigen smaak waarbij het gebruik van trassi (garnalenpasta) een belangrijke rol speelt.

De samenstelling ervan is mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals de Hindoestanen, Creolen, en (Hakka-)Chinezen.

Welke mie voor Surinaamse tjauw min?

Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waar het gerecht tjauw min uit kan bestaan. Als basis worden tarwenoedels gebruikt. Daar aan toe wordt vlees (rund, kip, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten aan toegevoegd.

Bijgerechten zoals gebakken banaan, Surinaams zuurgoed en/of gebakken ei en Madame Jeanette eet je er vaak naast.

In Chinese restaurants in Nederland wordt tjauw min vaak gecategoriseerd onder bami gerechten.

Hoe maak je tjauw min klaar?

Tjauw min is een Surinaams feestgerecht, waar vaak Surinaams zuurgoed bij gegeten wordt. In dit tjauw min recept van de SuriMAMs nemen ze je stap voor stap mee met het bereiden van deze heerlijke Surinaams-Chinese roergebakken noedels.

Laat een reactie achter