Bavette, gelukkig zie je het steeds vaker voorbij komen. Runderbavette is lange tijd een ondergewaardeerd stuk vlees geweest.

Sommige mensen hebben nog nooit van runderbavette gehoord, jij gelukkig wel want je bent op deze pagina gekomen om meer informatie te krijgen over runderbavette.

Maar bavette bereiden, hoe doe je dat? Bakken in een pan, oven, of grill je dit stuk vlees het beste op de barbecue?

Met de juiste bereiding wordt de bavette steak jouw favoriete stuk vlees.

In dit artikel gaan we dieper in op wat bavette is, alternatieve namen voor het stuk vlees en hoe je bavette het beste kunt bereiden en recepten.

Wat is bavette

De Bavette-steak is een Franse naam, wat ‘slabbetje’ betekent in het Frans. Deze naam wordt gegeven aan lange platte stukken vlees vanwege hun gelijkenis met de vorm van het slabbetje.

Langzaam maar zeker kennen steeds meer mensen de bavette, en wat ooit bekend stond als het best bewaarde geheim van de slager, wordt nu langzaam populair vanwege zijn smaak, kookgemak, grootte en prijs-kwaliteitverhouding.

Dit zegt Wikipedia over de bavette.

Wij zijn enorme fans en hebben het een plaats gegeven in onze lijst van de zoektocht naar de beste steak om te grillen.

Runderbavette zit in de buikstreek van het dier in de buurt van de bodem.

Het helpt de koe bij het draaien en lopen, dus de spier werkt veel. Het is taai, mager en heeft lange dikke spiervezels.

Werd de bavette vroeger vooral gebruikt in stoofpotjes, wordt hij tegenwoordig als biefstuk bereid en gegeten.

In dit recept hebben wij de bavette gegaard in de oven.

Omdat de bavette veel beweging heeft gehad, heeft het een bite met veel smaak.

Het bevat weinig bindweefsel en is vet-dooraderd waardoor je een malse smaak krijgt.

De bavette is het dikkere gedeelte van de vang.

Afkomstig uit het dikste gedeelte van de vang

Andere namen voor bavette

Bavette wordt vaak verward met de vang en borst die qua uiterlijk erg op elkaar lijken.

Het wordt ook wel vinkenlap, vanglap of zoals de Engelse een ‘flank steak’ genoemd.

In Frankrijk noemt men het ‘bavette’, in Amerika de ‘skirt, flap’ en in Brazilië heet het fraldinha.

Smaak, textuur en vetgehalte

Bavette staat bekend om z’n sterke smaak. Net als de longhaas is de bavette grof van draad.

Hierdoor werken sterke sauzen en marinades goed bij dit vlees.

Hij is dikker dan de flank of vang maar makkelijker te kauwen. Door de marmering van het vlees ook van betere kwaliteit.

De duidelijke losse open structuur van het vlees heeft twee voordelen.

Ten eerste zorgt het voor malsheid van het vlees omdat de vezels niet dicht op elkaar zitten en ten tweede, het absorbeert marinades diep in de spiervezels voor een betere en intensere smaak.

Bavette bakken pan

Hoe snij je runderbavette?

Geef je slager aan hoe groot jij je stuk vanglap wilt hebben dan kun je thuis zelf zo aan de slag met koken.

Het verschil tussen bavette en biefstuk is dat bavette werkvlees is en daardoor steviger dan biefstuk, dat zich boven achterop het dier bevindt.

Snij na het bakken, tegen de draad en in dunne plakken.

Wat maak je met steak bavette?

Het verschil zit hem in de soort koe of rund. De bavette van melkkoeien wordt vaak gebruikt als poulet of gehakt en vanwege de stugge structuur, geschikt voor steak tartaar dat met de hand is fijngehakt.

Komt de bavette van vleesrunderen dan is deze botermals en kun je eten als een biefstuk door hem kort aan te braden en eten met peper en zout. Je noemt het dan een steak bavette.

De Bavette-steak wordt ook gebruikt voor fajita’s, roerbakken en andere recepten die biefstukreepjes gebruiken om malsheid en vleessmaak aan het gerecht te geven.

Leuk om te vermelden is dat het een reputatie aan het krijgen is van een steak die je deelt met elkaar tijdens het diner. Het is groot genoeg om een ​​grote groep mensen te voeden en gemakkelijker dan het koken van individuele steaks.

Biefstuk fajitas

Is bavette gezond?

De bavette zit vol met voedingsstoffen zoals vitamine B6 dat o.a zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem, vitamine B12 dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen, niacine, selenium, ijzer, zink, fosfor, choline en riboflavine. Net zoals met alles, eet niet teveel of eenzijdig.

Bavette bereiden, hoe doe je dat?

Bavette Steak voorbereiden voor bakken of roken

Dit prachtige stuk vlees is klaar in een handomdraai. Je kunt het grillen als een rib-eye op kolen, de beste manier is om het te koken op lage temperatuur en langzaam in een smoker of op een temperatuur gecontroleerde grill.

Als je op hoog vuur op kolen kookt, kun je er voor kiezen om hem af te binden zodat de dikte over de hele lengte gelijkmatiger is. Op die manier krijg je een gelijkmatige gaarheid.

Zorg er wel voor dat de buitenkant niet verbrandt voordat het midden de juiste temperatuur heeft bereikt.

Medium-rare is de beste manier om de bavette te bereiden. Bak je hem langer dan kan het vezelig en moeilijk kauwen worden.

Hoe bavette steak bereiden op een grill of smoker?

Het roken van je Bavette steak doe je het beste als een reverse sear-opstelling. Zie de video hoe of lees verder.

De Bavette steak is zeer geschikt voor een goede marinade, die hem ook veel malser kan maken. Laat het dus zeker een nachtje zijn gang gaan met een goede sterk smakende saus. Of zelfs een stevige pittige dry rub.

Hier is onze manier voor het roken van de perfecte Bavette steak:

  1. Haal je gemarineerde bavette uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Afhankelijk van de grootte kan dit enkele uren duren.
  2. Bereid je smoker voor en verwarm tot ongeveer 107°c.
  3. Plaats de hele bavette in de rookoven, bij voorkeur met een thermometer op afstand in het midden, zodat de juiste temperatuur periodiek kan worden gecontroleerd (voor geschatte grilltijd hangt dit af van de dikte, grilltemperatuur.)
    Rare — 46°c (eindtemperatuur 51°c) ongeveer 80 minuten.
    Medium-rare — 51°c (eindtemperatuur 57°c) ongeveer 90 minuten.
    Medium — 57°c (eindtemperatuur 62°c) ongeveer 100 minuten.
  4. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, voegt je wat extra kolen toe aan de grill en verhoogt je de temperatuur tot het maximum, meestal ergens rond de 325°c.
  5. Verwijder steaks op de gewenste (bijna gaar) temperatuur en leg ze op de grill en schroei beide kanten tot de juiste temperatuur is bereikt voor de gewenste afwerking.
  6. Laat een paar minuten afgedekt rusten.
  7. Snijd tegen de draad in en geniet!

Bavette bakken in een pan of grillpan

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, afhankelijk van de grote kan kost dit even tijd maar zorgt voor smaak.
  2. In een gietijzeren koekenpan smelt je een klontje boter en bak het vlees aan beide zijden bruin in een paar minuten.
  3. Laat de bavette circa 3 minuten braden op laag vuur.
  4. Haal de steak met een vleestang uit de pan, niet prikken met een vork, en laat minimaal 8 minuten rusten in aluminiumfolie. Dit zorgt dat de vleessappen goed worden opgenomen en zorgt voor smaak.

Bavette bereiden in de oven

  1. Laat de bavette op kamertemperatuur komen
  2. Zout en peper de bavette rondo
  3. Zet een koekenpan op het vuur en giet er een flinke scheut olie in
  4. Als de olie heet is bak je de bavette rondom bruin
  5. Draai dan het vuur laag. Doe er roomboter bij en ‘was’ het vlees in de boter (lepel de gesmolten boter over het vlees)
  6. Leg het vlees in een ovenschaal en gaar het 12 minuten op 150 graden
  7. Gaar het vlees 4 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat het vlees daarna rusten op een snijplank

Bekijk dit recept van bavette bereiden in de oven 🙂

Runderbavette uit de oven met artisjokken en knapperig gebakken aardappels
Biefstuk als bij Loetje met verse friet

Wat serveer je bij runderbavette?

De runderbavette kun je zo eten met wat zelfgemaakte friet, een frisse salade of met chimichurri op een steak sandwich.

Conclusie

De bavette is echt een geweldige steak, dat relatief eenvoudig te bereiden is. Wat je er ook mee doet, de bavette steak zal je kook-horizon eindeloos verbreden. Dus ren naar de slager, leg hem op de grill en laat ons in de reacties hieronder weten hoe jij hem hebt bereidt.

Laat een reactie achter