Knapperig brood van buiten en luchtig brood van binnen.

Zelf brood bakken is buiten dat het super lekker en leuk is, eenvoudiger te maken dan je denk. Je hebt alleen een goed broodbak recept nodig.

En laat ik het brood deeg recept hebben voor de liefhebbers van versgebakken brood. Zelf brood maken is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Want zoals de Italianen hun pizzadeeg bereiden, het deeg een dag laten rusten, zo heb ik dit brooddeeg ook een dag laten rusten en wat een succes 😁⁣⁣

Je krijgt er een luchtig brood van binnen van en super knapperig van de buitenkant.

Brood bakken in de oven is de meest voorkomende manier, maar ik heb een recept dat echt zorgt voor fantastisch brood!

Brood bakken in een Dutch oven

Ik heb mijn eerste brood gebakken in een gietijzeren pan, ook wel ‘Dutch oven’ genoemd.⁣⁣ Ik had geen idee hoe het zou worden maar wilde het gewoon eens proberen.

Een Dutch oven is een zware gietijzeren braad pan met een deksel waarmee je kan koken, bakken en braden.

Meestal gebeurt dit op een kampvuur maar ik maak er ook ‘Coq au vin’ mee en dus ook mijn eerste brood heb ik hier in gebakken. In een Dutch oven worden worden de producten vaak eerst dichtgeschroeid voordat het wordt gebraden in de oven. Dat zie je ook terug in dit recept.

Het leuke van dit recept is dat je deeg maakt met maar vier ingrediënten!

Tip: Dit deeg leent zich ook perfect voor het maken van focaccia met rozemarijn, olijven en zeezout maken. Het brood en de focaccia gaan supergoed bij een Italiaanse borrelplank.

Bereidingswijze

  1. Voeg wat bloem in een kom⁣⁣
  2. doe daar het water bij en roer door⁣⁣
  3. voeg de verse gist toe en roer door totdat deze is opgenomen⁣⁣
  4. voeg meer bloem toe en roer door⁣⁣
  5. voeg het zout toe en roer door⁣⁣
  6. voeg nu al het bloem toe en schep door tot dat al het bloem is opgenomen en er een wat nat deeg is ontstaan⁣⁣
  7. dek de kom met folie af en zet weg op kamer temperatuur voor 6 uur⁣⁣
  8. na zes uur plaats je de kom in de koelkast voor minimaal 10 uur⁣⁣
  9. na 10 - 12 uur of na 24 uur haal⁣⁣ je het deeg uit de koelkast ⁣
  10. schep het deeg op een werkbank bestrooid met bloem en begin het deeg in te bouwen zodat het wat steviger wordt⁣⁣
  11. bestrooi steeds met bloem vouw het deeg 4 a 5 keer tot een mooi bol⁣⁣
  12. pak een grote kom leg er een schone handdoek in en bestrooi de handdoek met wat bloem⁣⁣
  13. leg het deeg in de handdoek en bestrooi nogmaals met bloem en vouw de handdoek dicht en zet weg op kamertemperatuur voor 2 uur⁣⁣
  14. verwarm de oven op 250 graden⁣⁣
  15. zet je Dutch oven of gietijzeren pan leeg in de oven voor 20 minuten⁣⁣
  16. nadat het deeg twee uur op kamertemperatuur heeft gestaan haal⁣⁣ je je het deeg uit de kom en leg je dit in de gloeiend hete pan zonder in te vetten⁣⁣
  17. deksel op de pan en plaats in de oven en bak het deeg op 230 graden voor 30 minuten⁣⁣
  18. haal de pan uit de oven en plaats terug in de oven voor 15-20 min voor de bruine kleur
  19. af laten koelen en eet smakelijk⁣⁣

Laat een reactie achter