Jouw Thaise groene curry smaakt veel beter met een zelfgemaakte groene currypasta zonder pakjes en zakjes

Thaise Groene currypasta maak je eenvoudig zelf binnen 30 minuten.

Het mooie van een zelfgemaakte groene currypasta is dat je de pittigheid kunt controleren zonder afbreuk te doen aan de prachtige geurige smaak en kenmerkende groene kleur.

Zelf Thaise groene curry pasta maken is vele malen lekkerder dan een uit een potje. Curry maken zonder pakje zorgt voor een intensere smaak en je kunt de pittigheid zelf bepalen. Iets dat ik zelf lekker vind is pittige curry.

Deze Thaise groene currypasta zonder pakjes en zakjes is super eenvoudig, gewoon alle ingrediënten in een blender en mixen maar tot een gladde massa.

Alle ingrediënten voor de groene curry recept zijn te verkrijgen bij een Toko. Deze Toko’s zijn in de meest steden en dorpen tegenwoordig wel te vinden. In dit groene curry recept geef ik je alla wat je moet weten om Thaise currypasta te maken.

Welke ingrediënten om Thaise groene curry te maken?

Groene curry kruiden op een rij:

  • Groene cayenne peper
  • Thaise groene pepers, gehakt
  • Rode sjalotten, gesnipperd
  • Stengels citroengras,
  • Laos
  • Knoflook
  • Garnalenpasta of trassi
  • Limoenschil
  • Gemalen koriander
  • Gemalen komijn
  • Witte peper
  • Kurkuma
  • Gehakte koriander/korianderwortel en stengel
  • Korianderblaadjes

Hieronder meer informatie over een aantal ingrediënten voor in de groene curry kruiden die minder bekend zijn maar je gewoon kunt krijgen in de Toko.

Groene pepers

De kleur van groene curry komt van groene cayennepepers en de kruidigheid komt van de kleine Thaise groene pepers. Ze zijn misschien klein, maar zijn serieus heet!

Gebruik voor een hele milde curry geen kleine Thaise groene pepers. Gebruik voor een milde Thaise groene curry pasta, 1 kleine Thaise groene peper.

Ben je gek op pittigheid doe je ding en experimenteer met deze kleine groene heetmaker. 🙂

Thaise groene chili

Gedroogde Garnalenpasta

Gefermenteerde vis- en garnalenaroma’s zijn heel belangrijk in de Zuidoost-Aziatische keuken en Thai Green Curry is geen uitzondering. Het stinkt maar het is een ongelofelijke smaakmaker en het geheime ingrediënt in de de Thaise groene curry. Sla de gedroogde garnalenpasta dus zeker niet over!

Ook in de Surinaamse keuken wordt garnalenpasta of trassi zoals het ook wel genoemd wordt vaak gebruikt zoals in deze Surinaamse tjauw min.

Galangal

Galangal lijkt op gember met een rode schil, maar harder. Het smaakt ook een beetje naar gember, maar het is meer citrusachtig.

Galangal wortel

Citroengras

Citroengras is een belangrijke smaak in groene currypasta en je kunt verse citroengras niet vervangen door een gedroogde pasta of iets dergelijks.
Schil ter voorbereiding de buitenste rietlagen totdat je de de witte stengel ziet, en gebruik de laagste 10 cm.

Citroengras

Sjalot

Sjalotjes hebben een iets verfijndere smaak dan uien en zijn beter verteerbaar. Gebruik dus de fijne smaak van sjalot in de currypasta, in plaats van een witte ui die veel scherper is.

Sjalotten voor in de zelfgemaakte Thaise groene currypasta

Koriander, limoen en knoflook

In Thailand wordt currypasta gemaakt van de koriander plant, in z’n geheel dus met wortel en al. De wortels hebben een intense koriandersmaak die een beetje aards is.

Koriander met wortels

Groene curry kruiden

Groene curry gaat vooral over de intense verse aroma’s, dus er zitten niet veel gedroogde kruiden in. Als je geen witte peper hebt, wissel deze dan af met fijngemalen zwarte peper. Sla de kurkuma niet over – naast het toevoegen van smaak is het het ingrediënt dat de groene currypasta een mooie warme gloed geeft!

Kurkuma gaat in de zelfgemaakte groene currypasta

De Thaise groene currypasta zelf maken

Zodra de ingrediënten klaar zijn om te gebruiken, pureer je ze in een blender of een keukenmachine. Hoe gladder je de pasta kunt maken, hoe beter – niemand wil korrelige stukjes laos of citroengras in hun currysaus. Het gaat om de verfijnde smaak 😉

Groene currypasta maken met de vijzel

Ik heb wel gemerkt dat de curry pasta maken in een vijzel het beste resultaat oplevert. De pasta maken met een vijzel zorgt er voor dat je echt een ‘pasta’ krijgt zoals het bedoeld is. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een soort guacamole dip krijgt.

Kun je currypasta bewaren?

Je kunt deze verse zelfgemaakte Thaise currypasta het beste direct gebruiken. Bewaar het anders 2 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast, of maximaal 1 maand in de vriezer. Let wel, hoe langer je wacht met gebruiken, hoe minder de smaak wordt.

Pro tip:

  • Wil je wat mildere groene currypasta maken, voeg dan minder pepers toe.
  • Heb je groene curry pasta over, vries het in voor een volgend keer. Je hoeft de curry pasta niet te ontdooien als je deze weer wilt gebruiken.

In welke gerechten gebruik je groene currypasta?

Roerbakken – bak een beetje groene currypasta in een wok met olie en voeg hieraan toe je favoriete rauwe of geblancheerde groenten. Schep voor 5 minuten voortdurend om totdat de groente gaar zijn.

Gebakken rijst / Fried Rice – bak ook hier je groene curry in een beetje olie in een wok en voeg je favoriete ingrediënten toe aan je gebakken rijst.

Pimp je soep – ook hier bak je wat groene currypasta aan waarna je verder gaat met het bereiden van bijvoorbeeld pompoensoep of courgettesoep.

Thaise groene curry – gebruik je zelfgemaakte Thaise groene currypasta in dit groene curry recept.

Bereidingswijze

  1. Combineer alle ingrediënten behalve het water in een blender of keukenmachine
  2. Mix tot een fijne pasta
  3. Voeg indien nodig het water toe

Laat een reactie achter