Zelf nasi kruiden maken is niet alleen vele malen leuker en lekkerder maar ook nog een gezonder.

Waarom? denk je misschien, maar heb je wel eens op de verpakking gekeken van de kant-en-klare nasi kruiden uit de supermarkt? Daarin worden ingrediënten gebruikt die niet thuis horen in de nasi kruiden.

Maar waarom pakjes en zakjes nasi kruiden kopen als nasi kruiden zelf maken zoveel lekkerder is.

Waar komt nasi vandaan?

Nasi komt uit Indonesië en daar is nasi een traditioneel gerecht en vrijwel in elk restaurant of foodstalletje te krijgen.

Nasi betekend ‘gekookte rijst’ en komt zowel voor in Maleisië als Indonesië. Eet je ‘nasi goreng’ dan betekend goreng, ‘gebakken’. Gebakken rijst dus.

Tegenwoordig gebruiken we in Nederland de term ‘nasi’ voor alle soorten en vormen van gebakken rijst. Lekker makkelijk toch 😉

In Indonesië wordt nasi goreng. Traditioneel gemaakt van restjes eten van de vorige dag. De nasi smaakt ook lekkerder als je de rijst een dag van te voren gekookt hebt.

Voeg hierbij restjes groenten, vlees, kip of vis aan toe en je hebt nasi goreng.

Volgends schrijfster van het kookboek ‘The Thousand Recipe Chinese Cook Book’, Gloria Bley Miller, gaat het gerecht terug tot 4000 jaar voor Christus in het huidige Hangzhou, China.

Het gerecht zou ontstaan zijn doordat men geen eten weg wilde gooien en ze daarom de dag erna de rijst verwerkten in nasi.

Het idee is dat handelaren uit China het gerecht meenamen naar Indonesië en daar overgenomen is door de bevolking.

Een leuk weetje is dat nasi in Aziatische landen als ontbijt gegeten wordt en staat hoog op de lijst van lekkerste eten in de wereld.

Welke ingrediënten zitten er in nasi kruiden?

In Indonesië heeft elke familie wel haar eigen ‘geheim’ nasi kruiden recept. Je maakt deze kruiden recept binnen 10 minuten en is genoeg voor 2 personen.

Voor de basis kun je de volgende ingrediënten gebruiken:

 • 2 el ketjap of sojasaus
 • 1 tl fijngehakte Spaanse peper (of chilipoeder)
 • 2 tl knoflookpoeder (of vers kan ook)
 • ½ tl Kurkuma
 • ½ tl Gemberpoeder
 • ½ tl Korianderpoeder
 • ½ tl Komijnpoeder

Per persoon gebruik je 1 theelepel van het kruidenmengsel.

Nasi kruiden toko of supermarkt?

Elke stad, dorp heeft tegenwoordig wel een toko in de buurt. Je weet wel zo een winkel waar je de lekkerste ingrediënten kunt kopen uit veelal alle hoeken van de wereld. De bovenstaande ingrediënten voor de nasi kruiden mengsel kun je tegenwoordig vaak ook in de supermarkt krijgen.

Variëren met nasi

Met nasi kun je eindeloos variëren. Daarom vind je in Indonesië alle soorten variaties zoals met vlees, vis, bonen, zeevruchten en onze favoriet, met eieren of een spiegelei.

Als ik rijst over heb van de vorige dag maak ik er een soortgelijke variant van als chef-kok Jose in dit recept van friet Rice doet.

En dat maakt koken zo leuk, je kunt er je eigen creativiteit in kwijt.

Bereidingswijze

 1. Snijd de pepers heel fijn of gebruik de chilipoeder
 2. Pers de knoflook uit of gebruik knoflookpoeder
 3. Voeg alle ingrediënten toe aan een kom en meng alles
 4. De nasi kruiden kun je nu verwerken in je gerecht

Laat een reactie achter