Chiazaad is een bron van vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen

Chia pudding is hét ontbijt of dessert. Dit recept is een heerlijke en gezonde manier om je dag te beginnen.

Deze chia pudding is super romig en helemaal vegan. Het is een prima ontbijt voor diegenen die ’s ochtends sporten of extra energie nodig hebben.

Chiazaden staan ​​bekend om hun energie bevorderende eigenschappen, dus als je ze aan je ontbijt toevoegt, kunnen ze je zeker een boost geven.

De cacaonibs zitten boordevol antioxidanten en goede vetten en de amandelen zorgen o.a. voor eiwitten en vitaminen.

Dit chia pudding recept is vegan, glutenvrij en eenvoudig te maken.

Wat is chia pudding?

Chia pudding is een gezonde en voedzaam ontbijt of dessert. Het wordt meestal gemaakt door chiazaad te mengen met melk, yoghurt, water of plantaardige melk. Je zet het daarna overnight in de koelkast om de ochtend erop te eten. Het resultaat is een puddingachtig mengsel dat je kunt opmaken met vers fruit, noten, kokos of andere toppings. Chiazaad is een bron van vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen. Het is een gezonde, vezelrijke snack die je energie geeft en je verzadigd. Chiazaden kunnen negen keer hun eigen gewicht aan vloeistof opnemen, waardoor ze binnen enkele minuten super romig worden.

De ingrediënten voor chiapudding zijn:

  • 6 el chiazaad
  • 500 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk of kokosmelk)
  • 1 el kokossuiker (optioneel)
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 4 el cacaopoeder
  • Vers fruit

Plantaardige havermelk of vegan amandelmelk maak je eenvoudig zelf

Hoe chia pudding met cacao maken

Chia pudding maken is super eenvoudig. Ik maak mijn chia pudding met amandelmelk en blauwe bessen. Maar wees zo vrij om jouw chia pudding met bijvoorbeeld banaan, aardbeien, havermelk, kokosmelk of yoghurt te maken. Net wat jij lekker vindt of in huis hebt.

Chia pudding maken gaat als volgt:

Chiazaad

Begin met het toevoegen van chiazaden aan een mengkom.

(Plantaardige) melk

Voeg (plantaardige) melk toe aan de kom. Roer alles goed door.

Smaakstoffen

Voeg smaakstoffen zoals cacaopoeder, kokossuiker en vanille-extract toe aan de kom. En roer ook dit goed door.

Serveren

Zodra de pudding klaar is, doe je het in een afsluitbare pot voor een meeneem ontbijt of voeg het toe aan een kom en wacht nog minimaal 10 minuten zodat de pudding dikker is geworden. (Overnight voor het beste resultaat.)

Toppings

Top de pudding af met blauwe bessen, cacaonibs en amandelen of waar jij van houdt.

Geniet van je heerlijke chocolade chiazaad pudding!

Chia pudding met cacao blauwe bessen en walnoten ontbijt

Wanneer is mijn chia pudding klaar?

Chiazaadjes nemen tot 9 keer hun eigen gewicht op. Ondanks dat dit vrij snel gebeurt kun je het beste de pudding voor twee uur of nog beter, overnight wegzetten in de koelkast. Heb je haast, dan zou ik de pudding na goed doorgeroerd te hebben wegzetten en na 10-15 minuten eten. De pudding is dan nog wel wat vloeibaar. Voor de beste substantie maak je jouw pudding een dag van te voren.

Wat is chiazaad?

Chiazaad is een klein, zwart of wit zaad dat afkomstig is van de Salvia hispanica-plant, die voornamelijk in Mexico en Zuid-Amerika groeit. Het is rijk aan vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren, antioxidanten en mineralen. Chiazaad wordt vaak gebruikt als een gezond toevoegsel aan voedsel, zoals yoghurt, smoothies, salades en baksels. Het kan ook worden gebruikt als een vervanger voor ei in veel recepten.

Hoe gezond is chia pudding?

Het is een vegetarische bron van omega 3, een gezonde vet. Er zit veel mineralen in: waaronder magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Chiazaad zit ook vol vezels. Als je het mengt met melk of yoghurt, heeft het een extra verzadigend effect: door de vezels en ook door de gezonde vetten in chiazaad.

Wat zijn de nadelen van chiazaad

Teveel is nooit goed!

  1. Chiazaad kan een laxerend effect hebben als je te veel eet.
  2. Chiazaad kan een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen.
  3. Chiazaad kan de absorptie van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, verminderen.
  4. Chiazaad kan een bittere smaak hebben als het niet goed wordt gekookt of gepureerd.

Chia pudding tips

  • Je kunt de 500 ml melk uit dit recept ook verdelen in 250 ml (plantaardige)melk en 250 ml yoghurt
  • Zet de chia pudding minimaal 10 minuten of overnight tot de volgende ochtend weg in de koelkast zodat de pudding dik wordt.
  • Voeg meer chia zaad toe wanneer je pudding niet dik genoeg wordt en zet even weg tot 10 minuten
  • Te veel vezels in de voeding kan worden verbonden met ongewenste spijsvertreringssymptomen zoals pijn in de buik, winderigheid en een opgezette gevoel.

Chia pudding variaties

Chia pudding kun je maken met heel veel verschillende toevoegingen zoals cacaopoeder, kaneel en ingrediënten zoals aardbeien, banaan en blauwe bessen. Hieronder zie je andere smaakvolle variaties van wat je kunt toevoegen aan de pudding.

  • Chia pudding banaan, yoghurt cacoanibs en kokossnippers
  • Mango, blauwe bessen, muesli havermelk
  • Cacaopoeder, cacaonibs, Griekse yoghurt, muesli
  • Sinaasappelcompote, yoghurt, granola

Veel Gestelde Vragen Over Chia Pudding (3)

  • Waarom wordt mijn Chia pudding niet dik?
  • Hoelang blijft Chia Pudding goed?
  • Hoeveel calorieën zitten er in Chia pudding?

Bereidingswijze

Bereidingswijze chia pudding
  1. Voeg de chia zaden toe aan een mengkom
  2. Voeg plantaardige melk toe aan de kom en roer alles goed door
  3. Voeg smaakstoffen zoals cacaopoeder, kokossuiker en vanille-extract toe aan de kom en roer ook dit goed door
  4. Zet weg in de koelkast tot de volgende ochtend, of wacht minimaal 10 minuten voordat je je fruit toevoegt.
  5. Zodra de pudding klaar is, doe je het in een afsluitbare pot voor een meeneem ontbijt
  6. Top de pudding af met blauwe bessen, cacaonibs en amandelen

Laat een reactie achter