Bowls kunnen eenvoudig worden aangepast aan de ingrediënten die je lekker vindt.

Poke bowl kip staat bij mij regelmatig op de lunchkaart. Niet alleen is deze poke bowl met kip super smaakvol en makkelijk om te maken, hij is ook voedzaam en zit vol vezels en is laag in calorieën.

Ik koop vaak al mijn ingrediënten, zoals een kilo kippendijen, voor een week in en bak ze allemaal in één keer in de oven. Tijdens de lunch voeg ik groenten toe waarin ik zin heb en snij de kip in repen, zo heb ik elke dag een heerlijke voedzame poke bowl kip als lunch of als avondeten.

De kip voor in dit poke bowl recept bak ik allemaal tegelijk op 160 graden in de oven. Zo heb ik voor de hele week bijna al het werk voor de poke bowl met kip al klaar.

Een heerlijk en gezonde lunch of diner dat je dus van tevoren kunt maken. Een prima gerecht ook om mee te nemen naar je werk.

De poke bowl komt oorspronkelijk van Hawaii en wordt gegeten met rauwe stukjes vis. Tegenwoordig wordt een poke bowl gegeten met verschillende ingrediënten waaronder dus ook deze poke bowl met kip.

Dit recept is voor 1 persoon, verdubbel eenvoudig de hoeveelheden naar het aantal personen waarvoor je deze poke bowl maakt.

Ingrediënten die je nodig hebt voor de poke bowl kip

  • 1 kippendij of kipfilet
  • 1 kleine zoete aardappel
  • Handje roma tomaatjes
  • 1/4 komkommer
  • 1 stengel selderij
  • 250 gram rode kool
  • 200 gram quinoa
  • 1 gekookt ei
  • 1 el sesamzaadjes

Kipkruiden;

  • 2 tl kerrie 
  • Snuf zout
  • Snuf peper

Poke bowl saus;

  • 2 el Sriracha saus
  • 2 el water

Hoe maak je de poke bowl kip

Tip: Maak de kip van te voren klaar zo staat dit poke bowl recept al binnen 15 minuten op tafel staan. 

Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 160 graden. Kruid de kip met kerrie, zout en peper. Je kunt ook zelf je eigen kipkruiden bedenken of kant-en-klaar bij een toko halen. Om de week niet steeds dezelfde smaak kip te eten, kruid ik mijn kip met verschillende soorten kruiden. Zo heb ik steeds een andere smaak poke bowl kip.

Leg je kippendijen nu op een met bakpapier beklede ovenschaal en plaats deze in je oven en laat ze in 40 minuten gaar worden. Draai op de helft van de tijd je kip even om. Op deze manier blijft de kip sappig met een krokant korstje.

Schillen nu de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes. Snij je tomaten, komkommer ook in  kleine blokjes en selderij in dunne reepjes en rode kool fijn. Kook je ei medium en laat deze afkoelen in koud water.

In een steelpannetje voeg je wat water toe en breng dit aan de kook. Voeg nu hierin je zoete aardappel en kook dit gaar in 5 á 6 minuten. Giet het water af en voeg het toe aan je bowl.

Als je kip gaar is dan kun je deze 5 minuten buiten de oven laten rusten. 

Maak nu je poke bowl kip op. Voeg steeds een beetje groenten toe aan je bowl. Pel je ei, snij deze doormidden en leg hem bovenop je groenten. Snij je kip in repen en leg ook deze bovenop je groenten. Maak het gerecht af met poke bowl saus en sesamzaadjes. 

Bowl met kip en groenten

Poke bowl saus of dressing

Pittige saus

Een pittige poke bowl saus maak je eenvoudig met Sriracha en een beetje water. Je kunt er ook yoghurt en citroensap aan toevoegen. Roer dit goed door en voeg toe aan je groenten voordat je de poke bowl opmaakt.

Teriyaki saus

Maak je eigen teriyaki saus door mirin, sojasaus en sake in een pannetje op het vuur in te laten koken. Je kunt je kip in de teriyaki dopen, in repen snijden en toevoegen aan je poke bowl. Doe dit alleen als je je kip niet gekruid hebt. 

Frisse poke bowl kip saus

Een andere poke bowl dressing kun je maken met 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 geperste teen knoflook, snuf zout en sap van een halve citroen. Roer dit goed door en bedruip hiermee je poke bowl met kip.

Poke bowl kip variaties

Deze bowls kunnen eenvoudig worden aangepast aan de ingrediënten die je lekker vindt. Je hoeft de groenten en kip ook niet te grillen als je geen grill/ oven hebt. In plaats daarvan kunnen ze worden (roer) gebakken. 

Groenten – broccoli, paksoi, rode ui, wortelen, peultjes, Edamame 

Granen – farro, quinoa, gierst

Eiwit – kip, vis, ei en als je deze kommen vegetarisch wilt maken, gebruik dan stevige tofu en bak het tot het knapperig is.

Heel veel plezier en eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 160 graden
  2. Kruid de kip met kerrie, zout en peper. Je kunt ook zelf je eigen kipkruiden bedenken of kant-en-klaar bij een toko halen
  3. Leg je kippendijen nu op een met bakpapier beklede ovenschaal en plaats deze in je oven en laat ze in 40 minuten gaar worden. Draai op de helft van de tijd je kip even om
  4. Schillen nu de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes
  5. Snij je tomaten, komkommer ook in  kleine blokjes en selderij in dunne reepjes en rode kool fijn
  6. Kook je ei medium en laat deze afkoelen in koud water
  7. In een steelpannetje voeg je wat water toe en breng dit aan de kook. Voeg nu hierin je zoete aardappel en kook dit gaar in 5 á 6 minuten. Giet het water af en voeg het toe aan je bowl
  8. Als je kip gaar is dan kun je deze 5 minuten buiten de oven laten rusten
  9. Maak nu je poke bowl kip op. Voeg steeds een beetje groenten toe aan je bowl
  10. Pel je ei, snij deze doormidden en leg hem bovenop je groenten. Snij je kip in repen en leg ook deze bovenop je groenten
  11. Maak het gerecht af met poke bowl saus en sesamzaadjes

Laat een reactie achter