Duurzaam eten is beter voor jezelf en voor de wereld waarop je leeft. Maar wat is duurzaamheid? Wat is duurzaam leven? En hoe eet je duurzaam?
Duurzaamheid is volgends het CBS; Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Met andere woorden; als we de aarde zo gebruiken dat generaties na ons nog steeds plezier hebben en goed kunnen leven op de aarde, dan doe je het goed 😉
Inhoudsopgave
- Wat is duurzaamheid?
- Duurzaam, hoe zit dat?
- Is duurzaam eten duurder?
- Zo eet je duurzaam in 9 stappen:
- Stap 1. Eet meer groente en fruit en minder vlees
- Stap 2. Verspil geen eten, maak een boodschappenlijstje
- Stap 3. Kijk naar en ruik aan producten
- Stap 4. Koop lokaal, hou de afstand van boer naar je bord kort
- Stap 5. Drink water uit de kraan
- Stap 6. Kies voor groente en fruit van het seizoen
- Stap 7. Eet gezond en daardoor niet teveel
- Stap 8. Let op duurzaamheidskeurmerken
- Stap 9. Kies voor materiaal bewuste producten
- Conclusie
Wat is duurzaamheid?
Voor mij is dat ondernemen met zorg voor natuur, mens en milieu. Vroeger was er meer ruimte en natuur. Tegenwoordig is de ruimte schaars en zijn er steeds meer steden en bedrijven die de aarde vervuilen. Denk daarbij aan luchtvervuiling, uitputting van materialen en de groeiende afvalberg.
Om nog lang van de aarde te kunnen genieten, ook voor de volgende generaties en onze kinderen, moet er zuiniger, duurzamer, en eerlijker met de wereld worden omgegaan.
Daarvoor is ieder land/deel van de wereld verantwoordelijk. Denk daarbij aan besparing van water en energie en het hergebruiken van materialen. Maar ook voedsel kopen uit de streek.
Zo is bijvoorbeeld voor het maken van eten en drinken in een fabriek veel energie nodig en zorgt het maken van voedsel voor 30% aan broeikasgassen.
Duurzaam, hoe zit dat?
We zijn met z’n allen (nog) niet zo duurzaam. Een klein voorbeeld: 50% van de consumenten vind duurzame kleding belangrijk. Maar als het er op aan komt kijkt maar 13% op het label om te achterhalen waar het product vandaan komt. Of wat denk je van vegetarisch eten. Iedereen praat over vegetarisch eten, maar eigenlijk is 6% echt bezig met vegetarisch eten.
Een bijdrage leveren aan duurzaamheid is en blijkt niet eenvoudig. De consument heeft daar een eerlijke leidraad voor nodig van bedrijven en politiek. Maar het tegendeel gebeurd. Bedrijven, fabrikant en politiek zetten maar al te makkelijk jou en mij in om het probleem op te lossen.
- Er worden bakken neergezet zodat de we het afval kunnen scheiden. Maar waarom zorgen de bedrijven en politiek niet eerst dat er minder verpakkingsmateriaal om voeding/producten heen zit?
- Willen we op vakantie met het vliegtuig? Ja dat kan zegt de vliegmaatschappij. Dat kunnen wij compenseren maar daar moet u wel voor betalen.
De consument moet dus het gedrag aanpassen, betalen en tijd ter beschikking stellen om te zorgen dat er duurzaam geleefd kan worden. En dat omdat bedrijven en politiek niet in staat zijn deze problemen in de basis op te lossen.
Is duurzaam eten duurder?
Duurzaam eten is goedkoper dan wanneer je dit niet doet. In plaats van elke dag een nieuw gerecht te koken, kook een gerecht dat je meerdere dagen kunt eten. En nee dit hoeft echt niet te betekenen dat je dagen achter elkaar het zelfde eet. Neem bijvoorbeeld een pompoen. Hier kun je zowel soep mee maken als een saus voor je spaghetti. De basis van het bereiden is namelijk gelijk, alleen de gerechten totaal anders. De recepten vind je hier en hier.
Als je de onderstaande 9 stappen volgt scheelt dat al veel geld en ben je duurzaam bezig.
Zo eet je duurzaam in 9 stappen:
Stap 1. Eet meer groente en fruit en minder vlees
De watervoetafdruk van landbouwproducten komt op 46% voor de rekening van dierlijke producten. Ten opzichte van 8% granen en bier, 5% fruit, wijn en noten en 6% overige voedingsmiddelen. Dat is de reden dat er steeds gesproken wordt over het belang van minder vlees eten. Goede vleesvervangers zijn bonen, linzen, ongezouten noten ei en erwten. Ze belasten vele malen minder het milieu en als je deze producten 2 á 3 dagen per week op je menu zet dan ben je hartstikke goed bezig.
Tip: bereid de peulvruchten met kruiden die je normaal voor je vlees gebruikt, het zal je verbazen hoe lekker het is en toch een idee hebt dat je vlees eet.
Bekijk dit recept voor vegan bonen burgers.
Stap 2. Verspil geen eten, maak een boodschappenlijstje
Niets ergers als het verspillen van eten én zo onnodig ook. Begin met voor een week boodschappen te doen. Een lijst maakt met recepten waarin je meer van dezelfde ingrediënten in terug laat komen, heb je minder nodig en gooi je minder weg. Koop bijvoorbeeld een Chinese kool snij deze niet in een keer op, maar haal per persoon twee bladeren van de kool en gebruik deze in het gerecht. Je zal zien dat je zo veel langer kunt eten van een Chinese kool. Dat is pas duurzaam eten 🙂
Stap 3. Kijk naar en ruik aan producten
Producten die bijna of op de houdbaarheidsdatum zijn kun je vaak nog eten. Gebruik je neus om te ruiken en als het echt raar of vies ruikt weet je genoeg. Dit gaat voedselverspilling tegen en is dus duurzaam eten. Bij sommige versafdelingen van supermarkten kun je vlak voor sluitingstijd nog wel eens goedkoper producten kopen die anders weggegooid worden.
Stap 4. Koop lokaal, hou de afstand van boer naar je bord kort
Duurzaam eten is groente en fruit in het seizoen kopen en uit de streek. Omdat er tijdens de teelt weinig water wordt gebruikt voor het fruit, produceren ze weinig broeikassen. Ondanks dat de appels en peren in grote koelkasten worden bewaard en dus energie kosten, is het minder belastend dan wanneer ze met de boot worden geïmporteerd. Daarnaast is het ook veel leuker om af en toe de fiets te pakken om de stalletjes langs de weg te bezoeken en daar verse streekproducten te kopen. Dit draagt bij aan de korte keten, stimuleert de lokale economie en fietsen is gezond.
Stap 5. Drink water uit de kraan
Naast dat water uit de kraan gezond is, draagt het naast thee en koffie ook bij aan duurzaamheid. Want we weten dat alcohol, fruitsappen en frisdranken niet bepaalt goed zijn voor je gezondheid. Maar ze zijn ok nog eens erg vervuilend voor het milieu. Want het maken van de verpakkingen, veelal plastic, en het transporteren naar de winkels, draagt niet bepaalt bij aan een beter leven.
Stap 6. Kies voor groente en fruit van het seizoen
Alles is tegenwoordig te koop in de supermarkt. Maar producten die in de schappen liggen en van buiten Europa komen zijn echt niet duurzaam. En dat geld ook voor producten die in verwarmde kassen geproduceerd worden. Kies voor groente en fruit uit het seizoen zijn milieu vriendelijker omdat ze zo hup van het land in de supermarkt liggen. Als je weet wat er in het seizoen is dan ben je duurzaam aan het eten.
Stap 7. Eet gezond en daardoor niet teveel
Wanneer je gezond eet, eet je ook niet te veel omdat je simpelweg gewoon geen trek krijgt om door te eten. En dit zorgt ervoor dat je geen eten hoeft weg te gooien en dus goed voor het milieu. Dus als je dat snoep en snacks minder vaak meeneemt, dan belast je niet alleen het milieu minder, je leeft ook gezonder omdat je die extra calorieën niet binnenkrijgt. Eet gezonde snacks en probeer producten te eten dat weinig calorieën bevat maar wel vezelrijk zijn. Ze zorgen namelijk dat je een goed gevuld gevoel krijgt.
Stap 8. Let op duurzaamheidskeurmerken
Tegenwoordig zijn er overal wel keurmerken voor te bedenken. Helaas zijn niet alle keurmerken even goed, maar middelen om juist te zorgen dat jij denkt dat je een bijdrage levert. De enige bijdrage die je levert is het vullen van de portemonnee van de multinationals. Kijk dus goed naar wie het keurmerk uitgeeft en wat dit keurmerk zegt bij te dragen. Het Beter Leven en ACS voor vis keurmerk zijn wat ons betreft juiste keuze voor duurzaam eten. Bekijk hier juiste keurmerken.
Stap 9. Kies voor materiaal bewuste producten
Het product waarmee de verpakking gemaakt is kan helpen bij een betere wereld. Zo zijn er verpakkingen gemaakt van suikerriet of worden van gerecycled materiaal gemaakt. Maar wat dacht je van je eigen tas waarin je de boodschappen meeneemt? Maak gebruik van tassen die speciaal gerecycled worden zoals de tassen van het merk NoMorePlastic. Deze ‘shoppers‘ worden gemaakt van gerecycled bedlinnen en tafellakens. Super handig en je draagt direct bij aan een duurzame wereld doordat er een deel van het bedrag wordt gedoneerd aan de Plastic Soep Foundation.
Conclusie
Zo zie je dat duurzaam eten niet duurder is. Het levert zelf meer voordeel op zoals je eigen gezondheid en dat van anderen. Duurzaam leven hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, begin gewoon met een van deze 9 stappen en je zal zien hoe goed jij je gaat voelen.
Want een mooie en gezondere wereld willen we allemaal toch?