Als het gaat om een zelfgemaakt én makkelijk gerecht is de nachoschotel een van mijn favoriet en ook nog eens super gemakkelijk om zelf te maken.

Ideaal ook als je voor grote groepen mensen moet koken of een snelle maaltijd wilt verzorgen voor vrienden en familie.

De nachoschotel is een echte allemansvriend vriend.

Zorg er alleen wel voor dat je knapperige nacho’s hebt en niet van die sompige, doorweekte nacho’s.

Je hebt nachos met gehakt en kaas, met kip, maar ook gezonde nachoschotel. Je kunt er echt alle kanten mee op en daarom een favoriet.

Maar hoe maak je makkelijke nachoschotel met kaas uit de oven en waar wil je op letten als je nacho’s serveert?

In dit artikel leg ik je in 7 tips uit hoe jij thuis dé perfecte nachoschotel maakt.

Hoe maak je makkelijke nachoschotel:

1. Kies de juiste nachochips

Een dikke stevige tortillachips is dé chips die je wilt gebruiken voor je homemade nachoschotel.

Een dunne chip is misschien lekker knapperig maar kan het gewicht van alle toppings niet dragen.

Zorg dus voor stevige dikke tortillachips.

Kies je voor een dunnen dan weet je dat wanneer jij een hap wilt nemen de boel net zal afbreken bovenop je broek in plaats van in je mond.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf nacho chips te maken van wraps.

2. Kies de perfecte combinatie van kazen

Ga niet voor de duurste cheddar kaas die je kunt vinden. Deze smelten niet lekker en blijven vaak kruimelig.

En dit wil je met nacho’s niet hebben. Welke kaas is het beste voor nacho’s?

Maak keuzes uit kazen die en goed smelten én de juiste smaak hebben.

Eén zo een kaasje is de Monterey jack. Hij heeft precies de juiste smelt kwaliteit die je wilt hebben op je nacho’s met kaas uit de oven.

Voeg daar een lekkere scherpe cheddar kaas aan toe voor extra pit.

Ben je gek op pittig net als ik, dan kun je ook kiezen om de peperjack toe te voegen.

Een idee is als niet iedereen van pittig houdt en een paar van je gasten wel, de helft van de schotel pittig te maken en de andere helft van je nachoschotel met mildere kaas.

Ga je liever voor Hollandse kazen, kies dan voor kaas met smaak zoals:

  • Old Amsterdam bijvoorbeeld
  • Pittige Noord-Hollandse

Blijf weg van kant-en-klare geraspte kazen.

Deze kazen bevatten vak stabilisatoren die de smeltbaarheid niet bevorderen.

Koop verschillende blokken kazen en rasp ze eigenhandig.

Rasp je kaas goed dun zodat ze goed smelten in de oven.

Hou je kaas over, maak er dan de volgende dag heerlijke tosti’s mee.

Of maak makkelijk nacho kaassaus van je overgebleven kaas.

3. Bouw laagjes op

Een laag chips met kaas is lekker, maar twee lagen is beter.

  1. Voor maximaal genieten van gesmolten kazen begin dan met de ovenschaal compleet te bedekken met een laag tortillachips.
  2. Daarna voeg je de eerste laag toppings bovenop die je warm wilt hebben zoals bonen, vlees, zoals pulled pork of chicken en dan kaas.
  3. Daarna voeg je weer een laag bovenop die eerste laag en maak weer af met de toppings.
  4. De laatste laag die je toevoegt moet kaas zijn voordat je je makkelijke nachoschotel in de oven zet.

Dit zorgt ervoor dat de onderste laag goed verwarmd wordt en de kaas bovenop goed smelt.

4. Maak alles hapklaar

Mes en vork zijn natuurlijk verboden aan tafel als je nacho’s eet.

Zorg er daarom voor dat elk ingrediënt in je nachoschotel klein genoeg is om in één hap te eten.

Snij je kip en anderen soorten vlees klein genoeg en zorg dat je gehakt niet te fijn is maar in kleine brokjes serveert.

Ondanks dat het eten van nacho’s geen schoonheidswedstrijd is om te zien wie het netst eet, wil je het wel makkelijk maken voor je gasten om bij elke hap alle smaken te proeven.

5. Dien de warme en koude ingrediënten apart op

Bonen, vlees, chips en kaas wil je allemaal warm eten tijdens het eten van je makkelijke nachoschotel.

Deze ingrediënten moet dan ook allemaal samen de oven in.

Verse kruiden, zure room, salsa, guacamole of avocado daarentegen wil je vers en zeker pas nadat de nachoschotel uit de oven is gekomen toevoegen.

Serveer ze daarom naast de ovenschotel in leuke schaaltjes of voeg ze toe nadat de ovenschaal met nacho’s op tafel staat.

6. Experimenteer met verschillende smaken

Wij zijn gek op de klassieke nacho’s met bonen, gehakt kaas, zure room en salsa.

Maar dat wil niet zeggen dat je kunt experimenteren met het maken van nacho’s.

Ik ben ook erg enthousiast over de Aziatische nacho’s gemaakt met wontonchips, lente ui. Hier bak je het gehakt in bijvoorbeeld oestersaus.

Of de Indiase nacho’s met curry molé, een saus gebaseerd op de Indiase curry waarmee je je nacho’s eet.

Houdt de basis aan van de klassieke nacho’s aan maar pimp ze op met en andere stijl en smaak.

7. Maak opruimen heel gemakkelijk

Tijdens het eten van je nachoschotel is aluminiumfolie je beste vriend.

Je hebt namelijk geen zin om de gesmolten kaas van je ovenschaal of bakplaat te schrapen.

Vouw gewoon ruim aluminiumfolie over je bakplaat en als je klaar bent kun je alles zo, hup, in een keer van je ovenschaal de prullenbak in gooien.

Conclusie

Maak het eten van jouw nachoschotel lekker makkelijk. Bouw je nacho’s in laagjes op zodat alle ingrediënten warm worden en in een hap alle smaken kunt proeven.

Wees niet bang om ook eens te experimenteren met andere smaken zoals Aziatisch of Indiaas.

Welke soort nachoschotel eet jij graag?

Laat een reactie achter