Niet iedereen wil jus van vlees, zeker niet als je gasten hebt die liever vegetarische eten.

Jus maken zonder vlees is makkelijker dan je denkt. Normaal maak je jus met de sappen en het vocht van het vlees dat je bakt in een pan of braadslee, maar soms heb je geen of te weinig hiervan. Dan is jus maken zonder vlees een uitkomst.

Niet iedereen wil jus van vlees, zeker niet als je gasten hebt die liever vegetarische eten.

Dan is je eigen vegetarische jus maken de oplossing! In dit artikel laat ik zien hoe jij zelf homemade jus zonder vlees kunt maken.

Jus maken zonder vlees

Jus is een belangrijk onderdeel van elke stamppot of gerecht waar aardappelen in worden gebruikt.
Maar kun je zelf jus maken zonder vlees?

Dit jusrecept is een favoriet bij elk gerecht, zeker de Hollandse stamppot.

Maar deze Vega jus kun je ook gebruiken over je loaded fries, kapsalon of gerecht waarbij jij graag jus eet.

Hoe je jus ook gebruikt, deze jus zonder vlees kun je het hele jaar door maken voor over aardappelpuree. Vooral wanneer je het niet met vlees serveert.

Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar producten die je vaak al in je kast hebt staan. Denk aan boter, meel en bouillon.

Ingrediënten voor jus zonder vlees

Voor een makkelijke homemade jus zonder vlees heb je de volgende ingrediënten nodig:

Boter

Omdat je dus geen jus van vlees gebruikt wil je het vet vervangen door boter. Gebruik roomboter en geen vloeibare boter uit knijpflessen of margarine. Dit is puur gif en heeft niets te maken met echte roomboter dat van melk gemaakt wordt.

Melk

Het toevoegen van melk aan je vegetarische jus zorgt voor een rijke smaak.

Bouillon

De bouillon is nodig om je roux tot een saus te maken. Ga je vegetarisch kies dan groentebouillon en anders kip of runderbouillon. Net wat het gerecht is waarbij je de jus serveert.

Bloem

Om je boter jus in te dikken gebruiken we bloem. Je kunt ook kiezen voor maïsmeel of een andere soort als je glutenvrije jus maakt.

Uien

Uien kun je toevoegen, dit is optioneel. Ze zorgen voor een aromatische basis van de jus. Het bakken van de uien geeft namelijk een enorme boost aan smaak.

Zout

Zout is wat mij betreft niet optioneel. Zout zorgt er namelijk voor dat het de smaken van de andere ingrediënten omhoog haalt. De hoeveelheid zout ligt aan de soort bouillon dat je gebruikt.

Voor een stamppot gebruik ik bijvoorbeeld kippenbouillon, maar je kunt het makkelijk aanpassen aan het gerecht dat je bereid. Zo kun je groentebouillon gebruiken voor de aardappelpuree en runderbouillon voor je stoofvlees. Je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken voor de snelle versie.

Bereidingswijze jus maken zonder vlees

 • Snij de ui fijn.
 • Smelt de boter in een grote pan op middel vuur.
 • Voeg als boter gesmolten is, de ui en een flinke snuf zout toe en kook tot de ui glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 • Roer de bloem en het zout erdoor en bak 1 minuut.
 • Klop langzaam de bouillon erdoor en kook tot het ingedikt is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
 • Haal de jus van het vuur en klop de melk erdoor. Proef en wanneer nodig voeg zout toe. Serveer warm.

Jus wordt dikker als het afkoelt, dus het kan zijn dat je het opnieuw moet opwarmen en verdunnen met meer bouillon tot het weer glad en schenkbaar is.

Jus maken zonder vlees runderbouillon

Hoe maak jus zonder bloem

Maak je een glutenvrije jus zonder vlees, gebruik dan maïsmeel om je jus dikker te maken.

Let wel op dat je de helft van het maismeel toevoegt dan wanneer je bloem gebruikt. Waar je normaal 1:1 werkt, gebruik je de helft maïsmeel.

Hoe maak je jus zonder vlees een paar dagen vooruit

Je kunt tijd besparen door jus zonder vlees alvast een dag van te voren klaar te maken en te bewaren in de koelkast. De jus is tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Om de jus de volgende dag gebruiksklaar te maken hoef je alleen de jus te verwarmen in een sauspan en door te roeren totdat hij warm en vloeibaar is.

Hoe krijg je dikke jus?

Een dikke jus krijg je door meer bloem of maizena toe te voegen. Maak het bindmiddel wel eerst even met water aan in een schaaltje. Daarna voeg je het toe aan de jus en roer je alles goed door. Zo zie je of je de jus nog dikker wilt.

Je kunt jus binden met aardappelzetmeel, bloem, maïsmeel, maizena, maar ook met sago en tapioca. Verder kun je jus binden met eieren, room en boter.

Bekijk ook dit recept, Champignonsaus maken: van roomsaus tot vegan of lactosevrij

Bereidingswijze

Bereidingswijze jus maken zonder vlees
 1. Snij de ui fijn
 2. Smelt de boter in een grote pan op middel vuur
 3. Voeg als boter gesmolten is, de ui en een flinke snuf zout toe en kook tot de ui glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten
 4. Roer de bloem en het zout erdoor en bak 1 minuut
 5. Klop langzaam de bouillon erdoor en kook tot het ingedikt is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten
 6. Haal de jus van het vuur en klop de melk erdoor
 7. Proef en wanneer nodig voeg zout toe. Serveer warm

Laat een reactie achter