De geur tijdens het maken, de smaak van de balletjes, geweldig!

Chinese gehaktballetjes in zoetzure saus met rijst, zoals mijn moeder het vroeger maakte. Zo lekker! De geur tijdens het maken, de smaak van de balletjes, geweldig!

De wortel, paprika, ui en tomaat kwamen allemaal uit eigen groentetuin. De ananas uit blik ? en de champignon, het gehakt en de rijst uit de supermarkt.

Kruiden beschouw ik als in ieders keukenkast aanwezig. Met koken is het belangrijk om enkele simpele, maar doeltreffende smaakmakers standaard in huis te hebben, zodat je altijd wat lekkers op tafel kan zetten met een bite.

Bekijk ook dit recept met zoetzure kip met ananas.

Kipgehaktballen

Probeer ook eens kipgehaktballetjes als je magerder vlees wilt.

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking
  2. Meng het gehakt zorgvuldig met de klein gesneden uien, heel fijngehakte champignons, zout, peper, ketjap, maïzena en suiker
  3. Vorm hiervan een grote maat soepballen en rol deze door de paneermeel
  4. De balletjes langzaam bruin en gaarbakken in wat olie in 15 minuten
  5. Neem de gehaktballetjes uit de pan en maak nu de saus
  6. Laat de ananasstukjes uitlekken en 2 dl sap apart houden
  7. Dit sap in de braadpan van de balletjes doen samen met de bruine suiker, ketjap, zout en peper, en de azijn
  8. Breng het sausje al roerend aan de kook
  9. De wortel en paprikastukjes toevoegen en nog een minuut of 10 heel rustig mee laten koken, tot ze zacht zijn
  10. Bind de saus met de aangemengde maïzena (meng aan met wat koud water of ananassap)
  11. De gehaktballetjes, ananasstukjes (evt. iets kleiner snijden als ze vrij groot uit het blik komen) en de klein gesneden tomaat in de saus doen en alles nog even 5-10 minuten zachtjes laten sudderen
  12. Serveer rijst en saus apart

Laat een reactie achter