Maak genoeg shoarma kruiden en bewaar ze in een afsluitbare pot. Zo heb je altijd kipkruiden bij de hand om je gerechten op smaak te brengen.

Iedereen houdt wel van van een broodje shoarma, maar wist je dat je eenvoudig zelf je shoarma kruiden kunt maken?

De meeste voorverpakte kruidenmix uit de supermarkt zijn erg prijzig. Daarnaast zit er ook vaak teveel zout in en bevatten ingrediënten die je liever niet aan je gerechten toevoegt.

Deze stoffen kunnen zorgen voor vervelende huid- en maag problemen als je last hebt van gevoelige darmen of huid.

Daarom leg ik je in dit artikel over shoarma kruiden maken uit hoe jij het beste shoarma kunt bakken, wat in shoarma zit, hoe je shoarma knapperig krijgt en of je shoarma moet bakken in boter of olie.

Welke kruiden voor shoarma vlees?

Shoarma kruiden maken doe je het lekkerste met deze ingrediënten. Hou je van pittig, voeg dan extra chilipoeder of flakes toe. De hoeveelheid in dit recept is goed voor ongeveer 2 kilo vlees. Handiger is de ingrediënten in dit recept toe te voegen aan een afsluitbare pot. Gebruik steeds de hoeveelheid die je nodig hebt;

 • 500 gram vlees = 1 eetlepel kruiden
 • 1 kilo vlees = 2 eetlepels kruiden
 • 1 1/2 kilo vlees = 2,5 eetlepels kruiden
 • Etcetera

Shoarma kruiden maken:

 • 2 el korianderpoeder
 • 2 el komijn
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 el kurkumapoeder
 • 1,5 el paprikapoeder
 • 1 el uienpoeder
 • 1 el kaneel
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 el zout
 • 1 el peper
 • 0,5 el chilipoeder of flakes

Deze kruiden kun je ook gebruiken voor kip shoarma.

Hoeveel shoarma kruiden?

Om 1 kilo shoarma vlees op smaak te brengen heb je in de regel ongeveer 30 gram shoarma kruiden nodig. Dit zijn 15 kleine theelepels shoarmakruiden of twee grote eetlepels. Let dus op dat je niet teveel kruiden over je vlees strooit want shoarma kruiden hebben een sterke smaak.

Meer informatie over: Kruiden opbergen

Kipkruiden bij de hand om je gerechten op smaak te brengen

Hoe moet je shoarma bakken?

Shoarma kun je het beste bakken op hoog vuur in een grote koekenpan of wokpan. Wacht totdat de pan heet is voordat je het shoarma vlees aan de pan toevoegt en bak het vlees in 5 minuten gaar. Schep het vlees met een houten lepel steeds goed door.

Waar kan je het beste shoarma in bakken?

Afhankelijk van jouw keuze voor vlees kun je het beste shoarma in bakken in roomboter of een scheutje olijfolie. Wacht totdat de boter stopt met bubbelen en voeg je reepjes shoarma vlees toe. Bak de reepjes shoarma in 5 minuten knapperig en gaar. Bak de shoarma niet allemaal tegelijk in een keer gaar in een pan, maar steeds in porties. Zo zal het vlees aan alle kanten knapperig worden gebakken.

Wat zit er in shoarma?

Shoarma wordt meestal gemaakt van lam, rund, kalkoen en kippenvlees. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt en tegenwoordig heb je ook vegan vlees of vleesvervangers. Shoarma wordt gegeten in een pitabrood nadat het vlees is gekruid met shoarma kruiden, gebakken aan een ronddraaien spit. Van dit spit wordt de shoarma gesneden en geserveerd in een pita brood met sla en (knoflook)saus.

Is Shawarma hetzelfde als shoarma?

Shoarma komt oorspronkelijk uit de Arabische landen als Syrie, Libanon, Egypte en Jordanië. Shoarma of shawarma komt van het Turkse woord ‘çevirme’ dat is verbasterd tot shoarma. Het woord çevirme betekend net als het woord ‘döner‘, draaien, zoals het vlees draait aan het spit. De echte shoarma wordt gemaakt van lamsvlees. Dit vlees wordt dun afgesneden van de lamsschouder en op smaak gebracht met verschillende kruiden.

Hoe krijg je shoarma knapperig?

Bak de shoarma ongeveer 7 tot 8 minuten in een gloeiend hete pan. Schep het vlees rom de twee minuten goed door zodat de shoarma knapperig wordt. Wil je extra knapperige shoarma, bak de shoarma dan twee minuten langer.

Is shoarma al gekruid?

Shoarma heet shoarma als het vlees is gekruid met shoarma kruiden. Koop je in de supermarkt shoarma dan is het vlees dus al gekruid. Zelf shoarma kruiden maken is naast goedkoper ook veel lekkerder. Deze lijst met ingrediënten voor shoarma zijn ook te gebruiken als kipkruiden voor het maken van shoarma met kip.

Kun je shoarma bakken zonder boter?

Je kunt shoarma van varkensvlees bakken zonder boter.
Als je varkensvlees gebruikt voor je shoarma dan heeft dit veel meer vet dan wanneer je shoarma maakt van kip, kalkoen of lam. Bereid je shoarma van varkensvlees als volgt;

 1. Verhit een grote koekenpan of wok op hoog vuur totdat deze gloeiend heet is.
 2. Voeg steeds porties dungesneden varkensvlees toe aan de hete pan, zet het vuur middel hoog en laat het vlees met rust. en laat het vlees met rust.
 3. Na 2 minuten schep je het varkensvlees met een houten spatel om en bak in 5 tot 7 knapperig en gaar.

Kan je shoarma bakken in olijfolie?

Je kunt shoarma van kip- of kalkoenvlees bakken in een scheutje olijfolie.
Kip en kalkoen is vaak mager vlees en heeft dus minder vet dan varkensvlees. Hieraan kun je dus het beste een beetje olijfolie en je gaat als volgt te werk;

 1. Verhit een grote koekenpan of wok op hoog vuur totdat deze goed heet is.
 2. Voeg een eetlepel olijfolie toe aan de hete pan en beweeg de pan zodat de olijfolie de pan bedekt.
 3. Voeg nu steeds porties dungesneden kip of kalkoen toe aan de hete pan, zet het vuur middel hoog en laat het vlees met rust.
 4. Na 1 minuut schep je het kippen- of kalkoenvlees met een houten spatel om en bak in 5 tot 7 knapperig en gaar.

Shoarma kruiden gebruiken

De mix voor Shoarma kruiden maken is een, maar met welke soort gerechten of recepten kun je deze kruiden gebruiken is twee? Een paar smaakvolle voorbeelden van gerechten zijn;

 • Voeg je kipkruiden toe aan je sheetpan gerecht met kippendijen en aardappelen uit de oven
 • Je eigen gemaakte broodje shoarma gemaakt met kippendijen natuurlijk
 • Een kapsalon maken met shoarma kruiden is altijd een goed en smaakvol idee!
 • Voeg je kruidenmix toe aan het vegetarische ovengerecht met zoete punt paprika

Bereidingswijze

 1. Maak je shoarma kruiden door alle kruiden toe te voegen aan een schaaltje en roer alles goed door
 2. Giet alles in een afsluitbare pot en bewaar deze in je keukenkast
 3. Zo heb je altijd kipkruiden bij de hand om je gerechten op smaak te brengen

Laat een reactie achter