Naast de fijne smaak, biedt varkensfilet een veelzijdigheid die het ideaal maakt voor diverse gerechten.

Varkensfilet bakken is niet moeilijk als je weet wat je doet.

Ontdek de kunst van het bereiden van malse en smaakvolle varkensfilet voor bijvoorbeeld een speciale gelegenheid als een verjaardag of kerstgerecht.

In dit recept leg ik je stap-voor-stap uit hoe jij varkensfilet perfect bakt in de pan.

Wat is varkensfilet precies?

Varkensfilet is een premium stuk vlees, gesneden uit de rug van het varken zonder de ribben. Het kenmerkt zich door zijn magerheid en subtiele, neutrale smaak. Perfect om in zijn geheel te braden in een braadpan en vervolgens in plakjes te snijden, biedt het tal van mogelijkheden.

Meer informatie over: Braad technieken

Waarom kiezen voor varkensfilet?

Naast de fijne smaak, biedt varkensfilet een veelzijdigheid die het ideaal maakt voor diverse gerechten. Of je nu gaat voor een eenvoudige maaltijd of een meer verfijnd gerecht, de neutrale smaak biedt ruimte voor verschillende smaakcombinaties.

Ingrediënten voor het perfecte varkensfilet gerecht

 • 600 gram varkensfilet: Kies voor een kwalitatief stuk voor het beste resultaat.
 • Varkensvlees kruiden: Voor die extra smaak.
 • Zwarte peper: Vers gemalen voor meer aroma.
 • Roomboter: Geeft het vlees een rijke en romige smaak.
 • Optioneel: uien, wortels, spruitjes of andere groenten naar smaak.
Varkensfilet insmeren met kruiden

Stap-voor-stap instructies

 1. Voorbereiding: Haal de varkensfilet minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het vlees op kamertemperatuur komt, wat bijdraagt aan een gelijkmatige garing.
 2. Kruiden: Wrijf het vlees in met de varkensvlees kruiden en de versgemalen zwarte peper naar smaak.
 3. Bakken: Plaats roomboter in een koekenpan en verwarm op middelhoog vuur totdat de boter een goudbruine kleur krijgt. Bak het vlees rondom aan tot het een mooie bruine kleur heeft.
 4. Garen: Voeg een klein beetje heet water toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat het vlees zachtjes garen. Keer het vlees regelmatig om voor een gelijkmatige garing. Hanteer een richttijd van ongeveer 35 minuten voor een stuk van 600 gram.
 5. Rusten: Na het bakken, wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich gelijkmatig door het vlees verspreiden, waardoor het mals en sappig blijft.

Extra tips voor nog meer smaak

Groenten: Overweeg om wat fijngesneden ui, wortels, spruitjes of champignons mee te bakken met de varkensfilet. Deze groenten voegen niet alleen kleur toe aan je gerecht, maar ook een diepere smaak.

Aardappelen: Serveer met zelfgemaakte aardappelpuree of rauwe aardappelen uit de oven.

Sauzen: Een lichte jus of saus kan een mooie aanvulling zijn. Of maak een saus op basis van witte wijn, room of mosterd voor een extra smaak.

Meer informatie over: Varkensfiletlapjes bereiden

Bewaren en opwarmen van gebakken varkensfilet

Hoe bewaar je bereide varkensfilet?

Het correct bewaren van je bereide varkensfilet is belangrijk om de smaak en textuur te behouden en voedselverspilling te voorkomen.

Afkoelen: Laat de bereide varkensfilet volledig afkoelen voordat je hem in de koelkast plaatst. Het direct opbergen van heet vlees kan de temperatuur in je koelkast verhogen, wat de groei van bacteriën kan bevorderen.

Verpakken: Wikkel de varkensfilet in vershoudfolie of plaats het in een luchtdichte verpakking. Dit helpt om het vlees vochtig te houden en voorkomt dat het uitdroogt.

Koelkast: Bewaar de varkensfilet in de koelkast als je van plan bent het binnen 3-4 dagen op te eten.

Vriezer: Voor langere bewaartijd kun je de varkensfilet invriezen. Het vlees kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant kwaliteitsverlies.

Hoe warm je gebakken varkensfilet op?

Het opnieuw opwarmen van varkensfilet vereist zorg om te voorkomen dat het vlees uitdroogt of zijn smaak verliest.

Uit de koelkast: Haal de varkensfilet minstens 30 minuten voor het opwarmen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Ovenmethode: Verwarm je oven voor op 150°C. Plaats de varkensfilet in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Warm het vlees 20-25 minuten op, of totdat het door en door warm is.

Pan methode: Je kunt de varkensfilet ook opwarmen in een pan op laag vuur. Voeg een klein beetje water of bouillon toe om het vlees vochtig te houden en dek de pan af. Laat het vlees langzaam opwarmen, keer het regelmatig om.

Vermijd de magnetron: Hoewel het snel en handig is, raden we af om varkensfilet in de magnetron op te warmen, omdat dit het vlees ongelijkmatig kan verwarmen en uitdrogen.

Conclusie

Varkensfilet is een prachtig stuk vlees dat, mits goed bereid, het middelpunt kan zijn van elk diner. Door de bovenstaande stappen te volgen, zorgen wij ervoor dat je elke keer weer een perfect gebakken varkensfilet op tafel zet. Eet smakelijk!

Bereidingswijze

Varkensfilet bakken
 1. Haal de varkensfilet minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast.
 2. Wrijf het vlees in met de varkensvlees kruiden en de versgemalen zwarte peper naar smaak.
 3. Plaats roomboter in een koekenpan en verwarm op middelhoog vuur totdat de boter een goudbruine kleur krijgt. Bak het vlees rondom aan tot het een mooie bruine kleur heeft.
 4. Voeg een klein beetje heet water toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat het vlees zachtjes garen. Keer het vlees regelmatig om voor een gelijkmatige garing. Hanteer een richttijd van ongeveer 35 minuten voor een stuk van 600 gram.
 5. Na het bakken, wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich gelijkmatig door het vlees verspreiden, waardoor het mals en sappig blijft.
 6. Snij in dikke plakken en serveer met groenten en aardappelpuree. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter