Gebruik goede kwaliteit pijnboompitten, want deze zijn essentieel voor de smaak van de pesto
Pesto is een traditionele Italiaanse saus gemaakt van basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas.
Het werd voor het eerst gegeten in de regio Ligurië in het noordwesten van Italië en werd snel een favoriet in de rest van het land en daarbuiten.
Tegenwoordig zijn er talloze variaties op het klassieke pesto recept, zoals pesto van broccoli, pesto van zevenblad en oude Beemster kaas of deze romige pasta pestosaus.
Ingrediënten
- knoflook
- basilicum
- pijnboompitten
- Parmezaanse kaas
- verse rabiola of melk
- olijfolie
Zoals ik je zal laten zien kun je met deze ingrediënten een heerlijk en eenvoudige saus op tafel zetten die perfect is voor jouw doordeweekse avondmaaltijd.
Deze pesto kun je ook goed prima op een bruschetta pesto.
Bereidingswijze van de romige pestosaus voor pasta
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Pas op dat ze niet aanbranden.
- Doe de basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, pecorino, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine, blender of vijzel.
- Mix of plet alle ingrediënten tot er een smeuïge pesto saus ontstaat. Voeg als laatste de verse rabiola toe. Indien nodig voeg meer olijfolie toe om de saus dunner te maken.
Tips voor de beste romige pasta pestosaus
- Kies altijd voor verse basilicumblaadjes, want deze hebben de meeste smaak.
- Gebruik goede kwaliteit pijnboompitten, want deze zijn essentieel voor de smaak van de pesto.
- Optie: maak een pesto met walnoten voor een verrassende smaak.
- Gebruik verse pecorino en Parmezaanse kaas en rasp deze zelf voor de beste smaak.
- Voeg verse rabiola of mozzarella toe voor romige pesto.
Variaties op de romige pasta pestosaus
- Voeg extra knoflook toe voor meer smaak.
- Gebruik andere noten, zoals walnoten of amandelen, in plaats van pijnboompitten.
- Voeg wat citroensap toe voor een frisse smaak.
- Gebruik wat gedroogde tomaten voor een intensere smaak.
- Voeg ricotta toe aan je pasta pesto voor een nog romigere smaak.
- Gebruik vegan kaas voor een vegetarische pestosaus.
- Voeg avocado toe i.p.v. rabiola kaas.
Conclusie
De romige pestosaus is een heerlijke variant op de traditionele pestosaus en geeft de pasta net dat beetje extra. Door de combinatie van de zachte romige smaak van de kaas en de smaakvolle pesto, ontstaat er een verrukkelijke saus die perfect past bij pasta’s zoals tagliatelle. Met de tips en variaties in dit recept kun je eindeloos experimenteren en jouw favoriete smaak creëren.
Romige pestosaus voor pasta (4)
- Is pesto saus gezond?
- Wat eet je dan wel met pesto?
- Is pasta pesto goed voor je?
- Kan je pesto warm maken?
Bereidingswijze
-
Rooster de pijnboompitten in een droge pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn
-
Doe de basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine, blender of vijzel
-
Voeg als laatste de rabiola toe zodat de blender niet blijft plakken
-
Mix of plet alle ingrediënten tot er een smeuïge pesto saus ontstaat. Voeg indien nodig meer olijfolie toe om de saus dunner te maken
-
Giet de pestosaus in een afsluitbare container of potje voor later gebruik of gebruik het direct in je pasta