Door zelf nasi kruiden te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt.
Zelf nasi kruiden maken is niet alleen vele malen leuker en lekkerder maar ook nog een gezonder.
Waarom? denk je misschien, maar heb je wel eens op de verpakking gekeken van de kant-en-klare nasi kruiden uit de supermarkt? Daarin worden ingrediënten gebruikt die niet thuis horen in de nasi kruiden.
Maar waarom pakjes en zakjes nasi kruiden kopen als nasi kruiden zelf maken zoveel lekkerder is.
Waarom nasi kruiden?
Nasi kruiden zijn een belangrijk onderdeel van het bereiden van deze populaire Indonesische rijstschotel.
Hoewel er kant-en-klare nasi kruidenmixen verkrijgbaar zijn in de supermarkt of bij de toko, kan het zelf maken van deze kruidenmix je gerecht naar een hoger niveau tillen.
Gezondheidsvoordelen van het zelf maken van nasi kruiden
Door zelf nasi kruiden te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt.
Dit betekent dat je de hoeveelheid zout, suiker en andere ongezonde toevoegingen kunt verminderen of helemaal weg kunt laten.
Bovendien kun je experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om je eigen unieke smaak te creëren.
Regionale verschillen in nasi bereiding
Hoewel nasi kruiden in heel Indonesië worden gebruikt, zijn er regionale verschillen in de bereiding van dit gerecht.
In sommige delen van het land worden bijvoorbeeld meer kruiden gebruikt dan in andere. Daarnaast kunnen de kruidenmixen van verschillende regio’s unieke smaken hebben.
Traditionele kruiden en specerijen
Traditionele nasi kruiden bestaan uit een combinatie van knoflook, ui, komijn, koriander, kurkuma en laos.
Je kunt deze kruidenmix aanpassen naar je eigen smaak door meer of minder van bepaalde kruiden toe te voegen.
Hoe maak je zelf authentieke nasi kruiden?
Het maken van je eigen authentieke nasi kruidenmix, gemaakt met droge kruiden is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Hieronder vind je een eenvoudig authentiek nasikruiden recept:
Ingrediënten om nasi kruiden te maken
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ theelepel korianderzaad
- ½ theelepel koenjit (kurkuma)
- 1 theelepel laos poeder (galangal)
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel citroengras (sereh)
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel zwarte peper
Hoeveel nasi kruiden per persoon?
Als je nasi zelf gaat maken dan kun je ongeveer 1 theelepel per persoon aanhouden. Dus maak je voor zes personen nasi, dan gebruik je dus zes theelepels nasi kruiden.
Meer informatie over: Kruiden opbergen
Oorsprong van nasi kruiden
Nasi komt uit Indonesië en daar is nasi een traditioneel gerecht en vrijwel in elk restaurant of foodstalletje te krijgen.
Nasi betekend ‘gekookte rijst’ en komt zowel voor in Maleisië als Indonesië. Eet je ‘nasi goreng’ dan betekend goreng, ‘gebakken’. Gebakken rijst dus.
Tegenwoordig gebruiken we in Nederland de term ‘nasi’ voor alle soorten en vormen van gebakken rijst. Lekker makkelijk toch 😉
In Indonesië wordt nasi goreng. Traditioneel gemaakt van restjes eten van de vorige dag. De nasi smaakt ook lekkerder als je de rijst een dag van te voren gekookt hebt.
Voeg hierbij restjes groenten, vlees, kip of vis aan toe en je hebt nasi goreng.
Volgends schrijfster van het kookboek ‘The Thousand Recipe Chinese Cook Book’, Gloria Bley Miller, gaat het gerecht terug tot 4000 jaar voor Christus in het huidige Hangzhou, China.
Het gerecht zou ontstaan zijn doordat men geen eten weg wilde gooien en ze daarom de dag erna de rijst verwerkten in nasi.
Het idee is dat handelaren uit China het gerecht meenamen naar Indonesië en daar overgenomen is door de bevolking.
Een leuk weetje is dat nasi in Aziatische landen als ontbijt gegeten wordt en staat hoog op de lijst van lekkerste eten in de wereld.
Nasi kruiden toko of supermarkt?
Elke stad, dorp heeft tegenwoordig wel een toko in de buurt. Je weet wel zo een winkel waar je de lekkerste ingrediënten kunt kopen uit veelal alle hoeken van de wereld.
De bovenstaande ingrediënten voor de nasi kruiden mengsel kun je tegenwoordig vaak ook in de supermarkt krijgen.
Variëren met nasi
Met nasi kun je eindeloos variëren. Daarom vind je in Indonesië alle soorten variaties zoals met vlees, vis, bonen, zeevruchten en onze favoriet, met eieren of een spiegelei.
Als ik rijst over heb van de vorige dag maak ik er een soortgelijke variant van als chef-kok Jose in dit recept van fried Rice doet.
En dat maakt koken zo leuk, je kunt er je eigen creativiteit in kwijt.
Alternatieve nasi recepten
Hoewel nasi meestal wordt gemaakt met rijst en groenten, zijn er veel verschillende manieren om dit gerecht te bereiden. Hier zijn enkele ideeën voor alternatieve nasi recepten:
Quinoa nasi: gebruik in plaats van rijst quinoa als basis voor je nasi. Voeg groenten, ei en nasi kruiden toe voor een gezonde en voedzame maaltijd.
Bloemkoolrijst nasi: vervang rijst door fijngesneden bloemkoolroosjes. Roerbak de bloemkoolrijst met groenten en nasi kruiden voor een koolhydraatarm alternatief voor traditionele nasi.
Garnalennasi: voeg gebakken garnalen toe aan je nasi voor een extra eiwitboost. Je kunt ook een beetje ketjap manis toevoegen voor extra smaak.
Vegetarische nasi: maak een vegetarische versie van nasi door de kip of garnalen weg te laten en extra groenten toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld wortel, broccoli, paprika en champignons gebruiken.
Andere kruidenmixen maken om te proberen
Als je geniet van het maken van je eigen kruidenmixen, zijn hier nog enkele suggesties:
Bruschetta kruiden: Perfect voor je favoriete bruschetta gerechten.
Bruschetta kruidenmix maken: Voor de lekkerste bruschetta’s.
Shoarma kruiden: Voor dat lekkere broodje shoarma.
Conclusie
Of je nu kiest voor ingrediënten van de supermarkt of de toko, het maken van je eigen kruidenmix geeft je meer controle over wat je in je gerechten stopt. Het is een leuke manier om te experimenteren met nieuwe smaken.
Bereidingswijze
-
Snijd de pepers heel fijn of gebruik de chilipoeder
-
Pers de knoflook uit of gebruik knoflookpoeder
-
Voeg alle ingrediënten toe aan een kom en meng alles
-
De nasi kruiden kun je nu verwerken in je gerecht