Groenten koken met de juiste kruiden maakt een duidelijk verschil. Als je weet hoe je kruiden kunt gebruiken, zul je familie, vrienden en gasten verrassen.

In dit artikel leer je hoe je een gewoon smakend groentegerecht verandert in een geweldig gerecht met de toegevoegde smaken van kruiden en specerijen.

Waarom groenten kruiden

Je kunt kruiden gebruiken die het eten pittiger, frisser of pikanter maken. Maar kruiden helpen ook bij het uitbalanceren of het omhooghalen van de smaak van groenten.

Groenten beter laten smaken met kruiden en specerijen

Alle gangbare en favoriete kruiden kunnen met groenten worden gebruikt. Of het nu gaat om gemengde groenten kruiden, Chinese groenten kruiden of dat je Italiaanse roerbakgroenten wilt kruiden.

Denk aan kruiden zoals oregano, basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, kervel, dragon, koriander, komijn, dille, gember, knoflook, citroengras en kerrie.

Specerijen

Specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel kunnen ook worden toegevoegd om sommige groenten echt op smaak te brengen. Het toevoegen van gehakte noten en paddenstoelen aan groentegerechten is een andere manier om meer smaak en voeding in de maaltijd te brengen.

Marinades en oliën

Azijnen, marinades en oliën met en zonder kruidensmaak kun je kopen in supermarkten of thuis homemade gemaakt worden. Een voorbeeld van een mooie zijdeachtige kruidensaus is de authentieke homemade chimichurri. Deze saus druppel je over je groenten en vlees.

Deze gearomatiseerde toevoegingen kunnen worden gebruikt op salades en bij het grillen van groenten, vlees en vis.

Bekijk hier 7x snelle gezonde salade dressing

Olie met kruidensmaak

Groenten & Kruiden combinaties

Zout, peper, uien, knoflook en vruchtensappen zijn al eeuwenlang favoriete smaakversterkers. Met de populariteit van gastronomisch koken wordt een grotere verscheidenheid aan kruiden en specerijen op grote schaal gebruikt. Hier zijn enkele combinaties van groenten en kruiden en specerijen die goed samengaan:

Zoete Aardappelen nootmuskaat of kaneel
Aardappelenknoflook en basilicum, munt en salie
Andijviebieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien
Artisjokkenbasilicum, dille, dragon, kervel, koriander, laurier, peterselie, tijm
Aspergesbasilicum, dille, dragon, kervel, peterselie
Auberginebasilicum, dille, dragon, kervel, oregano, peterselie, tijm
Avocadobasilicum, bieslook, dille, dragon, koriander, peterselie
Bietbonenkruid, dille, dragon,kervel, koriander, kruidnagel, marjolein, mosterd, peper, salie, selderij, tijm, uien
Bleekselderijdille, dragon, kervel, kruizemunt, peterselie, rozemarijn, tijm
Bloemkoolbieslook, dille, karwij, komijn, koriander, laurier, peterselie, venkel
Boerenkoolknoflook, marjolein, mosterd, nootmuskaat
Bonen basilicum, bonenkruid, dille, karwij, komijn, laurier, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm
Broccoli basilicum, oregano, kervel, komijn, kruizemunt, mosterd
Champignonsbasilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, kervel, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm
Chinese koolbasilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagel, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij
Courgettebasilicum, kervel, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, dille
Erwtenbasilicum, kervel, kruizemunt, marjolein, peterselie, rozemarijn, bonenkruid, dragon, zuring
Groene/witte koolkoriander, dille, munt
Kapucijnersbasilicum, bonenkruid, dille, dragon, knoflook, mosterd, peper, rozemarijn, tijm, uien
Komkommerdille, komkommerkruid, kruizemunt, oregano, peterselie
Kooljeneverbes, karwij, komijn, laurier, mosterd, salie, tijm
Koolrabibieslook, dille, kerrie, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn, selderij
Linzenbieslook, komijn, koriander, kruizemunt, oregano, peterselie
Maïsmarjolein of salie, dillezaad & tijm, basilicum en rozemarijn
Pastinaakbonenkruid, komijn, koriander, peterselie, rozemarijn, tijm
Preibieslook, dille, kervel, peterselie, rozemarijn
Peulenbasilicum, bonenkruid, dille, foelie, kervel, marjolein, mosterd, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm
Pompoenbasilicum, peterselie, oregano, tijm, rozemarijn
Rapenbonenkruid, komijn, koriander, peterselie, rozemarijn, tijm
Rode Bietbieslook, dille, dragon, mierikswortel, mosterd, peterselie
Rode koolbasilicum, kaneel, koriander, kruidnagel, jeneverbessen, laurier, marjolein, munt, tijm
Savoye kooldille, kerrie, kruizemunt, marjolein, mosterd, nootmuskaat
Bleekselderijmarjolein, salie, venkel
Slabasilicum, bieslook, citroenkruid, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon, selderij, uien
Slabonenbasilicum, bonenkruid
Spinaziebieslook, kervel, knoflook, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij
Spruitjessalie, nootmuskaat, peterselie, citroenmelisse, marjolein, peper, kruizemunt
Tomatenbasilicum, bieslook, bonenkruid, borage, dille, dragon, kervel, koriander, maggi, marjolein, peper, peterselie, salie, selderij
Uienkoriander, marjolein, salie, bieslook, oregano, rozemarijn
Witlofbasilicum, dragon, marjolein, bieslook, koriander, peterselie, citroenmelisse, peper, selderij
Wortelenbasilicum, bieslook, bonenkruid, dille, peterselie, kervel, koriander, kummel, maggi, marjolein, selderij, tijm, venkel, salie, munt
Zuurkooljeneverbessen, dille, basilicum, bonenkruid, kummel, kerrie, peterselie

Gedroogde of verse kruiden

Groenten met kruiden vormen een heerlijk bijgerecht bij elke maaltijd. Of je nu verse, diepgevroren of ingeblikte groenten gebruikt, hun smaak wordt altijd versterkt door de toevoeging van kruiden. Verse kruiden kunnen altijd worden vervangen door gedroogde. Pas op dat je niet te veel van de gedroogde kruiden gebruikt, omdat ze vaak sterker zijn dan verse kruiden en de smaak van groenten gemakkelijk kunnen overheersen.

Groenten kruiden tijdens de lunch

Noten en paddenstoelen als smaakmakers

Het mengen van verschillende groenten zorgt voor een interessante mengelmoes van kleuren en voedselaroma’s. Sommige recepten voegen naast kruiden ook gehakte noten, of paddenstoelen toe.

Door andere voedingsmiddelen toe te voegen, voegt je niet alleen meer smaken toe, maar maakt je jouw groentegerechten ook interessanter en voedzamer. Een gezond dieet is er een met de meeste variatie aan vers en voedzaam voedsel.

Ik experimenteer zelf ook graag dus probeer eens dingen uit. Voeg oliën met smaken en vruchtensappen toe en je zult verbaast staan ​​hoeveel meer je zult geniet van het eten van groenten én serveren ervan. Jouw familie, vrienden en gasten zullen elke keer weer graag bij je aanschuiven.

Welke kruiden gebruik jij graag? Laat het mij weten in de reacties.

Veel gestelde vragen (2)

  • Welke kruiden over de broccoli?
  • Hoe breng je Roerbakgroente op smaak?

Conclusie

Je groenten voorzien van kruiden en specerijen zal jouw maaltijden veranderen in een gezondheidservaring die even rijk is aan vitamines en voedingsstoffen als aan kleur en smaak.

Laat een reactie achter