Drink jij genoeg water? Ik drink 6 glazen water over de hele dag, 3 kopjes koffie en soms 2 glaasjes wijn tijdens het koken. Maar veel mensen hebben moeite met water drinken.

Het Voedingscentrum zegt; ‘Drink elke dag tussen de 1,5 en 2 liter als volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar.’

‘Ben je 1 jaar tot en met 13 jaar oud, dan ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken.’

‘Wissel water af met thee, koffie zonder suiker, halfvolle melk en andere dranken zonder suiker zoals plantaardige zuivel.’

Hieronder vind je 14 redenen waarom water drinken goed voor je gezondheid is.

Waarom is water drinken gezond?

Water is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Er zijn veel voordelen aan het drinken van water, zoals het smeren van gewrichten, het verbeteren van concentratie, het voorkomen van hoofdpijn, het verkleinen van de kans op kanker, het versterken van het hele lichaam, het afvoeren van gifstoffen, het voorkomen van uitdroging, het verbeteren van de huid, het stimuleren van vetverbranding, het helpen bij het op peil houden van de bloeddruk, het toegankelijk maken van mineralen en voedingsstoffen en het helpen van de luchtwegen. Er zijn verschillende manieren om water te drinken, zoals het op smaak brengen met kruiden, limoen of gember. Het is belangrijk om niet teveel water te drinken omdat dit juist weer schadelijk kan zijn voor je lichaam.

Genoeg water drinken hoort ook dus bij een gezonde levensstijl.

Drink ik genoeg water?

Het is iets wat er bij een hoop mensen vaak bij inschiet: genoeg water drinken. En alhoewel 1 klein glaasje rode wijn per dag je gezondheid bevorderd 🙂 Is het wel belangrijk dat je genoeg, niet alcoholische of suikerhoudende, dranken drinkt.

Zeker met warm weer is het erg belangrijk voldoende water te drinken.

Meer informatie over: Hoeveel calorieën per dag nodig?

Waarom water drinken?

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, niet geheel onlogisch dus dat water drinken niet alleen gezond, maar ook echt noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Te veel water drinken is nooit goed net zoals alles waar ’teveel’ voor staat.

Wat doet water drinken met je lichaam?

 • Naast dat je huid, je grootste orgaan, blij wordt van water, helpt water bij je spijsvertering en je helpt je lichaam om voedingsstoffen in je darmen op te nemen.
 • Het helpt ook om afvalstoffen door je lichaam te transporteren.
 • Niet geheel onbelangrijk is dat je lichaam ook je lichaamstemperatuur regelt door middel van zweten en daar is water voor nodig.
 • Omdat je voor ruim 70% uit water bestaat is het logisch om genoeg water te drinken, toch?

Dus is het goed om water te drinken?

Lees meer over de verschillende soorten water

Wat doet water met je lichaam?

Ik geef je 14 redenen waarom elke dag ‘genoeg’ water drinken zo belangrijk is.

1. Water smeert de gewrichten

Kraakbeen in gewrichten en de schijven van de wervelkolom bevat ongeveer 80 procent water. Langdurige uitdroging kan het schokabsorberende vermogen van de gewrichten verminderen, wat leidt tot gewrichtspijn.

2. Je kunt je beter concentreren

Omdat je hersenen voor 90% uit vocht bestaat is het belangrijk om genoeg te drinken. Drink je te weinig water dan zie je dit terug in je concentratievermogen tijdens het autorijden, gesprekken voeren of bijvoorbeeld lezen.

3. Je krijgt geen hoofdpijn

Water drinken kan helpen om hoofdpijn te verminderen of soms ook weg te nemen. Drink tijdens het alcohol drinken steeds een glas water, dit verminderd de kans op een kater. Probeer altijd eerst water te drinken en daarna paracetamol of ibuprofen gebruiken. Of probeer deze hangover smoothie als je een kater hebt van de nacht ervoor.

4. Je valt er door af

Soms denk je honger te hebben, maar dan heb je eigenlijk vocht tekort. Probeer daarom eerst een groot glas water te drinken voordat je de koelkast leeg eet. Je hersenen geven namelijk een hongergevoel af terwijl je dorst hebt. Water geeft je ook een vol gevoel en dus eet je minder en dat is wel handig als je wilt afvallen.

Meer informatie over: Wat zijn calorieën?

5. Water geeft je energie

Door na het opstaan gelijk 1 á 2 glazen water te drinken vul je het te kort in je lichaam weer aan. Hierdoor maak jij het makkelijker voor je lichaam om op te starten en krijg je meer energie om de dag te beginnen.

6. Je verkleint de kans op kanker

Na onderzoek van Dominique Michaud en anderen, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, bleek dat genoeg water drinken helpt om blaaskanker te verkleinen, maar ook borst- en darmkanker.

Water met een smaakje
Pimp je saaie glas water eens op met wat verse kruiden, limoen of gember

7. Water versterkt je hele lichaam

Omdat je lichaam bestaat uit meer dan 60% water, is het ontzettend belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden. Water is namelijk nodig voor het op temperatuur houden van je lichaam, het aanmaken van speeksel, je spijsvertering en het transporteren van voedingsstoffen door je lichaam zodat je goed functioneert.

8. Je lichaam voert gifstoffen af

Als het gaat om het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam, dan is genoeg water drinken het belangrijkste wat je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan alle afvalstoffen in lichaamsvet, deze giftige stoffen moet worden afgevoerd, want anders wordt je ziek. Ondanks dat deze gifstoffen in de vetcellen ‘veilig’ zitten moet je genoeg drinken om ze af te voeren.

9. Je voorkomt uitdroging

Drink je niet genoeg door de dag heen? Dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Want heb je dorst, dan ben je eigenlijk al te laat. Om dat te voorkomen en gezond te leven is genoeg water drinken belangrijk. Te weinig drinken zorgt voor een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

10. Water zorgt voor een mooie huid

Het zorgt namelijk voor de goede doorbloeding onder je huid, zo hou je een jongere egale huid. Wie wil dat nu niet 🙂

11. Water stimuleert vetverbranding

Doordat je water drinkt kan je lichaam vet en kookhydraten omzetten in energie. Voor vetverbranding is namelijk vocht nodig, dus als je wilt afvallen is water drinken een belangrijk onderdeel, naast natuurlijk gezonde voeding en beweging.

12. Het helpt de bloeddruk op peil te houden

Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het bloed dikker wordt, waardoor de bloeddruk stijgt.

13. Het maakt mineralen en voedingsstoffen toegankelijk

Mineralen en voedingsstoffen lossen op in water, waardoor ze verschillende delen van het lichaam kunnen bereiken. En die zijn nodig voor een gezond leven.

14. De luchtwegen hebben water nodig

Bij uitdroging worden de luchtwegen door het lichaam smaller gemaakt in een poging om waterdamp tot een minimum te beperken. Dit kan astma en allergieën verergeren.

Als je dit zo leest dan denk je, ja logisch toch! Maar zoveel mensen, inclusief mijn moeder, vinden drinken al moeilijk.

Ik heb haar gevraagd waarom en daar kan ze mij niet echt een antwoord op geven behalve dat ze zegt geen zin te hebben en ze er niet mee bezig is. Ha, en precies dat zou ze wel moeten doen zoals je hebt kunnen lezen.

Heb jij ook moeite met water drinken of drinken in z’n geheel, misschien helpen deze tips.

Is teveel water drinken gezond?

Het zegt het al ’teveel’ en teveel is nooit goed. Teveel water drinken kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Zo wil je na het lopen van een marathon niet door blijven drinken. Je lichaam heeft genoeg suikers en zouten nodig om water te kunnen verwerken.

Zijn deze er niet, en blijf je doordrinken dan kun je je bloed zo verdunnen dat je zenuwen opzwellen en bekneld raken.

Ook voor je nieren is te veel water niet goed. Je nieren kunnen 0,7 tot 1 liter water verwerken per uur.

Ga je hier overheen dan kan je lichaam dit niet aan. Doordat je het zoutbalans verstoord hebt, nemen je hersencellen meer water op waardoor ze uitzetten.

Dit kan leiden tot hoofdpijn omdat je hersenen tegen zenuwen aanduwen met alle gevolgen van dien.

Hoe zorg je dat je genoeg water drinkt?

Geen fan van zo’n saaie glas water, probeer dan zeker eens deze variaties:

 • Breng je water op smaak met een schijfje komkommer, wat dunne plakjes vers gesneden gember, een takje munt of andere kruiden naar keuze.
 • Drink verse kruidenthee en laat deze bijvoorbeeld ook eens afkoelen tot een eigen gemaakte icetea – lekker met wat schijfjes citroen en ijsblokjes!

Succes!

2 reacties

 1. joop

  dankjewel dit heeft mij en mijn vrienden erg geholpen.

  1. Graag gedaan, fijn om te horen

Laat een reactie achter