Met dit recept maak jij Fernando's poke bowl 'signature dish'.

Chef Fernando, eigenaar van Fernando’s maakt het recept poké bowl met tonijn, sushirijst en Ponzu dressing.

Dit is zijn versie van een poke bowl 2.0. Er is voor zijn restaurant in Alkmaar een wachtlijst. Ik snap heel goed waarom deze wachtlijst er is.

Met dit recept maak jij Fernando’s poke bowl ‘signature dish’.

Eet smakelijk!

Kijk hier voor meer poke bowl recepten.

Salade Niçoise is een klassiek mediterraan gerecht. Het komt uit Nice, aan de Franse Rivièra en een heerlijke salade voor zonnige, warme dagen. Het is een eenvoudige maaltijd, perfect voor dagen dat je geen zin hebt om boven een warm fornuis te staan.

De salade niçoise is een zomerse salade met vis. Traditioneel wordt de niçoise gegeten met tomaat, hardgekookte ei, niçoise olijven, ansjovis of tonijn en afgemaakt met een olijfolie of een vinaigrette.

Zoals met veel gerechten, evolueert ook deze salade met vis en voegt men toe wat in het seizoen is of lekker vindt. Zo zie je ook regelmatig salade niçoise met kip, makreel, vega of met quinoa.

Deze salade is geïnspireerd op een klassieke salade niçoise met ansjovis, tonijn aardappelen, sperziebonen en niçoise-olijven.

Ingrediënten voor salade nicoise

Ingrediënten voor de salade niçoise

Salade niçoise vinaigrette:

  • Citroensap of rode wijnazijn
  • Olijfolie
  • Sjalot
  • Basilicum
  • Thijm
  • Oregano
  • Dijonmosterd
  • Zout en peper

Voor de salade:

  • Tonijn uit blik
  • Anjovis
  • Hardgekookte eieren
  • Roseval- of fingerling aardappels
  • Rijpe tomaten
  • Rode ui
  • Niçoise-olijven

Hoe maak je salade niçoise

Bereidingswijze van de vinaigrette:

Voor de salade niçoise dressing voeg je citroensap of rode wijnazijn, olijfolie, sjalot, basilicum, thijm, oregano, Dijonmosterd, zout en peper toe aan een afsluitbare pot en schud het geheel tot alles goed gemixt is. Proef of er nog zout en peper bij moet.

Marineer de rode ui:

Hou je van de schepte van de rode ui dan kun je deze stap overslaan. Anders spreid je de gesneden rode ui uit over een bord en voeg je 4 eetlepels vinaigrette toe en puzzel alles goed door elkaar. Op deze manier haal je de scherpte van de rode ui.

Kook de aardappels:

Voor de salade niçoise  gebruik je kleine aardappeltjes. Voeg de aardappels toe aan een grote pan en zet ze onder water. Voeg wat zout toe, breng het water aan de kook en zet het vuur lager. Kook ze ± voor 10 minuten of test wanneer je er in prikt met een vork of ze gaar zijn. Afhankelijk van d grote van de aardappel.

Giet ze af en snijd de grote aardappelen in tweeën of kleiner. Voeg ze toe aan een kom en voeg er 60 ml vinaigrette aan toe en schep goed door.

De sla:

Haal de bladeren van de romaine sla of botersla en was de in koud water af. Scheur de bladeren in eetbare stukken en leg ze in een vergiet om uit te lekken.

De vis en olijven:

Ik koop altijd tonijn op water in blik voor mijn salade niçoise. Haal de tonijn uit de blikken en laat ze uitlekken in een bolzeef. Snijd de grote stukken tonijn fijn en zet weg.

Doe dit zelfde met de ansjovis.

Haal wat olijven uit de pot en zet ze apart totdat je de salade opmaakt.

Kook de eieren:

Maak hardgekookte eieren in een pannetje of in een eierkoker. Laat de eieren schrikken onder koud water. Pel de eieren en snijd ze in vieren.

Maak de salade niçoise op

Je kunt de salade op verschillende manieren opmaken maar ik vind het leuker om ieder z’n eigen opgemaakte bord te serveren.

Maak het bord als volgt op:

Leg de sla op het bord, verdeel de aardappelen, de tomaat, tonijn, olijven, Anjovis en als laatste de eieren. Besprenkel met de vinaigrette en serveer!

Maak het je eigen

Hoewel dit recept in de buurt komt van de originele versie, voel je vrij om het aan je eigen smaak en aan te passen! Geen visliefhebber vervang de vis voor kip of steak. Liever een vegetarische Niçoise-salade, probeer dan eens kikkererwten of witte bonen en vervang de vis met fetakaas.

Zomerse salade met vis

Kan ik er ook tonijnsteak bij eten?

Meer zin in tonijnsteak bij deze salade? Marineer ze dan een uur in een beetje olijfolie. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur, of plaats op een hete grill. Bak de steaks 2 tot 3 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn.

Waar kan ik Niçoise-olijven kopen?

Als je Niçoise-olijven niet in de winkel kunt krijgen, vervang dan de Kalamata-olijven, die vind je in elke supermarkt.

Andere salade met vis recepten

Bereidingswijze

  1. Was de rijst enkele keren tot het water redelijk helder blijft
  2. Laat de rijst in een zeef 30 minuten tot een uur uitlekken
  3. Verwarm het azijnmengsel in een klein pannetje en roer tot alle kristallen opgelost zijn
  4. Laat afkoelen tot kamertemperatuur
Sushirijst
  1. Doe de uitgelekte rijst in een pan met een dikke bodem en voeg het water toe
  2. De algemene regel “1½ kopje water op 1 kopje (droge) rijst” werkt hier prima, of volg de instructie op de verpakking. Heb je oude rijst, laat het dan eerst een uurtje weken met de deksel op de pan
  3. Breng de rijst aan de kook. Laat het 5 minuten koken
  4. Zet daarna het vuur zo laag mogelijk, zet de pan het liefst op een sudderplaatje. Laat in ±15 minuten de rijst zachtjes droog koken
  5. Haal dan de pan van het vuur, haal de deksel eraf, leg er een schone theedoek over en laat het 15 minuten staan
  6. Doe de rijst in een (houten) kom. Schep met een spatel de rijst voorzichtig los en voeg het azijnmengsel langzaam toe. De rijst mag niet te vochtig worden
  7. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Tot gebruik dek je de kom met rijst af met een schone theedoek. Sushi rijst serveer je altijd op kamertemperatuur
Tonijn
  1. Smeer de tonijn in met cajunkruiden en breng op smaak met een beetje zout
  2. Rooster de tonijn in een pan aan alle kanten tot het dichtgeschroeid is
Ponzu dressing
  1. Doe alle ingrediënten voor de dressing in de blender. behalve de olie
  2. Versnel tot de dressing licht gebonden is. Giet de olie er langzaam bij
Serveren
  1. Maak het bord mooi op beginnend met de rijst

Laat een reactie achter