Een eenpansgerecht is van oorsprong primitief, maar dat wil niet zeggen dat een het niet van culinaire kwaliteit kan zijn. Deze gerechten zijn makkelijk voor avondeten, ideaal voor drukke (werk)dagen en relaxte weekenden.

Wat is een eenpansgerecht?

Bij een eenpansgerecht bereid je alle ingrediënten in één pan. Je bouwt het gerecht op door ingrediënten later toe te voegen vanwege de verschillende gaarheid van producten. Bakplaat gerechten vallen ook onder eenpansgerechten.

Hoe maak je eenpansgerechten?

Eenpansgerechten maak je op verschillende manieren. Hou je net als ik van groenten uit de oven, dan is een ‘sheetpan‘ gerecht ideaal. Zet je oven op 180 graden, verdeel je groenten over je bakplaat en bakken maar. Bak bijvoorbeeld eerst je kippendijen op 180 graden voor 20 minuten, waarna je de groenten toevoegt en met de kip er boven op nogmaals 20 minuten bakt.

Serveer er ovengebakken kip bij voor wat meer eiwitten.

Zijn eenpansgerechten gezond?

Een eenpansgerecht is gezond als je er gezonde ingrediënten aan toevoegt en niet teveel olie of boter gebruikt. Daar is dit eenpansgerecht met zoete aardappel een goed voorbeeld. Hier gebruik ik het vet van de spekjes om alle ingrediënten in te bakken. Je hebt dus geen olie of boter meer nodig.

Maar ook vind ik eenpansgerechten uit de oven de ideale manier om een gezonde maaltijd te bereiden. Omdat je de groenten bijvoorbeeld met een beetje olie en kruiden bereid en daarna verdeeld over de pakplaat, voorkom je het gebruik van teveel boter of olie.

Bereidingswijze

  1. Snijd de zoete aardappel, courgette en wortel in blokjes van 1 centimeter
  2. Snijd de champignons in vieren en de lente-ui fijn
  3. Bak de spekjes uit (verwijder overtollig vet)
  4. Voeg de groenten bij de spekjes en bak dit op middelhoog vuur tot dat de aardappel zacht begint te worden
  5. Voeg de geperste knoplook toe en roer door
  6. Voeg de champignons en tomaten toe en bak tot de tomaatjes zacht worden
  7. Voeg de kruiden, zout en peper toe en roer alles door
  8. Breek de eieren boven op de groenten en bak de eieren
  9. Verdeel de lente-ui over het gerecht
  10. Zet het eenpansgerecht op tafel en eet, samen met wat geroosterd brood, uit de pan, eet smakelijk!

Laat een reactie achter