Champignonsaus maken doe je heel gemakkelijk zelf.
In dit artikel geef ik je 6 champignonsaus recepten.
Ik laat je zien hoe je een heerlijke romige champignonsaus maakt of een champignonroomsaus maakt zonder room en bloem, glutenvrij, vegan of juist met crème fraiche.
De champignonroomsaus is door zijn warme romige smaken en geliefde saus voor bij je pasta, groenten, schnitzel, kip of biefstuk.
Deze sauzen zijn overigens ook te verwerken als basis voor romige kippensoep.
Inhoudsopgave
- Optie 1: Basisrecept voor champignonroomsaus
- Welke kruiden, groenten, room of bouillon voor de champignonsaus?
- Optie 2: Romige champignonsaus met crème fraiche
- Optie 3: Hoe maak ik champignonsaus met melk?
- Optie 4: Champignonsaus zonder bloem en room (vegan)
- Optie 5: Champignonsaus zonder bloem
- Optie 6: Lactosevrije champignonroomsaus
- Is champignonsaus maken zonder pakjes of zakjes moeilijk?
- Kan champignonsaus ingevroren worden?
- Kan ik champignonsaus ‘s ochtends maken en ‘s avonds opnieuw verwarmen?
- Smaakvolle recepten met paddenstoelen
Optie 1: Basisrecept voor champignonroomsaus
In de basis van een champignonsaus zitten altijd de volgende ingrediënten:
- Champignons (kastanjechampignons hebben mijn voorkeur)
- Ui of een sjalot
- Roomboter
- Peterselie
- Zout en peper
Welke kruiden, groenten, room of bouillon voor de champignonsaus?
Zoveel mensen, zoveel wensen én smaken. In deze handleiding voor het maken van champignonsaus heb ik meerdere opties op een rij gezet.
Zo heb je champignonsaus met boter, melk, crème fraîche of slagroom, maar ook vegan variant, lactosevrije champignonsaus, glutenvrije champignonsaus en een versie voor gezonde champignonsaus.
Maak je de saus met crème fraîche of slagroom, dan maak je dus een champignonroomsaus.
Gebruik je liever bouillon in plaats van crème fraîche of slagroom, let er dan op dat je genoeg bloem, of voor de glutenvrije variant, maïzena gebruikt om de saus te binden.
Voor extra smaak voeg je knoflook toe, en de roomboter kun je vervangen voor olijfolie of plantaardige boter.
De saus maak je echt af met wat verse kruiden als peterselie, dragon of bieslook.
Maak de saus zoals jij hem het lekkerst vindt en eet smakelijk!
Meer informatie over: Groenten kruiden
6 bereidingen van champignonsaus; zonder room, bloem, glutenvrij, vegan of juist met crème fraiche.
Optie 2: Romige champignonsaus met crème fraiche
Romige champignonsaus bereik je door crème fraîche of slagroom te gebruiken.
Je gaat als volgt te werk:
- de champignons in plakjes snijden.
- de ui snipperen
- verhit 100 gram roomboter in een koekenpan.
- voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- voeg de champignons toe en bak op laag vuur.
De saus afmaken:
- voeg 1 eetlepel bloem toe (optioneel)
- voeg op 1 bakje champignons, 200 ml crème fraîche of slagroom toe
- laat het geheel een beetje inkoken
- breng op smaak met zout en peper
- maak af met verse kruiden
Opmerking: Deze saus is wat dikker. Serveer bij vlees of over je pasta, maar ook lekker met geroosterd brood.
Optie 3: Hoe maak ik champignonsaus met melk?
Ook hier begin je met:
- de champignons in plakjes snijden.
- de ui snipperen
- verhit 100 gram roomboter in een koekenpan.
- voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- voeg de champignons toe en bak op laag vuur.
De champignonsaus afmaken:
- voeg 1 eetlepel bloem toe aan de champignons en bak kort mee
- voeg 300 ml melk toe
- laat het geheel een beetje inkoken
- breng op smaak met zout en peper
- maak af met verse kruiden
Opmerking: Deze saus is wat dikker. Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten.
Optie 4: Champignonsaus zonder bloem en room (vegan)
Gezonde champignonsaus maak je door bloem te vervangen met maïzena, de boter te vervangen met een beetje olie en de crème fraîche of de slagroom te vervangen door bouillon.
Je gaat als volgt te werk:
- de champignons in plakjes snijden.
- de ui snipperen
- voeg wat olie toe aan een koekenpan.
- voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- voeg de champignons toe en bak op laag vuur.
De champignonsaus afmaken:
- voeg 1 eetlepel maïzena toe en bak kort mee
- voeg 300 ml bouillon naar keuze toe
- laat het geheel een beetje inkoken
- breng op smaak met zout en peper
- maak af met verse kruiden
Opmerking: Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten, maar ook lekker met geroosterd brood.
Optie 5: Champignonsaus zonder bloem
Deze saus is dus een glutenvrije champignonsaus, laat je de boter, crème fraîche of de slagroom ook weg, dan heb je een vegan saus.
Je gaat als volgt te werk:
- de champignons in plakjes snijden.
- de ui snipperen
- voeg wat boter toe aan een koekenpan.
- voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- voeg de champignons toe en bak op laag vuur.
De champignonsaus afmaken:
- voeg 1 eetlepel maïzena toe en bak kort mee
- voeg 300 ml bouillon, 200 ml crème fraîche of slagroom toe
- laat het geheel een beetje inkoken
- breng op smaak met zout en peper
- maak af met verse kruiden
Opmerking: Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten.
Optie 6: Lactosevrije champignonroomsaus
Je gaat als volgt te werk:
- de champignons in plakjes snijden.
- de ui snipperen
- voeg wat olie toe aan een koekenpan.
- voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
- voeg de champignons toe en bak op laag vuur.
De champignonsaus afmaken:
- voeg 1 eetlepel bloem of maïzena toe en bak kort mee
- voeg 300 ml bouillon toe
- laat het geheel een beetje inkoken
- breng op smaak met zout en peper
- maak af met verse kruiden
Opmerking: Deze saus is wat dikker. Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je glutenvrije pasta, kip of groenten.
Is champignonsaus maken zonder pakjes of zakjes moeilijk?
Champignonsaus maken kan iedereen zelf. Maar hoe maak ik champignonsaus voor bij de pasta, stukje kip of gewoon bij mijn groenten?
De champignon is trouwens ook een smaakvolle vleesvervanger.
Ik vervang bijvoorbeeld kip steeds vaker door er verschillende soorten champignons paddenstoelen en zwammen toe te voegen aan mijn kippensoep.
Zo heb je een heerlijk vegetarisch of vegan gerecht.
De champignon en andere paddenstoelen zijn gezonde groenten en bevatten voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Per 100 gram bevatten ze 2 gram eiwitten.
Paddenstoelen lenen zich uitstekend om gebruikt om worden in combinatie met andere groente.
Kan champignonsaus ingevroren worden?
Alle champignonsauzen hier onder moet je eerst laten afkoelen en kun je daarna, in een voor vriezer geschikte verpakking, in de vriezer zetten en tot 3 maanden gebruiken.
Let wel op dat je na het ontdooi en het opwarmen van de saus, deze niet meer kunt invriezen. Tenzij je natuurlijk de saus in delen hebt ingevroren.
Meer informatie over: champignonsaus invriezen, champignons bewaren en opwarmen
Kan ik champignonsaus ‘s ochtends maken en ‘s avonds opnieuw verwarmen?
De saus kun je ‘s ochtends maken, laten afkoelen en afgedekt wegzetten in de koelkast om daarna ‘s avonds opnieuw te verwarmen.
Verwarm de saus rustig op tijdens het bereiden van je gerecht zodat de saus niet aanbakt.
Bekijk ook dit recept van jus maken zonder vlees