In Suriname zijn er twee soorten “bami’s”: chow mein of ook wel tjauw min (Chinees) en bami (Javaans).

Voor de Surinaamse Tjauw min gebruik je dunne slierten en bami is dikker. Dit is een en zeer populair gerecht in de Surinaamse keuken.

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit nagenoeg alle werelddelen.

De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaanse (India), Afrikaanse, Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse.

Wat is tjauw min?

Tjauw-Min

Tjauw min, een integraal onderdeel van de Surinaamse keuken, is een noedelgerecht met diepe wortels in de Chinese culinaire traditie. De Surinaamse keuken, bekend om zijn eclectische mix van invloeden uit onder andere Hindoestaanse, Afrikaanse, Javaanse, Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse keukens, biedt een unieke variatie op de klassieke chow mein.

Verschil tussen tjauw min en bami

In Suriname bestaan er twee hoofdtypen noedelgerechten: de dikkere Javaanse bami en de dunnere Chinese tjauw min. Tjauw min onderscheidt zich met dunne slierten, terwijl de Surinaamse bami doorgaans dikker is.

Meer informatie over de Surinaamse keuken

Kenmerken van Surinaamse tjauw Min

Garnalen pasta of trassi (Picture Partners Holland)
Garnalen pasta of trassi (Picture Partners Holland)

De Surinaamse versie van tjauw min is donkerder van kleur en heeft een unieke smaak, mede door het gebruik van trassi (garnalenpasta). De samenstelling van het gerecht is beïnvloed door de diverse bevolkingsgroepen in Suriname, zoals de Hindoestanen, Creolen, en (Hakka-)Chinezen.

Ingrediënten en bijgerechten

De basis van tjauw min wordt gevormd door tarwenoedels, aangevuld met vlees (zoals rund, kippenpoten, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten.

Populaire bijgerechten zijn onder andere;

  • Gebakken banaan
  • Surinaams zuurgoed
  • Gebakken ei

Bereidingswijze

Tjauw min wordt traditioneel bereid door de noedels te roerbakken met ui, knoflook, sojasaus en Aziatische groenten zoals kaisoi, samen met kleine stukjes vlees. Ingrediënten als gember, vijfkruidenpoeder, maggiblokjes en suiker voegen extra smaak toe. In Nederlandse Chinese restaurants wordt tjauw min vaak onder de bami gerechten gecategoriseerd.

Maak zelf Surinaams-Chinese roergebakken noedels.

Laat een reactie achter