Dit eeuwenoude gerecht was traditioneel een manier voor de Italianen om oud brood te gebruiken.
Voor de originele Bruschetta kruiden gebruik je gedroogde tomatenvlokken, paprika, knoflook, oregano en basilicum en maak je snel en makkelijk een heerlijke dipsaus.
Voeg de mix toe aan een beetje water om de kruiden te laten wellen en meng met olijfolie of mayonaise voor een smeuïge dip. Perfect bij zelf gebakken brood, soepstengels of als extra smaakmaker in gerechten zoals pasta.
Wist je dat ‘bruschetta’ eigenlijk betekent ‘geroosterd brood’ in het Italiaans? Traditioneel wrijf je een teentje knoflook over een sneetje geroosterd brood, en garneer je met verse tomaat.
Deze kruidenmix geeft je alles voor die klassieke smaak.
Meer informatie over wat is bruschetta?
Originele bruschetta kruiden uitgelegd
De authentieke Italiaanse bruschetta smaak krijg je door het mengen van de juiste kruiden.
De basis bevat vaak:
- Tomatenvlokken: Deze voegen kleur en een subtiele zoetheid toe.
- Knoflook: Voor die onmiskenbare mediterrane smaak.
- Zout: Accentueert de smaken.
- Oregano & Basilicum: Deze klassieke Italiaanse kruiden voegen diepte en complexiteit toe aan het gerecht.
Extra smaken
Je kunt ook bruschetta kruiden maken met olijven, (Italiaanse) kaas, mango, of pomodoro.
Bruschetta recept
Zo bereid je de perfecte bruschetta kruidenmix;
- Meng 1 eetlepel van de kruiden met 2 eetlepels warm water.
- Laat het ongeveer 5 minuten wellen om de smaken te laten vrijkomen.
- Voeg vervolgens 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, meng goed, en het is klaar om te serveren.
Meer informatie over: Bruschetta kruidenmix maken
Wat kun je ermee maken?
- Lekkere dips voor brood en soepstengels
- Smaakelijke pastasauzen
- Marinades voor vlees of groenten
Probeer de mix eens met een fruitige olijfolie voor een intense, licht pittige smaak, of meng met zure room of crème fraîche als je hier van houdt.
Nutritieve waarde van bruschetta kruiden
Niet alleen zijn deze kruiden smaakvol, maar ze zijn ook voedzaam:
- Zoutgehalte (NaCl): Ongeveer 8,0 %
- Totaal eiwitgehalte: 10,34 gram
- Totaal vetgehalte: 1,01 gram
- Koolhydraten: 55,78 gram
- Voedingsvezel: Een indrukwekkende 17,43 gram
Variaties op bruschetta
Bruschetta is een veelzijdig gerecht dat zich leent voor eindeloze variaties.
Hieronder vind je een overzicht van bruschetta-varianten en links naar gedetailleerde recepten om je op weg te helpen.
- Origineel Italiaans bruschetta-recept
- Bruschetta met gegrilde groenten
- Bruschetta con pomodoro
- Bruschetta caprese
- Bruschetta met pesto
- Bruschetta zalm
- Bruschetta parmaham
- Bruschetta avocado
Conclusie
Bruschetta, in zijn authentieke vorm met eenvoudige ingrediënten creëren een gerecht van buitengewone smaak. De magie zit hem in de kruiden; ze zorgen dat een eenvoudig geroosterd stuk brood heerlijk smaakt. Ideaal als voorgerecht, bijgerecht of voeg de kruiden toe aan sauzen.
Heb jij de kruidenmix geprobeerd of heb jij een lekkere eigen mix, laat het weten in een reactie, ik ben benieuwd!
Bereidingswijze
-
Meng 1 eetlepel van de kruiden met 2 eetlepels warm water.
-
Laat het ongeveer 5 minuten wellen om de smaken te laten vrijkomen.
-
Voeg vervolgens 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, meng goed, en het is klaar om te serveren.