De flammkuchen met courgette afbakken buiten op je Big Green Egg of kamado is het startmoment van de zomer!

Als je aan flammkuchen denkt, denk je misschien niet direct aan flammkuchen met courgette.

Nu heb ik mijn portie flammkuchen wel gebakken en deze met courgette, dank je Susan Aretz voor de inspiratie, maak ik met parmaham en zure room met Italiaanse kruiden, is bijzonder lekker.

De flammkuchen afbakken buiten op je Big Green Egg of kamado is voor mij het startmoment van een fantastische zomer!

Wat is flammkuchen?

Tarte flambee zoals ze in het Franse gedeelte van de Elzas worden genoemd is eigenlijk niets meer dan een platbrood. De naam komt omdat men dit platbrood aan de oven toevoegde, terwijl de vlammen er nog uit kwamen, om te checken of de ovens op temperatuur waren. Je hebt in elke regio daar wel een aparte naam of recept voor de flammkuchen en worden zowel zoet als hartig belegd.

Meer informatie over: Pizzadeeg maken

Hoe maak je flammkuchen met courgette

Ik maak de basis met zure room waaraan ik Italiaanse kruiden toevoeg en de bodem besmeer. De combinatie is heerlijk maar ook omdat je deze flammkuchen afmaakt met pijnboompitjes, rucola en olijfolie.

Het deeg van de flammkuchen maak ik altijd zelf. Zo weet ik wat er in het deeg gaat en kan ik steeds experimenteren met de ingrediënten om nieuwe smaken te leren kennen.

Maak je flammkuchen deeg met gist, maak het deeg dan een dag van te voren zodat het mooi kan rijzen en verdubbelen in grootte. Flammkuchen zonder gist kun je na 30 minuten laten rusten in de koelkast gebruiken.

Ingrediënten van de flammkuchen met courgette:

  • Flammkuchen deeg
  • Courgette
  • Pijnboompitten
  • Parmaham
  • Italiaanse kruiden
  • Zure room
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Deeg beleggen met zure room en courgette

Bereiding van de flammkuchen met courgette

  1. Rol je deeg op bakpapier met een deegroller of wijnfles uit tot een dun platbrood van ± 4 millimeter.
  2. Roer de Italiaanse kruiden door de zure room heen en maak af met wat zout en peper naar smaak.
  3. Besmeer de flammkuchen met de zure room en beleg hem met dunne plakjes courgette.
  4. Bak de flammkuchen in een voorverwarmde oven op 200/220 graden in 10 minuten af.
  5. Bak in de tussentijd de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of vetstof en zet apart.
  6. Haal de flammkuchen na 10 minuten uit de oven beleg hem rijkelijk met parmaham, pijnboompitjes, rucola en maak af met olijfolie.
  7. Snij de flammkuchen met courgette in stukken en serveer direct.

Flammkuchen bewaren

Flammkuchen bodem kun je zonder dat je hem hebt ingesmeerd met zure room bewaren tot de volgende dag. Heb je de flammkuchen kant-en-klaar besmeert en belegd maar nog niet gebakken, vries hem in voor een volgende keer.

Flammkuchen opwarmen

Heb je de flammkuchen kant-en-klaar wel afgebakken, bewaar hem afgedekt tot de volgende dag op een koele plek. Verwarm hem de volgende dag door hem te plaatsen in een voorverwarmde oven en bak hem af in 8 minuten.

Meer info over hoe flammkuchen deeg zelf maken, bewaren en invriezen.

Bereidingswijze

Flammkuchen deeg zonder gist
  1. Voeg de bloem, 1 tl zout, 1 el olijfolie en 110 ml lauw water toe aan een grote schaal en kneed tot een glad deeg
  2. Verdeel het deeg in twee porties, vorm er balletjes van en zet ongeveer 15 minuten afgedekt in de koelkast
  3. Je kunt nu het deeg heel dun uitrollen op een met bloem bestoven vel bakpapier en verder gaan met het recept
Flammkuchen deeg met gist
  1. Voeg de bloem, gist, 1 tl zout, margarine, honing en lauw water toe aan een grote schaal en kneed tot een glad deeg
  2. Dek af en laat het deeg op een warme plaats ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld
  3. Bestuif het werkblad met de resterende bloem, rol het deeg uit tot vier platte broden en leg ze op twee bakplaten bekleed met bakpapier
  4. Je kunt ze nu voorzien van je topping
Bereiding
  1. Roer de Italiaanse kruiden door de zure room in een schaaltje met een beetje zout en peper
  2. Besmeer de flammkuchen met de zure room en beleg hem met dunne plakjes courgette
  3. Leg de tarte flambée inclusief het bakpapier op een bakplaat, en bak ze één voor één met de courgette, in een voorverwarmde oven op 250 °C (heteluchtoven 220 °C; gas: hoogste stand) in circa 10-15 minuten krokant
  4. Bak in de tussentijd de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of vetstof en zet apart
  5. Haal de flammkuchen na 10 minuten uit de oven beleg hem rijkelijk met parmaham, pijnboompitjes, rucola en maak af met olijfolie

Laat een reactie achter