Vegetarische pasta pesto ovenschotel is niet alleen heel erg lekker, maar ook makkelijk om te maken

Deze makkelijke pasta pesto ovenschotel is een vegetarisch recept. Je kunt dit vegetarisch recept makkelijk ombouwen door de oesterzwammen te verruilen voor kip voor een pasta pesto met kip. 

Aan je pasta pesto kun je overigens verschillende ingrediënten toevoegen zoals broccoli, garnalen, tonijn, zalm of zongedroogde tomaten. Ik gebruik in dit pasta recept tomaatjes.

Ook de pasta die je gebuikt in je pasta pesto staat niet vast. Koken is uitproberen dus als jij pasta pesto wilt eten met tagliatelle, lekker doen.

Mijn favorieten pasta’s zijn Fusili of krulpasta, Farfalle of vlinder pasta genoemd en spaghetti.

Beste pasta voor de makkelijke pasta pesto ovenschotel

Voor de pasta in dit ovengerecht is het handig om Fusili, Farfalle of penne te gebruiken. De pesto gaat in en tussen de pasta zitten waardoor je de pesto goed proeft bij elke hap.

Spaghetti vind ik wel lekker als gewone pasta pesto, maar niet als het gebruikt wordt in een ovenschotel. 

Hoe maak je smeuïge pasta pesto?  

Als je ooit pesto pasta hebt gemaakt en vond dat het een beetje aan de droge kant was, dan voegde je er vast wat meer olijfolie aan toe.

Maar het toevoegen van meer olijfolie zorgt voor een vette pastasaus, iets dat niet lekker is maar ook niet goed voor je maag.

Voeg pastawater toe aan je pasta pesto

Voeg je wat gekookt pastawater toe aan je pesto dan krijg je een fantastische smaak en en gelijke verdeling van je pesto op de pasta.

Het zetmeel in het water emulgeert met de pesto, wat simpelweg betekent dat het vet in de pesto inclusief zetmeel in het water indikt. Deze techniek wordt ook gebruikt door restaurants en Italianen zelf.

De pesto in makkelijke pasta pesto ovenschotel maken we zelf. Het is super makkelijk om zelf pesto te maken, als je maar ingrediënten van goede kwaliteit hebt.

Bekijk ook dit recept van pesto met zevenblad.

Pesto ingrediënten zijn:

  • Basilicum 
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Kaas (parmezaan)
  • Pijnboompitten
  • Snuf peper
  • Citroensap

Pasta pesto ovenschotel tips

Pasta pesto is een makkelijk pasta gerecht om te maken, ondanks dat heb ik wat tips voor je:

Schud in een schaal

Schud de pasta en de pesto in een grote schaal, niet de pan. De basilicum blijft goed in de warme pasta maar niet in een hete pan.

Pastawater

Voordat je de pasta afgiet schep je er 2 tot 3 soeplepels pastawater. Dit pasta water gebruik je om de pesto smeuïg te maken zodat deze zich beter verdeelt over de pasta. Pas op dat je geen soep maakt maar beetje bij beetje het water toevoegt. 

Zout het water

Gebruik niet meer zout dan dat er in het pastawater gaat. Pesto heeft geen zout nodig vanwege het gebruik van de Parmezaanse kaas genoeg zout bevat.

Pecorino Romano

Pecorino Romano is een harde, zoute Italiaanse kaas, vaak gebruikt om te raspen, gemaakt van schapenmelk. Dit geeft de vegetarische pasta pesto ovenschotel net een beetje pit.

Ik ben benieuwd met welke ingrediënten jij deze pastaschotel met pasta pesto maakt en of het gelukt is.

Laat mij in een de reacties hieronder weten hoe het heeft smaakt 😉 ik ben heel benieuwd!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kook de pasta 3 minuten korten dan aangegeven staat op het pak. De pasta gaart in de oven
  3. Snij de ui fijn en de tomaten in plakken
  4. Snij de oesterzwammen in de lengte en zet apart
  5. Giet de pasta af en bewaar wat 3 soeplepels pastawater
Voor de pesto
  1. Bak de pijnboompitjes in de koekenpan kort totdat het gaat geuren, let op het gaat hard
  2. Voeg 3 tenen gepelde knoflook toe aan de blender, een handje basilicum, kaas, pijnboompitjes, snuf peper en een scheut olijfolie toe aan een blender of keukenmachine en blender alles fijn
  3. Voeg steeds wat toe aan de blender en proef.
  4. Voeg peper en citroensap toe naar smaak en pastawater als het te droog blijft
Pasta pesto afmaken
  1. Voeg de pasta in de grote schaal
  2. Voeg de pesto toe aan de pasta en roer alles goed door
  3. Blijft het droog voeg nog wat pastawater toe
  4. Pak de ovenschaal en voeg de pasta toe
  5. Verdeel de gesnipperde ui over de pasta
  6. Verdeel de tomaten over de pasta net als de oesterzwammen
  7. Eindig met geraspte kaas
  8. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak alles voor 25 minuten of totdat de kaas gesmolten is en een mooie kleur heeft, eet smakelijk!

Laat een reactie achter