De zachte textuur maakt het een van de snelst te bereiden vleessoorten.

Varkensfiletlapjes behoren tot de favoriete stukken vlees van veel mensen en zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse keuken.

Deze dunne lapjes vlees zijn niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan voedingswaarde.

In dit recept duiken we dieper in de wereld van varkensfiletlapjes, hun bereiding en voedingswaarde.

Wat zijn varkensfiletlapjes?

Een varkensfiletlapje is een mals stuk vlees dat afkomstig is uit de rug van het varken, dicht bij de ribben. Kenmerkend is het smakelijke randje vet dat het vlees sappig en vol van smaak maakt. De zachte textuur maakt het een van de snelst te bereiden vleessoorten.

Hoe lang moet je een filetlapje bakken?

 1. Warm een koekenpan op met wat roomboter op een middelmatig vuur.
 2. Braad de filetlapjes ongeveer 4 minuten, en draai ze halverwege om. Let op dat je ze niet te lang bakt, want ze kunnen snel uitdrogen!
 3. Als ze klaar zijn, hebben de filetlapjes intern een witte tot lichtroze tint. Je kunt dit nagaan door ze zachtjes in te snijden.

Meer informatie over: Varkensfilet bakken

Rauwe varkensfiletlapjes

De beste bereidingswijze van varkensfiletlapjes

De bereiding van varkensfiletlapjes is eenvoudig, en met een paar tips kan iedereen dit malse stukje vlees perfect bakken.

Ingrediënten

Varkensfiletlapjes: Dit zijn dunne plakjes varkensvlees, vaak afkomstig van de schouder of het lendestuk van het varken. Ze zijn mals en kunnen snel worden gebakken of gegrild.

Bloem: Bloem wordt vaak gebruikt om vlees lichtjes te bestuiven voordat het wordt gebakken, wat helpt om een mooie bruine korst te krijgen en de sappen in het vlees te behouden.

Zout en peper: Dit zijn basis kruiden die worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De hoeveelheid die je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Roomboter: Boter wordt vaak gebruikt om vlees in te bakken vanwege de rijke smaak die het toevoegt. Het helpt ook om het vlees mals en sappig te houden tijdens het bakken.

Olijfolie: Olijfolie wordt vaak samen met boter gebruikt om te voorkomen dat de boter verbrandt tijdens het bakken. Het helpt ook om een gelijkmatige verwarming te garanderen en voegt extra smaak toe aan het gerecht.

Bereidingswijze varkensfiletlapjes

Ontdooien: Als de filetlapjes bevroren zijn, haal ze dan de avond ervoor uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien. Voor een snellere methode, leg het bevroren vlees (nog in de verpakking) in een pan met kraanwater. Binnen een kwartier zijn ze ontdooid.

Voorbereiding: Ongeveer 30 minuten voor het bakken, haal de filetlapjes uit de verpakking en laat ze op kamertemperatuur komen.

Bereiden: Dep de filetlapjes droog met keukenpapier en haal ze lichtjes door de bloem. Dit helpt om het vlees sappig te houden tijdens het bakken.

Bakken: Verhit een koekenpan met boter en olie op middelhoog vuur. Bak de filetlapjes ongeveer 4 minuten, keer ze halverwege. Zorg dat ze niet te lang bakken, want ze kunnen snel droog worden.

Controleren: Als ze klaar zijn, hebben de filetlapjes intern een lichtroze of witte kleur. Snijd ze voorzichtig in om dit te controleren.

Smaakvolle gebakken varkensfiletlapjes

Tip

Bewaren en opwarmen van varkensfiletlapjes

Varkensfiletlapjes bewaren

Nadat je verse varkensfiletlapjes hebt gekocht, is het belangrijk ze correct te bewaren:

Koelkast: Bewaar de filetlapjes in de originele verpakking en plaats ze in het koudste deel van je koelkast. Ze blijven hier meestal 2 tot 3 dagen goed.
Vriezer: Voor langere houdbaarheid kun je de lapjes invriezen. Zorg dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen. Ze blijven in de vriezer tot 6 maanden goed.

Varkensfiletlapjes opwarmen

Als je eerder gebakken varkensfiletlapjes wilt opwarmen:

 1. Laat ze eerst op kamertemperatuur komen.
 2. Verwarm een koekenpan op laag vuur en voeg een klein beetje boter of olie toe.
 3. Plaats de filetlapjes in de pan en warm ze langzaam op. Draai ze regelmatig om om oververhitting te voorkomen.

Voedingswaarde van varkensfiletlapjes

Het is goed om te weten wat je eet. Varkensfiletlapjes zijn niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam:

 • Energie: 540 kJ / 128 kcal
 • Vetten: 3,9 g
 • Waarvan verzadigde vetzuren: 1,5 g
 • Koolhydraten: 0 g
 • Waarvan suikers: 0 g
 • Eiwitten: 23,3 g
 • Zout: 0,1275 g
 • Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van vitamine B, D, zink en ijzer, wat bijdraagt aan een gezond lichaam.

Conclusie

Varkensfiletlapjes zijn een heerlijke en voedzame toevoeging aan elke maaltijd. Met de juiste bereidingswijze kun je keer op keer genieten van een sappig en smaakvol stukje vlees. Probeer het zelf en laat je verrassen door de rijke smaken die dit vlees te bieden heeft.

Bereidingswijze

Varkensfiletlapjes
 1. Ongeveer 30 minuten voor het bakken, haal de filetlapjes uit de verpakking en laat ze op kamertemperatuur komen.
 2. Dep de filetlapjes droog met keukenpapier en haal ze lichtjes door de bloem. Dit helpt om het vlees sappig te houden tijdens het bakken.
 3. Verhit een koekenpan met boter en olie op middelhoog vuur. Bak de filetlapjes ongeveer 4 minuten, keer ze halverwege. Zorg dat ze niet te lang bakken, want ze kunnen snel droog worden.
 4. Als ze klaar zijn, hebben de filetlapjes intern een lichtroze of witte kleur. Snijd ze voorzichtig in om dit te controleren.

Laat een reactie achter