Focaccia brood is een Italiaans plat brood en komt oorspronkelijk uit Genua, uit de streek Ligurië. Het deeg is te vergelijken met dat van pizzadeeg.
Brood bakken doe ik niet heel vaak, maar als ik brood maak dan wil ik luchtig van binnen en knapperig van buiten. En dat is dit focaccia recept helemaal.
Het leuke van het bereiden van een focaccia is net als dat je een pizza belegt, je kunt zelf bepalen wat je er op doet.
Maak een focaccia met rozemarijn, knoflook en zeezout, of maak hem met zongedroogde tomaat en olijven. Net waar jij zin in hebt en heerlijk voor bij een borrelplank.
Luchtig focaccia brood recept
Voor het luchtige focaccia deeg gebruik ik dit brooddeeg recept. Je krijgt er echt een heerlijk luchtig focaccia brood van.
Ik hou van zout brood en hier gaat dan ook 1 eetlepel zout in. Je kunt er daarom dan ook voor kiezen om achteraf niet heel veel grof zeezout te gebruiken in je focaccia.
Welke bloem voor focaccia brood?
Voor dit focaccia deeg gebruik ik Italiaanse 0.0 bloem voor brood. Ik koop het bij een Italiaanse traiteur en haal mijn verse gist bij Korenmolen ’t Roode in Alkmaar.
Meer informatie over: Pizzadeeg maken
Bereidingswijze
-
Voeg wat bloem in een kom
-
doe daar het water bij en roer door
-
voeg de verse gist toe en roer door totdat deze is opgenomen
-
voeg meer bloem toe en roer door
-
Voeg 30 ml olijfolie toe en roer door
-
voeg het zout toe en roer door
-
voeg nu al het bloem toe en schep door tot dat al het bloem is opgenomen en er een wat nat deeg is ontstaan
-
dek de kom met folie af en zet weg op kamer temperatuur voor 6 uur
-
na zes uur plaats je de kom in de koelkast voor minimaal 10 uur
-
na 10 - 12 uur of na 24 uur haal je het deeg uit de koelkast
-
schep het deeg op een werkbank bestrooid met bloem en begin het deeg in te bouwen zodat het wat steviger wordt
-
bestrooi steeds met bloem vouw het deeg 4 a 5 keer tot een mooi bol
-
pak een grote kom leg er een schone handdoek in en bestrooi de handdoek met wat bloem
-
leg het deeg in de handdoek en bestrooi nogmaals met bloem en vouw de handdoek dicht en zet weg op kamertemperatuur voor 2 uur
-
verwarm de oven op 200 graden
-
Pak een ovenschaal en voeg hier een deel van het deeg in
-
Smeer de resterende 20 ml olijfolie uit over het deeg
-
Prik zachtjes met vijf vingers deukjes in het deeg
-
Bestrooi met zeezout, rozemarijn en druk wat olijven in het deeg
-
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het in 40 minuten af