Shakshuka is een Tunesisch eenpansgerecht met gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. Shakshuka wordt gegeten met brood.

Dit is een shakshuka recept door chef-kok Bram Haver. Shakshouka of shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Het leuke van recepten is dat je naar eigen inzicht kunt experimenteren. Het shakshuka recept is van origine een Tunesisch gerecht maar misschien vind jij deze gepocheerde eieren in tomatensaus wel lekker met totaal andere ingrediënten.

Bram is gek op het gebruiken van specerijen in zijn gerechten. Door eenvoudige kleine gerechtjes laat hij het gebruik van specerijen zien.

Specerijen; komijnpoeder en kaneel

Door komijnzaad te malen, krijg je komijnpoeder. De specerij komijnpoeder kun je gebruiken in Oosterse, Indiase en Mexicaanse gerechten, op de grill of barbecue. De aromatische geur is noot-peperachtig.

Kaneelstokjes uit Sri Lanka zijn een zoete, aromatische smaakmaker. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Kaneel uit Ceylon is de beste kwaliteit kaneel. Deze kaneel is 100% natuurlijk vergeleken met de andere kaneel die te koop is. Let er dus op als je kaneel koopt.

Gek op koken met specerijen, probeer deze vegan hummus met korianderpoeder.

Bereidingswijze

  1. Doe wat olie in de pan met komijnpoeder, kneus twee stukjes kaneel, voeg toe en warm rustig op. Kun je geen kaneelstokjes vinden gebruik dan een 1/5 theelepeltje kaneel
  2. Snipper de sjalotten en voeg toe aan de pan
  3. Snij de tomaat in blokjes
  4. Voeg een teentje knoflook toe aan de pan
  5. Voeg eetlepel tomatenpuree toe en een beetje Harissa en bak alles mee
  6. Blus af met tomatensap en roer door en laat 10 minuten trekken zodat alle smaken samenkomen
  7. Voeg Harissa naar smaak toe en een snuf zout
  8. Verwijder de kaneelstokjes.
  9. Voeg nu de tomaten toe aan de pan en roer goed door
  10. Pak een pannetje die in de oven kan en voeg de tomatensaus toe
  11. Breek de eieren in de saus, laat de dooier heel
  12. Plaatst het pannetje in de oven en laat alles garen in ± 10 minuten of hoe zacht je het ei wilt hebben. Serveer met brood

Laat een reactie achter