Drink elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken als volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar. Ben je 1 jaar tot en met 13 jaar oud, dan zegt het Voedingscentrum om ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken.

Wissel water af met thee, koffie zonder suiker, halfvolle melk en andere dranken zonder suiker zoals plantaardige zuivel. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf.

Het is belangrijk om genoeg te drinken om zo voldoende vocht binnen te krijgen. Vocht heb je nodig omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en ontlasting.

Drink ik genoeg water?

Het is iets wat er bij een hoop mensen vaak bij inschiet: genoeg water drinken. En alhoewel 1 klein glaasje rode wijn per dag je gezondheid bevorderd, gaat het vandaag natuurlijk niet over alcohol, maar water.

Zeker met warm weer is het erg belangrijk voldoende water te drinken.

Meer informatie over: Hoeveel calorieën per dag nodig?

Waarom water drinken?

Naast dat je huid, je grootste orgaan, blij wordt van water, helpt water bij je spijsvertering en je helpt je lichaam om voedingsstoffen in je darmen op te nemen.

Het helpt ook om afvalstoffen door je lichaam te transporteren.

Niet geheel onbelangrijk is dat je lichaam ook je lichaamstemperatuur regelt door middel van zweten en daar is water voor nodig.

Omdat je voor ruim 70% uit water bestaat is het logisch om genoeg water te drinken, toch?

Lees meer over de verschillende soorten water

14 redenen waarom elke dag genoeg water drinken belangrijk is

 1. Het smeert de gewrichten
  Kraakbeen in gewrichten en de schijven van de wervelkolom bevat ongeveer 80 procent water. Langdurige uitdroging kan het schokabsorberende vermogen van de gewrichten verminderen, wat leidt tot gewrichtspijn.
 2. Je kunt je beter concentreren
  Omdat je hersenen voor 90% uit vocht bestaat is het belangrijk om genoeg te drinken. Drink je te weinig water dan zie je dit terug in je concentratievermogen tijdens het autorijden, gesprekken voeren of bijvoorbeeld lezen.
 3. Je krijgt geen hoofdpijn
  Water drinken kan helpen om hoofdpijn te verminderen of soms ook weg te nemen. Drink tijdens het alcohol drinken steeds een glas water, dit verminderd de kans op een kater. Wel last van een kater? Probeer altijd eerst water te drinken en daarna paracetamol of ibuprofen gebruiken.
 4. Je valt er door af
  Soms denk je honger te hebben, maar dan heb je eigenlijk vocht tekort. Probeer daarom eerst een groot glas water te drinken voordat je de koelkast leeg eet. Je hersenen geven namelijk een hongergevoel af terwijl je dorst hebt. Water geeft je ook een vol gevoel en dus eet je minder en dat is wel handig als je wilt afvallen.
 5. Water geeft je energie
  Door na het opstaan gelijk 1 á 2 glazen water te drinken vul je het te kort in je lichaam weer aan. Hierdoor maak jij het makkelijker voor je lichaam om op te starten en krijg je meer energie om de dag te beginnen.
 6. Je verkleint de kans op kanker
  Na onderzoek van Dominique Michaud en anderen, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, bleek dat genoeg water drinken helpt om blaaskanker te verkleinen, maar ook borst- en darmkanker.
 7. Je versterkt je hele lichaam
  Omdat je lichaam bestaat uit meer dan 60% water, is het ontzettend belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden. Water is namelijk nodig voor het op temperatuur houden van je lichaam, het aanmaken van speeksel, je spijsvertering en het transporteren van voedingsstoffen door je lichaam zodat je goed functioneert.
 8. Je lichaam voert gifstoffen af
  Als het gaat om het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam, dan is genoeg water drinken het belangrijkste wat je kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan alle afvalstoffen in lichaamsvet, deze giftige stoffen moet worden afgevoerd, want anders wordt je ziek. Ondanks dat deze gifstoffen in de vetcellen ‘veilig’ zitten moet je genoeg drinken om ze af te voeren.
 9. Je voorkomt uitdroging
  Drink je niet genoeg door de dag heen? Dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Want heb je dorst, dan ben je eigenlijk al te laat. Om dat te voorkomen en gezond te leven is genoeg water drinken belangrijk. Te weinig drinken zorgt voor een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.
 10. Water zorgt voor een mooie huid
  Het zorgt namelijk voor de goede doorbloeding onder je huid, zo hou je een jongere egale huid.
 11. Water stimuleert vetverbranding
  Doordat je water drinkt kan je lichaam vet en kookhydraten omzetten in energie. Voor vetverbranding is namelijk vocht nodig, dus als je wilt afvallen is water drinken een belangrijk onderdeel, naast natuurlijk gezonde voeding en beweging.
 12. Het helpt de bloeddruk op peil te houden
  Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het bloed dikker wordt, waardoor de bloeddruk stijgt.
 13. Het maakt mineralen en voedingsstoffen toegankelijk
  Mineralen en voedingsstoffen lossen op in water, waardoor ze verschillende delen van het lichaam kunnen bereiken. En die zijn nodig voor een gezond leven.
 14. De luchtwegen hebben water nodig
  Bij uitdroging worden de luchtwegen door het lichaam smaller gemaakt in een poging om waterdamp tot een minimum te beperken. Dit kan astma en allergieën verergeren.

Geen fan van zo’n saaie glas water, probeer dan zeker eens deze variaties:

 • Breng je water op smaak met een schijfje komkommer, wat dunne plakjes vers gesneden gember, een takje munt of andere kruiden naar keuze.
 • Drink meer verse kruidenthee en laat deze bijvoorbeeld ook eens afkoelen tot een eigen gemaakte icetea – lekker met wat schijfjes citroen en ijsblokjes!

Succes!

Laat een reactie achter