Deze Italiaanse broodsalade kent vele variaties en dat maakt de Panzanella salade een favoriet

Panzanella; oud brood dat gebruikt wordt om een heerlijke Italiaanse salade te maken met groenten uit het seizoen.

Ik eet deze Italiaanse ‘arme salade’ zoals het word genoemd, misschien wel twee keer maand.

Dit gerecht is bedacht door arme Italiaanse boeren uit de regio’s Toscane en Umbrië, die een voedzaam maar smaakvol gerecht nodig hadden.

En laat dat maar aan de Italianen over.

Zoals elk regionaal recept, zijn de variaties eindeloos, maar deze twee zijn de belangrijkste: oud brood en witte wijnazijn.

Tomaten en rode uien kunnen natuurlijk niet ontbreken, waaraan afhankelijk van wat er om handen is ook komkommer, paprika of bleekselderij wordt toegevoegd.

Er zijn veel variaties op panzanella en iedereen kan het naar eigen smaak aanpassen.

Ingrediënten van de Panzanella

In deze versie van de Italiaanse tomaten salade geef ik je mijn versie. Elke keer als ik een panzanella salade maak probeer ik de vorige Italiaanse broodsalade te verbeteren.

En ik moet eerlijk toegeven dat dit wel de beste versie is tot nu toe.

We doen geen recept na van panzanella Jamie Oliver of Nigella, maar ik werk echt met de producten die ik over heb van boodschappen doen afgelopen week.

Net zoals de boeren vroeger ook hun salades bereiden met de producten die om handen waren op dat moment.

Zo gebruik ik voor deze panzanella salade:

 • Kalamata olijven
 • Romaine sla
 • Tomaten
 • Komkommer
 • Rode wijnazijn
 • Olijfolie
 • Knoflook
 • Rode ui
 • Dijon mosterd
 • Italiaanse kruiden
 • Koriander (optioneel)

Sommige ingrediënten heb ik over van de salade niçoise van een paar dagen geleden. Daarnaast heb ik altijd rode uien, witte of rode wijnazijn, Italiaanse kruiden, soms vers, meestal gedroogd.

Als ik brood koop dan vaak zuurdesembrood. Dit gebruik ik dan ook in deze broodsalade. Ik heb dit brood bewaard in een zak die open staat zodat het brood uitdroogt. Dit zorgt voor een extra knapperige crouton.

Bereiding Italiaanse broodsalade

Bereidingswijze Panzanella

Voor deze simpele Italiaanse salade ga je als volgt te werk:

Oven

Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een ovenschaal met bakpapier.

Knoflookolie

Ik merk dat deze manier de beste croutons maakt. Pers 3 teentjes knoflook uit en voeg ze toe aan 100 ml olijfolie. Roer alles goed door en laat even rusten zodat de knoflooksmaak in de olijfolie trekt.

Salade

Voor de panzanella snij je de tomaten in verschillende grootte, de ui in dunne ringen, komkommer in blokjes en de olijven in tweeën. Snij de sla in hapklare stukken. Voeg ze toe aan een grote schaal. Ik had nog wat koriander over en heb dit ook toegevoegd. Dit is optioneel.

Croutons

Snij drie plakken, of zoveel je nodig denkt te hebben, van het zuurdesembrood. Leg ze op de met bakpapier beklede ovenschaal. Smeer ze goed in met de knoflookolie zodat het brood alle olie goed op neemt en de knoflook in het brood gaat zitten. Doe dit aan beide kanten van het brood en plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak in 10 tot 15 minuten krokant. Nadat ze klaar zijn laat je het brood even afkoelen op de snijplank, waarna je het brood in kleine dobbelsteentjes snijd met een broodmes.

Voeg een dressing toe: maak de vinaigrette

Voor de dressing voeg je olijfolie, Dijon mosterd en rode wijnazijn toe aan een klein schaaltje en roer je dit goed door. Proef en maak af met wat zout en peper.

Opmaken panzanella salade

Met de groenten in de grote schaal en de croutons gesneden maak je de salade als volgt op:

 1. Voeg de dressing toe aan de groenten en roer door.
 2. Voeg nu de croutons toe aan de schaal en roer nogmaals goed door zodat ook de dressing in de croutons komt en zet 5 minuten weg.  Nu zullen alle oliën en dressing in het brood trekken wat de smaak ten goede komt!
 3. Schep de panzanella salade op je bord en geniet van deze fantastische broodsalade.

Deze klassieke Italiaanse panzanella, een combinatie van brood en tomaat en gemaakt met ingrediënten die je hebt en seizoensgroenten is perfect als lunch of een licht diner.

Wat eet je bij panzanella?

Bij deze panzanella kun je gebakken kip eten of een stuk vlees zoals deze biefstuk als bij Loetje. Maar ook een heerlijk stukje vis doet het goed.

Hou je het liever vegetarisch, zorg dan dat je meer tomaten of andere soorten groenten toevoegt, voeg bolletjes mozzarella of burratta toe en eet hem als avondmaal. Of bak je eigen brood of focaccia.

Hoe je deze panzanella ook maakt, succes gegarandeerd!

Ik ben heel benieuwd hoe jij hem maakt, laat het mij weten in een reactie.

Gek op sla, maak ook eens deze authentieke Griekse salade

Bereidingswijze

Salade
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een ovenschaal met bakpapier
 2. Pers 3 teentjes knoflook uit en voeg ze toe aan 100 ml olijfolie. Roer alles goed door en laat even rusten zodat de knoflook smaak in de olijfolie trekt
 3. Snij de tomaten in verschillende grootte, de ui in dunne ringen, komkommer in blokjes en de olijven in tweeën
 4. Snij de sla in hapklare stukken. Voeg alles toe aan een grote schaal
Croutons
 1. Snij drie plakken, of zoveel je nodig denkt te hebben, van het zuurdesembrood
 2. Leg ze op de met bakpapier beklede ovenschaal. Smeer ze goed in met de knoflookolie zodat het brood alle olie goed op neemt en de knoflook in het brood gaat zitten. Doe dit aan beide kanten van het brood
 3. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak in 10 tot 15 minuten krokant
 4. Laat het brood even afkoelen op de snijplank en snij er blokjes van
Dressing
 1. Voeg olijfolie, Dijon mosterd en rode wijnazijn toe aan een klein schaaltje en roer je dit goed door. Proef en maak af met wat zout en peper

Laat een reactie achter