De de langzaam gegaarde zalm met radijs en komkommer krijgt een verrassende zoetzure smaak door de yuzu dressing.

Een zalm salade met radijs, yuzu dressing en crème van peterselie

Deze salade met zalm heeft Luella Molenaar, chef-kok van Rue de la Plume in Alkmaar, speciaal voor Smaakvol Noord-Holland gemaakt.

Wat is yuzu?

Yuzu, is een citrusvruchtje uit Japan. Deze citrusvrucht is naast zeldzame, ook geliefd vanwege de karakteristieke aromatische geur, de bijzondere oliën in de schil en het voortreffelijke sap.

Yuzu dressing is een salade dressing gemaakt op basis van azijn, fructossestroop, sojasaus, yuzu (citroen), honing, knoflook, gedroogde geschaafde bonito, wat vis vlokken zijn.

De zalm is, naast een verantwoorde vis vol goede vetten, een alleskunner. Gerookt of gebakken, met zijn prachtige kleur maakt de zalm menig gerecht echt af.

De de langzaam gegaarde zalm met radijs en komkommer krijgt een verrassende zoetzure smaak door de yuzu dressing.

Wanneer jij dit kleurrijke gerecht op tafel zet, ben je van succes verzekerd!

Meer informatie over: Welke groente bij zalm?

Bereidingswijze

  1. Haal het vel van de zalm en pekel het licht met zout, laat het een uurtje staan. Vacumeer en gaar de zalm op 38 graden (45 min) in een warmwaterbak. Laat de zalm afkoelen in ijswater en snijd daarna in de vorm die gewenst is
  2. Kook de azijn, het water, de suiker en de wijn samen de muntbladeren. Snijd de komkommer in gewenste vorm en leg deze in het gekookte zoetzuur
  3. Kook de melk met de peterselie en een beetje zout. Blender en zeef het eigeel met de maïzena tot een glad papje en doe het bij de melk met peterselie
  4. Gaar het al roerend tot het dik wordt en kook dan de gelatine erbij. Laat het koud worden. De room half geslagen na het afkoelen en mengen. Proef het en breng het eventueel met zout op smaak
  5. Draai de yuzu dressing in een blender. Voeg toe het sap, de honing, sjalot, appel zonder schil, yoghurt en de olie. Brengen op smaak met zout en peper
  6. Snij dunne plakken van de diverse soorten radijs en steek ze uit in gewenste vorm. Zet het op ijswater, dit haalt de sterke, scherpe smaak uit de radijs
  7. Plaats eerst de zalm op het bord. Spuit daarna de peterseliecrème tussen de zalm. Verwerk de groenten op een creatieve manier in het gerecht. Voeg als laatste de dressing toe
  8. Tip: Heerlijk met zelf gemaakte brioche broodjes

Laat een reactie achter