Zelf flammkuchen deeg maken doe je binnen 25 minuten. Niets is leukers dan je eigen deeg maken, toch! Op deze manier weet je namelijk precies hoeveel zout, gist en eventueel zoetstoffen er in het deeg gaat. Bij de meeste kant-en-klare deeg uit de supermarkt weet je dat niet en gaat er vaak teveel zout in.

En waarom zou je niet je eigen deeg maken, je creëert zo je eigen perfecte flammkuchen bodem. Met dit basisrecept voor flammkuchen deeg, met of zonder gist, maak je de perfecte knapperige bodem waar jij je favoriete toppings op kwijt kan.

Wat is flammkuchen

Elzasser tarte flambée zoals de flammkuchen in het Frans genoemd wordt, is een traditionele specialiteit uit de Elzas en Lotharingen. De basis van de flammkuchen is een zeer dun uitgerolde brooddeeg bodem.

Traditioneel bestaat de topping uit rauwe spek, rauwe witte uien en zure room of crème fraiche en een beetje zout en peper. Het platbrood wordt kort op hoog vuur in de oven gebakken.

De naam “tarte flambée” komt door dat de vlammen in de oven niet volledig gedoofd waren toen de flammkuchen de oven inging.

Ze werden oorspronkelijk door bakkers gebruikt om de temperatuur van hun ovens te testen. Er werd een stukje deeg genomen en plat gerold, besprenkeld met crème fraîche en een paar minuten gebakken in de houtgestookte broodoven.

De tijd die nodig was om de flammkuchen te bakken tot perfect knapperig, vertelde hen de temperatuur van de oven. Als de flammkuchen er precies goed uitkwamen, dan waren de ovens klaar om hun brood te bakken.

Regio varianten van Flammkuchen

Tot een klassieke topping horen ook zoete varianten zoals met appel, peer en kaneel. In Württemberg staan flammkuchen ook bekend als Hitzkuchen en worden hier belegd met aardappelpuree, reuzel en uienringen. In sommige delen worden ze ook kleiner geserveerd en krijgen namen als; Blootz of Blaatz, Zwetschgenblootz, Dinnete of Deie.

Hoe maak je flammkuchen deeg

Het maken van flammkuchen deeg is net zo makkelijk als het maken van je eigen brood.

Waar veel mensen niet bij stil staan is dat je bij het maken van brood maar vier ingrediënten nodig hebt. Bloem, water, gist en zout. Het originele Elzasser flammkuchen deeg recept bestaat uit bloem, zout, olie en water. In deze recepten voor flammkuchen deeg twee recepten, een met gist en een zonder gist. En zoals er veel verschillende broden zijn kun je flammkuchen deeg op verschillende manieren bereiden. De recepten hieronder zijn een voorbeeld.

Deeg kneden 1
Deeg kneden 2

Met gist

Gist in het Flammkuchen deeg zorgt ervoor dat het deeg een luchtige structuur heeft en goed rijst tijdens het bakken. Bovendien geeft het gistaroma het deeg een bijzonder lekkere smaak. Hier moet je ervoor zorgen dat de gist goed is opgelost voordat deze wordt gemengd en dat deze voldoende tijd heeft om het deeg de nodige eigenschappen te geven. Vandaar dat je het deeg laat rusten.

Recept Flammkuchen deeg met gist

Hieronder een recept van flammkuchen deeg met gist en speltmeel type 1050. Dat is een halfvolkoren speltmeel dat qua kleur te vergelijken is met het lichte tarwebrood als je het hebt gebakken. Voor 1 á 2 bodems.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 410 g speltbloem type 1050
  • 1 pakje droge gist
  • 50 gram margarine (optioneel)
  • 1 tl honing (optioneel)
  • 250 ml lauw water
  • Zout

Bereiding Tarte flambee deeg met gist:

  1. Voeg de bloem, gist, 1 tl zout, margarine, honing en lauw water toe aan een grote schaal en kneed tot een glad deeg. Dek af en laat het deeg op een warme plaats ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  2. Bestuif het werkblad met de resterende bloem, rol het deeg uit tot vier platte broden en leg ze op twee bakplaten bekleed met bakpapier. Voeg je favoriete toppings toe en bak in een voorverwarmde oven op 220 °C (heteluchtoven 200 °C; gasstand 3-4) in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.
Uitgerolde flammkuchen deeg op bakpapier

Zonder gist

Het klassieke tarte flambee deeg recept wordt zonder gist bereid, maar heeft een rusttijd van ongeveer 30 minuten nodig zodat de droge ingrediënten het vocht goed kunnen opnemen. Let hierbij op de juiste verhouding van de ingrediënten zodat het deeg niet te stevig of juist te vloeibaar wordt.

Recept Flammkuchendeeg zonder gist

Bak je liever een tarte flambee zonder gist dan heb ik hier een deeg gemaakt met volkoren meel zonder gist. Je kunt ook gewone tarwe- of speltmeel gebruiken. Ga zeker experimenteren als je wilt. Voor 1 bodem.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 g volkoren meel
  • 1 el olijfolie
  • 110 ml lauw water
  • Zout

Bereiding deeg voor flammkuchen zonder gist:

  1. Voeg ook hier de bloem, 1 tl zout, 1 el olijfolie en 110 ml lauw water toe aan een grote schaal en kneed tot een glad deeg. Verdeel het deeg in twee porties, vorm er balletjes van en zet ongeveer 15 minuten afgedekt in de koelkast.
  2. Rol het deeg heel dun uit op een met bloem bestoven vel bakpapier en beleg naar wens. Leg de tarte flambée inclusief het bakpapier op een bakplaat en bak ze één voor één in een voorverwarmde oven op 250 °C (heteluchtoven 220 °C; gas: hoogste stand) in circa 10-15 minuten krokant.

Bekijk hier oliebollenbeslag zonder gist

Alternatief deeg voor flammkuchen

Met karnemelk

Karnemelk wordt in sommige regio’s vaker aan Flammkuchen deeg toegevoegd en geeft het een aangenaam zure toets. Omdat karnemelk het deeg vloeibaarder maakt gebruik je meer bloem bij het bereiden van het deeg om het de gewenste consistentie te geven.

Met kwark

Kwark wordt vaak gebruikt als topping, maar kan ook gebruikt worden als extra eiwitbron bij het bereiden van het deeg. Let ook hier weer op de uitgebalanceerde verhouding van vochtige en droge ingrediënten zodat je tarte flambée deeg een succes wordt.

Meelvrij/glutenvrij

Een glutenvrij en meelvrij tarte flambee deeg kan worden bereid met rijstmeel, boekweitmeel en aardappelzetmeel. Op deze manier blijft het deeg stabiel en kan je er zelfs van genieten als je gluten intolerant bent.

Flammkuchen deeg beleggen met zure room

Hoe Flammkuchen deeg bewaren

Tarte flambee deeg zonder gist kun je bereiden volgens het recept hierboven waarna je het deeg in porties uitrolt. Stapel de flatbreads op elkaar met steeds bakpapier er tussen. Goed afgedekt met huishoudfolie en op een koele plaats bewaard, kan het deeg bewaard worden tot de volgende dag. Als alternatief kan het uitgerolde deeg in huishoudfolie in de koelkast worden bewaard en de volgende dag bij kamertemperatuur worden uitgerold.

Voor tarte flambee deeg met gist, maak je het recept zoals hierboven en laat het deeg dan een nachtje langzaam rijzen in de koelkast. Voordat je het deeg uitrolt, moet het deeg minimaal 30 minuten op kamertemperatuur staan ​​​​en daarna weer goed worden gekneed.

Flammkuchen deeg invriezen

Invriezen is net zo eenvoudig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en doe het in een diepvrieszakje. Dankzij de luchtdichte verpakking vermijd je vriesbrand en kan je het deeg tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd vers deeg voor flammkuchen te maken. Laat het deeg ontdooien waarna je het uitrolt op bakpapier en met toppings, binnen 10-15 minuten afbakt in een voorverwarmde oven van 250 °C.

Deeg problemen oplossen

Soms loop je wel eens tegen wat problemen aan als je deeg maakt. Zeker als je experimenteert zoals ik graag doe. Hier onder de meest voorkomende problemen als het om deeg gaat.

Deeg te droog

Zorg ervoor dat je voldoende vloeibare ingrediënten gebruikt, anders wordt het deeg te droog na het bakken. De hoeveelheid olie en water moet goed zijn zodat het deeg niet uitdroogt bij het bakken in de oven. Ook de baktijd en temperatuur spelen een belangrijke rol. Let goed op de informatie in het recept en houd het deeg in de gaten.

Flammkuchen deeg te plakkerig

Als het deeg te plakkerig is, moet je bloem aan het mengsel toevoegen. Hierdoor binden de natte ingrediënten beter. Doe dit geleidelijk, zodat je niet te veel bloem in één keer toevoegt. Bij het kneden van het deeg is het ook aan te raden om je werkblad en je eigen handen een beetje in te smeren met bloem, dan blijft deeg niet plakken.

Tegen welke problemen loop jij wel eens aan als je thuis kookt of bakt? Ik ben benieuwd laat het mij weten in een reactie, dan bespreek ik dit probleem en oplossing in een volgend artikel.

Veel gestelde vragen (2)

  • Verschil flammkuchen deeg en bladerdeeg
  • Waarom deeg laten rusten?

Flammkuchen recepten

Conclusie

De originele Flammkuchen herken je vooral door zijn knapperige dunne bodem, die naar wens kan worden belegd. De klassieke Elzasser tarte flambée wordt bereid met crème fraîche, spek en witte uien. Laat vooral je creativiteit de vrije loop door seizoensgebonden en je favoriete toppings te gebruiken.

En net zoals de toppings kunnen variëren, zijn de recepten voor Tarte flambée ook anders. Flammkuchen kan met of zonder gist bereid worden. Maar voor een snelle tarte flambée is gistvrij deeg de betere keus, omdat het deeg niet hoeft te rijzen. Heb je meerdere porties deeg gemaakt, dan kun je het Flammkuchen deeg ook bewaren in de koelkast tot de volgende dag of je flammkuchen kant-en-klaar belegd in de vriezer bewaren voor een paar maanden. Geen supermarkt flammkuchen deeg meer voor jou!

Laat een reactie achter